maandag 7 december 2009

Duurzaam vlees, oftewel de haas

Geen leuk logje voor vegetariërs. Die moeten het maar overslaan.

Eens per jaar komen op de zorgboederij, waar Leendert zaterdags naartoe gaat, de jagers. Het is iets waar de kinderen al een tijdje naar uitkijken. De jagers jagen op hazen.

Nu hadden we daar juist in het laatste nummer van Genoeg een artikel over gelezen. Als je vlees wilt eten, is wild dan toch het meest duurzame vlees wat je kunt consumeren. Willem trok daarom de stoute schoenen aan en vroeg de zorgboerin, of hij eventueel een haas zou kunnen krijgen, als de jagers er geen bestemming voor zouden hebben. De deal werd snel gemaakt: Willem kon een haas krijgen, maar hij moest hem dan wél op de boerderij komen villen, zodat de kinderen (die dat wilden) het konden zien.

In een grijs verleden (meer dan 25 jaar) heeft Willem zijn poeliersdiploma gehaald en het villen van een haas moet dan geen probleem zijn. Toch is dat wel weer even wennen, hoor, als je het zo lang niet hebt gedaan! En, eerlijk is eerlijk, toch ook wel even slikken. Maar het is allemaal prima gelukt. Willem heeft de haas gevild, de kinderen, die dat wilden, hebben gekeken, ik heb hem vandaag gebraden en met z'n allen hebben we er vanavond heerlijk van gesmuld.

Ik had een recept van Smulweb gehaald: haas op traditionele wijze. Daarin werd een fles Bordeaux voorgeschreven. Maar daarvoor in de plaats heb ik een fles zelfgemaakte bramenwijn gebruikt. Het voelde al aardig in de richting van zelfvoorzienend leven gaan. Iets wat ik heel graag zou willen.