vrijdag 25 december 2009

Kerst(vakantie)

Wat is het heerlijk, vakantie! Eigenlijk houd ik niet zo van de kerstvakantie. Meestal zijn de kinderen dan veel binnen en worden ze erg druk van alle ongewone dagen met 'opzitten en pootjes geven', zoals ik dat noem. Maar deze keer gaat alles zomaar heerlijk z'n gangetje (tot nu toe dan).

Leendert en Koos zijn van dinsdagochtend tot gisterenmiddag bij de logeeropvang in Elspeet geweest. Daar hebben ze erg genoten van de sneeuw en van het buiten zijn.

Hans en Maaike zijn uren en uren bezig geweest met kerstgroeten brengen in hun krantenwijk. Ze hebben een wijk met 362 adressen. Het is niet gelukt om ze allemaal af te lopen, maar de meeste hebben ze gehad. Ze hebben veel fooien gekregen. Sommige mensen geven niets, maar de meesten wel. Het varieerde van 2 cent (van een oude meneer) tot 5 euro (van een oude mevrouw). Alles bij elkaar hebben ze meer dan 170 euro! Hans heeft van z'n kranten- en fooiengeld een tweedehands mini-laptop gekocht. Ze moeten hier altijd dubbel het bedrag hebben, voor ze zo'n uitgave mogen doen. Hij moest daarom 250 euro sparen, om er 125 uit te geven. Zo leren ze om niet zomaar iedere gril te volgen, maar goed na te denken voor ze iets kopen. Hij is uiteraard dolblij met z'n nieuwe bezit. Dirk heeft hem alvast de eerste beginselen van html bijgebracht :-).

Met Jan heb ik een halve middag in het ziekenhuis gezeten ter voorbereiding van het verwijderen van z'n keel- en neusamandelen. Eerst was er een voorlichtingbijeenkomst en daarna moest hij naar de anestaesist. Het had allemaal in een half uurtje klaar kunnen zijn. Maar het liep weer eens gigantisch uit.

Woensdagavond hebben we een heel bijzondere avond gehad. We gaan hier altijd eens per jaar met de kinderen van 12 jaar en ouder individueel iets 'doen'. Ze mogen zelf kiezen wat ze leuk vinden. Aan het begin van het jaar zijn we met Leendert wezen wokken. Dirk vond dat zó'n goed plan, dat hij daar óók voor koos. Met hem zijn we dus ook gaan wokken. Trijnie wilde iets anders. Die wilde liever naar een concert. Door alle omstandigheden rond de geboorte en het overlijden van kleine Theo was er nog niet van gekomen om met haar een avondje uit te gaan. Een poosje geleden zijn we met z'n drieën op internet gaan zoeken naar iets moois. Het werd iets heel speciaals! We zijn met haar naar een uitvoering van de Messiah in het Concertgebouw in Amsterdam geweest. Eigenlijk wel boven de begroting. Maar we wilden haar graag een onvergetelijke ervaring geven, ook als blijk van waardering voor al haar inzet tijdens de verdrietige zomer. Een ervaring was het zéker. Niet alleen voor Trijnie, die zoiets nog nooit had meegemaakt. Maar ook voor Willem en mij. Voor ons was het de tweede keer, dat we een uitvoering van de Messiah bijwoonden. De eerste keer was in de Doelen in Rotterdam. En nu dan in het Concertgebouw. Heel bijzonder!

Gisteren had Willem een dagje vrij. We hebben eerst een beetje uitgeslapen. Het was woensdagavond half 1 voordat we thuis waren. Om half 9 ben ik opgestaan. Ik had nogal wat oud brood liggen en daar heb ik lekkere wentelteefjes van gemaakt. Voor wie niet weet wat wentelteefjes zijn: je maakt een beslagje van een paar eieren, een scheut melk en lekker veel kaneel. Je haalt daar het (oude) brood door. Je bakt de boterhammen in een koekenpan met een beetje margarine om en om bruin. Heerlijk met suiker erop! Dirk zei, dat hij zo iedere dag wel gewekt wilde worden :-).

Verder was het hier gisteren poetsdag. Ik was nog amper aan werken toe gekomen. Ik heb gestoft, gezogen, ramen gelapt, kachelruitjes gepoetst, gewassen, gestreken, dat het een aard had. De kinderen hebben ook een handje geholpen. Hans heeft de vogelkooi schoongemaakt, Maria het toilet geboend en geholpen met heel veel rommeltjes opruimen, Maaike heeft de houtmand gevuld enzovoorts.
's Avonds kwamen C. en M. gezellig op visite. Ze hadden een superverrassing bij zich. De kinderen kregen Monopoly Deal. Koehandel (wat ze net wilden gaan doen) werd van tafel geveegd en C. leerde ze hoe ze Monopoly Deal moesten spelen.
Toen C. en M. tegen half 12 vertrokken waren, ben ik het kerstdiner maar eens gaan voorbereiden. Ik heb dit jaar geen culinaire hoogstandjes gedaan. Maar toch ben je wel even bezig om voor 13 personen te koken. Met kerstmuziek op de achtergrond en Willem gezellig bezig achter z'n laptop was het geen straf.

Vanmorgen zijn we na een lekker ontbijt (met o.a. kerststol en suikerbrood) naar de kerk geweest. Na kerktijd was het nog een hele onderneming om thuis te komen. Dirk z'n vriendin zou meegaan en we zouden ook de rolstoel uit de kerk meenemen om daarmee Willem z'n moeder van huis te halen. Dat paste allemaal niet in de auto. Maar mijn vader wilde wel een paar kinderen én de rolstoel thuis brengen. De rest ging in onze eigen auto. We waren bijna de parkeerplaats af geglibberd, toen ik zag, dat er iemand uit de kerk met panne stond. Die meneer kreeg z'n auto niet gestart en daar hij geen telefoon bij zich had, had hij net besloten te voet naar zijn zoon te gaan. Dat was geen doen met de gladheid. We schoven allemaal een stukje op, zodat zijn vrouw nog bij ons erbij paste. Die hebben we toen naar de zoon gereden, die zijn vader zou gaan assisteren. Zo kwamen we over Keulen bij Parijs aan :-). Willem laadde iedereen uit en de rolstoel in en ging zijn moeder halen. Zij heeft twee weken geleden een nieuwe knie gekregen en dit was haar eerste uitstapje. Heerlijk, dat dat weer kon!

We hebben koffie gedronken met een prachtig opgemaakte kerst-appeltaart, die we gisteren kregen. Daarna toog ik richting keuken voor het kerstdiner. Oma zat met een paar kinderen kerstliederen te zingen, er zaten er een paar spelletjes aan tafel te doen, er werd gelezen, gecomputerd. Het was echt gezellig.


>

Om een uur of twee schoven we aan tafel. Als voorgerecht was er romige pompoensoep met rode peper. Daarna was er biefstuk met gekookte aardappels, minikrieltjes, tuttifrutti, stoofpeertjes, appelmoes, broccoli en ijsbergsla. Als toetje had ik 2 soorten pudding gemaakt met slagroom en frambozensaus. Het smaakte allemaal prima.
Behalve de crème fraiche (voor in de soep) en de tuttifrutti had ik niets hoeven kopen. Alles kwam uit kerstpakketten of uit de voorraad.
Willem en Trijnie hadden dit jaar een prachtig vleespakket gekregen als kerstpakket. Ook via de kerk hadden we een vleespakket gekregen. Van die drie pakketten bij elkaar heb ik mooie grootgezinsporties samengesteld. We hebben wel voor een maand vlees, schat ik. Echt fijn!Ook vanavond zijn we naar de kerk geweest. En zo is de kerst (én de kerstvakantie) alweer bijna voor de helft voorbij. Wat vliegt de tijd toch weer.