maandag 7 december 2009

Zeepkettingen en bruisballen

Zoals beloofd, zou ik nog een logje schrijven over zeepkettingen en bruisballen maken. Zeepkettingen zijn wat prijziger dan bruisballen en ik vind het meer geschikt voor wat oudere kinderen, omdat het best wel wat kracht kost om de zeep uit de vormpjes te krijgen. Ik deed het met kinderen uit groep 7.

Je kunt kant en klaar pakketjes kopen voor het maken van zeepkettingen bij:De Zeepketting. De pakketjes zijn in verschillende kleurtjes verkrijgbaar en kosten 5 euro per pakketje (=per kind). Daar komen nog de kosten voor de uitsteekvormpjes én de verzendkosten bij. Als je een flink aantal kinderen hebt op het feest, is het best prijzig.

Voordeliger is het, als je in plaats van kant en klaar pakketjes zelf de zeep maakt en de overige materialen voor de ketting bij elkaar sprokkelt. De zeep voor zeepkettingen maak je van glycerinezeep. Niet de gewone blokken zeep, die je bij iedere drogist kunt kopen, maar speciale zeep, die je kunt smelten. Je koopt blokken van 500 gram, smelt die (au bain marie of in de magnetron) en vervolgens doe je er wat levensmiddelenkleurstof en parfumolie bij. Zorg ervoor, dat de kleur en de geur bij elkaar passen. Rose kleur is bijvoorbeeld leuk met een bloemige geur. Paars is leuk met lavendel enzovoorts. Als je meerdere porties maakt en dan varieert met de hoeveelheid levensmiddelenkleurstof maak je donkerdere en lichtere tinten. Je giet de zeep in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Je giet tot een dikte van zo'n anderhalve centimeter. Je laat de zeep stollen. Je hebt nu enkele vierkante zeepplakken in verschillende tinten. Je kunt deze plakken ruim van tevoren maken. Om zeepkettingen te maken heb je dan alleen nog vormstekertjes, draad en kralen nodig. Ik zal straks nog wat adressen geven.

Hoe ga je aan het werk? Laat de kinderen vormpjes uitsteken uit de zeepplakken. Prik met een satehprikker een gaatje in het vormpje. Maak aan een eindje waxdraad een lus. Werk die eventueel af met een mooie kraal. Daarna gaan de kinderen rijgen: een zeepje, een kraal, een zeepje. Of in welke combi of volgorde dan ook. Na ieder geregen item (zeep of kraal) leggen ze een knoopje in de waxdraad. Zo wordt de ketting 'luchtig'.
Bij de pakketjes van de Zeepketting krijg je een mooi organza-zakje met een lintje. Daarin kan je de kettingen mee naar huis geven. Als je voor zelfgemaakt gaat kan je best iets verzinnen met bijvoorbeeld folie en een mooi lintje.

Adressen: Voor blokken glycerinezeep en parfumolie kan je o.a. terecht bij: Avantgardecosmetics of Drogisterij de Lang.
De uitsteekvormpjes zag ik bij de Zeepketting, maar wellicht kan je die ook bij avantgarde bestellen. Je kunt ook gewoon bij een kookwinkel of goed gesorteerde winkel in huishoudelijk artikelen kijken voor metalen uitsteek (koek)vormpjes. Kralen en waxdraad vond ik bij www.goedkoopstekralen.nl. Het is even zoeken op die site, maar je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het er kopen. Kies ervoor om alles in één kleur te houden, of maak het juist eens bont (nee, niet té bont ;-) ).

Bruisballen zijn ook heel leuk om te maken. Ik maakte ze met kinderen uit groep 4. Ik gebruikte dit recept. Ik heb de kinderen alle ingrediënten om beurten laten afwegen. Daarna gingen ze alles roeren en er ballen van vormen. Bij een tuincentrum had ik poederglitter gekocht. Daar werden alle ballen heerlijk doorheen gerold (hier en daar glinstert het nog steeds op de raarste plaatsen ;-) ). De ballen zijn nog vochtig als de kinderen ze mee naar huis nemen. Ze moeten 2 dagen drogen.