maandag 22 april 2013

Bijen- en Honingmarkt

Zaterdag was er in Dordrecht de jaarlijkse Bijen- en Honingmarkt. En ja, daar moest ik natuurlijk heen :-). Willem ging ook mee, want dan kon hij eens goed kijken  hoe een bijenkast er precies uitziet. Hij wil er een paar voor me maken. De tekening hebben we al wel, maar als je nog nooit een bijenkast van dichtbij hebt gezien is het toch wel lastig. Henk en Jan wilden ook graag mee. Jan was vrijdag ziek geweest en had nog steeds keelpijn. Het was dus geen goed plan om hem naar de natuurclub te laten gaan. Maar met ons mee naar de markt zag hij wel zitten.

De markt was erg leuk en heel gezellig. Niet in de laatste plaats omdat de zon zo vrolijk scheen. Er waren veel enthousiaste mensen, die het leuk vonden om je vragen uitgebreid te beantwoorden.

Willem heeft een hele tijd staan kijken bij het maken van kunstraten. De meneer die daarmee bezig was heeft ons ook een avond op de imkercursus geholpen bij het maken van de raten. Ik had Willem dus wel kunnen ´waarschuwen´ voor deze meneer, want als je er voor een dubbeltje ingooit, komt er voor een kwartje uit :-). Nu schijnt dat imkers eigen te zijn, dus wellicht ben ik straks ook niet te stuiten als ik eenmaal over bijen begin! Hoe dan ook, Willem kreeg het hele kunstraten-maak-verhaal in geuren en kleuren en dat vond hij heel interessant.



Er waren ook dieren op de markt en ja, dat is natuurlijk altijd leuk! Kuikentjes, kippen, hanen, konijnen, ze zaten er allemaal. Er zat een konijn wat sprekend onze Nijn was. Alleen net een tintje lichter, maar net zo vertederend.


Ik kocht twee potjes honing. Een gewone en een crème. Mmm. Ik kan niet wachten tot ik honing van eigen bijtjes kan oogsten :-). Wat is hollandse honing van de imker toch lekker! Niet te vergelijken met de honing die je in de supermarkt koopt. Om in stijl te blijven kocht ik voor mijn jarige zwager een fles Honingwijn met Vlier.

Bij de stand van het Bijenhuis kocht ik raampjes en kunstraat. Dat stond nog op mijn ´boodschappenlijst´.  Bij het laatste kraampje werden pannenkoeken en wafels verkocht. Willem, Jan en Henk lieten het zich maar eens goed smaken :-). Zelf hield ik het op een bekertje thee. Sinds ik suikerloos eet vallen veel doorsnee tussendoortjes af. Maar ik heb er ook totaal geen behoefte aan.



Ik kwam twee medecursisten tegen. Eén had een plexiglazen plaat gekocht bij de kraam van Het Bijenhuis. Ik had die niet gezien, maar wilde er wel graag één. Onze leraar op de cursus heeft ook zulke platen op zijn kasten. Het is handig, dat je dan een blik in de kast kunt werpen, zonder dat je hem helemaal moet openmaken.  Je stoort de bijen dan niet. Ik stuiverde m´n laatste eurootjes uit voor zo´n plaat en nu zit de hand voorlopig weer even op de knip. Er zijn nog twee investeringen nodig: hout voor één of twee kasten en één of twee volken. Ik heb trouwens een adres gevonden waar betaalbare tweedehands bijenkasten te koop zijn. Wie weet kopen we wel één tweedehands exemplaar. Dan heeft Willem wat meer tijd om op z´n gemakje een kast voor me te timmeren. De bestellingen van steigerhouten meubeltjes gaan ten slotte voor ;-). En voor wat betreft een volk: op de cursus komen straks ook volken beschikbaar. Nu zijn er meer cursisten dan volken, maar wie weet heb ik geluk en kan ik via de cursus aan een volk komen. Een hobby mag natuurlijk best iets kosten, maar als het uit de huishoudpot moet ben je toch beperkt.

Vanmorgen ben ik weer aan het zaaien geweest. Voor wat betreft groenten ga ik vooral voor groene bladgroenten. Die heb ik in grote volumes nodig in de groene smoothies waar we dol op zijn. Voor wat betreft bloemen vind ik het leuk om erop te letten dat ik veel drachtplanten zaai voor de bijen (en de vlinders).