donderdag 27 november 2014

Isolatie en ventilatie

Toen wij 10 jaar geleden in het huis kwamen wonen waar we nu nog wonen, heb ik lange tijd heel erg moeten wennen aan wat ik 'de atmosfeer' noemde. We kwamen uit een huis wat gebouwd was in 1953. Hoewel het een mooi, degelijk gebouwd huis was, was het natuurlijk nauwelijks geïsoleerd. Hier en daar, waar er in de loop der jaren kozijnen vervangen waren, zat er dubbel glas, om maar iets te noemen.
Het huis waar we nu wonen is gebouwd in 1997. Toen wij er kwamen wonen was het nog maar 7 jaar oud. Alles was volgens de laatste inzichten geïsoleerd. Het gaf mij aanvankelijk een verstikkend gevoel. Zó warm, zó benauwd! Ik kwam erachter, dat het (behalve voor je portemonnee) best lekker is als je huis enigszins tochtig is: de lucht wordt vanzelf ververst.

Ik heb er echt mee moeten leren omgaan, met die (over?)isolatie. Want dat betekent dat je er zelf goed op moet letten, dat er voldoende geventileerd wordt. We hebben zo'n mechanisch ventilatiesysteem. Als ik het goed heb staat dat altijd een beetje aan. Alleen als ik aan het koken ben moet ik de knop op stand 3 zetten, want dan gaat de afzuigkap aan. De motor van die afzuigkap zit bij die unit van de mechanische ventilatie, boven, net onder het dak. Ik vind dat behoorlijk waardeloos, want die afzuigkap zuigt echt niet zo goed af als één waar de motor gewoon in de kap zit, vlak boven je kookplaat. Maar goed. De stoom wordt nu via de kanalen van het mechanische afzuigsysteem afgevoerd. Tegelijkertijd wordt er dan lucht uit de badkamer en de douche weggezogen, want daar loopt dat kanaal ook langs.

Pas toen we hier al een heel tijdje woonden las ik iets over die kanalen en over mechanische ventilatie. Veel mensen 'vergeten' dat die kanalen en die afzuigunit regelmatig moeten worden schoongemaakt. Zoiets als de jaarlijkse ondehoudsbeurt van de CV-ketel (die door veel mensen trouwens ook 'vergeten' wordt). Als je de kanalen en de unit niet schoon laat maken kan de lucht niet goed ververst worden en krijg je onder meer last van schimmel in huis. En als je de CV-ketel niet laat onderhouden loop je kans op gevaarlijke afvoerstoffen in je woning. Ik heb daarom voor beide een onderhoudsabonnement genomen, zodat ze hun jaarlijkse beurtje krijgen.

Behalve de mechanische ventilatie zijn er overal in onze woning ventilatieroosters aangebracht boven de ramen. Die roosters hebben we nagenoeg altijd open staan, behalve die in de woonkamer. We leven hier toch met 11 mensen in één huis en vooral 's nachts is dat goed te merken aan bedorven lucht op de slaapkamers. Die ventilatieroosters zijn hard nodig. Wat weer niet echt handig is: overal zitten er voor de ramen ook rolluiken. En als je die 's avonds naar beneden doet, hebben de ventilatieroosters nu niet direct een groots effect meer. Maar ja. 's Morgens als iedereen is opgestaan gaan de rolluiken omhoog en de ramen open. Dan kan alles even lekker doorluchten. Daarna blijven de ramen op de dag meestal op het dievenkiertje open staan.

Verse lucht is niet alleen hard nodig omdat we hier met zoveel mensen wonen, maar ook omdat ik in de winter de was binnen droog. Gewoon aan de lijn dus. Dat geeft vocht in huis en die moet natuurlijk afgevoerd worden. Vochtige lucht is erg slecht voor je, zeker als je toch al last hebt van je luchtwegen. Naast goed stoken (wij hebben een houtgestookte cv-kachel) moet je ook goed ventileren. En dus ben ik begonnen aan een rondje ventilatieroosters schoonmaken. Vooral de roosters die bijna altijd open staan, zijn na een hele zomer behoorlijk volgestoft.

Ik heb eerst de roosters in de badkamer gedaan. Stofzuiger met het borsteltje erop. Kwast er bij. Even goed stofzuigen. En dan is zo'n klusje eigenlijk snel gebeurd. Nog even een sopdoekje erlangs en, kijk, nu ik er toch bijna met m'n neus tegenaan sta: ook meteen de kap van het ventilatiekanaal er maar af halen en schoonmaken. Dat knapt lekker op. De boel wordt nu weer goed geventileerd en ik kan de was er met een gerust hart weer ophangen.


voor

Na


De was mag weer hangen ;-)