dinsdag 24 januari 2012

Kaas en Komboecha

Toen anderhalf jaar geleden Henk in de startblokken stond om naar de basisschool te gaan, vond ik dat ik maar maatregelen moest nemen, om ál die lege tijd, die voor me lag op te vullen :-)). Ja heus, ik dacht echt, dat wanneer alle kinderen naar school zouden zijn, ik zeeën van tijd zou gaan overhouden. Inmiddels weet ik, dat het anders is. Sowieso ben ik bijna nooit kindloos in huis. Is er niet één van de groten thuis met uitval of een raar rooster vanwege repetitieweken en/of projecten, dan loopt er wel een basisschoolkind thuis vanwege een zieke juf of wat dan ook. En in die uurtjes, die ik wél alleen thuis ben...hoef ik niet naar werk te zoeken ;-).

Hoe dan ook, ik nam destijds voorzorgsmaatregelen. Zo schreef ik me o.a. in voor een cursus bij De Banier en schafte ik via Marktplaats een set aan om zelf kaas te gaan maken. Ha, ha, die set stond nu, na anderhalf jaar, dus nog steeds ongebruikt in de kast :-). Wel had ik de laatste keer dat ik bij De Brouwmarkt was een flesje stremsel meegenomen, omdat het flesje wat bij de set zat heel oud was.

Maar nu is het er dan onverwachts maar zeker toch van gekomen. Maria kwam namelijk thuis met de boodschap, dat ze een spreekbeurt moest houden en dat ze het over ´Kaas´ wilde doen. Is dat geen mooi moment om dan het proces van kaasmaken voor haar eens aanschouwelijk te maken en de set uit te proberen?!

Ik bestelde 10 liter extra melk bij de boerin, waar ik wekelijks m´n melk koop. En ook kwam ik erachter, dat het kaasmaakset een zakje zuursel in poedervorm bevatte, dat waarschijnlijk al jaren oud en misschien niet goed meer was. Dus deed ik een noodkreet naar De Brouwmarkt en kreeg per kerende post een zakje verse zuurselpoeder toegestuurd. Het kaasmaakfestijn kon van start. Ik had het boekje ´Kaas je kaasje´ al doorgenomen en had in grote lijnen in mijn hoofd hoe het allemaal moest. En ja, regeltje voor regeltje kwamen we er wel uit. De melk op temperatuur brengen, zuursel erbij, later stremsel erbij, wachten, wrongel snijden, weer wachten, de boel opwarmen, roeren, wachten, opwarmen, roeren, wachten en eindelijk kon de wrongel in de vaatjes gestopt worden. Maria heeft meegeholpen met voorzichtig de wrongel te snijden en met roeren, maar moest het laatste stuk van het proces toch heus naar bed. Wat zal ze morgen opkijken als ik de kaasjes uit de vaatjes vanonder de pers vandaan haal! (Die ook nog in een pekelbad moeten en daarna moeten rijpen)

Ik heb overigens niet de illusie, dat ik meteen perfecte kaasjes gemaakt zal hebben. Ik verwacht dat dat een kwestie is van ervaring opdoen. Bovendien bleken de potlood thermometertjes uit de set niet (meer) te werken en moest ik gokken met de temperatuur. Hoe dan ook: Maria weet nu hoe kaas gemaakt wordt. Nu moeten we er nog een leuk verhaaltje van maken en plaatjes erbij zoeken enzo. Maar daar hebben we nog even de tijd voor. Ze hoeft haar spreekbeurt pas op DV 8 februari te houden.

Tja en dan nog die Komboecha. Dat is ook weer een verhaal apart. Laat ik eerst vertellen wat Komboecha is, want misschien weet niet iedereen dat. Ik citeer van www.komboecha.kefir-online.com: ¨Wat is Komboecha ? (korte omschrijving) Eigenlijk is de Komboecha-zwam een taaie, gladde massa van gistcellen en bacteriën. Bij het kweken groeit de zwam eerst in de breedte en dan in de dikte. Uiteindelijk neemt hij de vorm aan van de pot of fles waarin hij wordt gekweekt. Vele mensen ondervinden de heilzame werking van de drank die met Komboecha bereid wordt. In Rusland en in de Aziatische landen wordt deze drank van oudsher gebruikt als heilzame drank tegen allerlei kwalen en ziekten. Mensen die deze drank gebruikten leefden langer en kenden minder ziekten dan anderen.¨ Nu zijn de verhalen over het gebruik van Komboecha soms schromelijk overdreven. Het is uiteraard geen toverdrank. Maar wanneer de drank goed bereid wordt en met mate genuttigd is hij heel gezond.

Het hotel waar we pas in Zwitserland logeerden had een heel speciale keuken. Alles wat ter tafel kwam was zoveel mogelijk biologisch, uit de omgeving, en huisgemaakt. Zo stond er ´s morgens bij het ontbijt ook huisgemaakte Komboecha. Ik was daar reuze nieuwsgierig naar, want ik had daar al weleens over gelezen en had gezien dat mijn lievelings-hobbywinkel (De Brouwmarkt) er ook spullen voor verkocht. Die Komboecha bleek zó verrukkelijk te zijn! Mmm, dat MOEST ik, als ik eenmaal weer in Nederland was, eens gaan uitzoeken en proberen ook te gaan maken. Via Marktplaats zocht ik een adres waar ik aan de benodigde zwam kon komen. Ik kwam erachter, dat die zwammen niet zo heel gemakkelijk verkrijgbaar zijn en dat sommige mensen er wel een inmens hoog bedrag voor durven vragen: 15 euro voor zo´n zwam alsof het niets is! Eindelijk vond ik een aanbieder in Boskoop, die de zwam aanbood voor 5 euro. En het grappige was, dat er in Boskoop ook iemand drie echte Komboechapotten aanbood. Niet dat je die perse nodig hebt, want je kunt Komboecha ook gewoon kweken in een lege zure bommenpot of iets dergelijks. Maar die aangeboden Komboechapotten leken met toch wel handig, daar ze een inhoud hadden van 10 liter elk. Ook waren er neteldoeken bij en een hevelslang. Ik had juist vorige week een leuk bedrag aan verjaardagsgeld gekregen en besloot mezelf die spulletjes kado te doen. Gisterenavond hebben Willem en ik een ritje naar Boskoop gemaakt en de zwam en de potten opgehaald en vandaag heb ik m´n eerste Komboechapot gevuld. Ik verheug me op mijn eerste glaasje Komboechadrank. Maar daarvoor moet ik nog twee weekjes geduld hebben.

En zo werd deze zo heel gewone dinsdag toch weer speciaal ;-)