vrijdag 28 november 2014

Consuminderen met kinderen

Vijftien jaar geleden kwam het eerste boek van Marieke Henselmans op de markt: Consuminderen met kinderen. En er volgde dan nog: 'in tijden van overvloed'. Inderdaad. Het waren toen tijden van overvloed en consuminderen was nog bij lange na niet zo ingeburgerd als nu het geval is. Sterker nog: dat woord 'consuminderen' was nog maar net uitgevonden!

Zelf hield ik me in die tijd alweer enige jaren bezig met consuminderen, geïnspireerd door wat ik daarover las in 'De Vrekkenkrant', de voorloper van het blad 'Genoeg'. Via dat krantje kende ik Marieke ook al wel en toen haar eerste boek uitkwam was ik uiteraard heel benieuwd. En oh, wat smulde ik van dat boek! Ik zat in die tijd ook volop in de (kleine) kinderen en alle informatie die ik erin vond was een feest van herkenning en een bron van inspiratie! Lange tijd heb ik het boek gekoesterd en nog altijd staat het in mijn boekenkast.

Inmiddels is het boek op bepaalde punten een beetje verouderd. Met name als het gaat om technische dingen: computers werden laptops of Ipads, mobieltjes werden smartphones, we kregen te maken met social media enzovoorts. Maar de basis van het boek is nog altijd hetzelfde: het doen met wat er is. Door je eigen bril kijken. Je niet laten opjutten door wat 'men' vindt of wat 'men' voorschrijft. Kinderen niet overladen met materiële zaken, maar ze overladen met liefde, ze inspireren, ze motiveren.

Juist omdat de basis van het boek nog altijd hoogst actueel is en velen aanspreekt, heeft Marieke haar boek onlangs helemaal herzien. De titel bleef: Consuminderen met kinderen. Maar er volgt dan niet meer: in tijden van overvloed. We leven tenslotte nu in tijden van crises. Maar er volgt: 'Wat geef je ze mee?'

Consuminderen met kinderen - Wat geef je ze mee?

In het boek schrijft Marieke op de bekende luchtige, positieve manier over alles wat je tegenkomt op je pad als ouders van baby's tot pubers. Van borstvoeding tot rijbewijzen. Van basisschool tot studeren. Nog wat onderwerpen? Verjaardagsfeestjes, zakgeld, speelgoed, huisdieren enzovoorts enzovoorts. Alles komt aan bod.

Per onderwerp is er in deze nieuwe uitgave door één van de zonen van Marieke een terugblik geschreven. De drie jongens, die destijds basisschoolkinderen waren, zijn nu volwassen. Het is erg leuk om te lezen hoe zij hun jeugd (die door anderen wellicht meewarig als 'karig' werd bestempeld) hebben ervaren en erop terugkijken. Ik zie daar ook wel de ervaringen van onze eigen kinderen in terug. Onze oudste drie kinderen zijn opgegroeid in een tijd dat er bij ons echt geen geld was voor ijsjes, nieuwe kleding, 'zomaar' speelgoed, vakanties enzovoorts. En...ze blijken toch niets tekort gekomen te zijn! Mooi is dat!

Regelmatig heeft Marieke zelf ook een terugblik aan de onderwerpen toegevoegd. Daarin geeft ze commentaar op wat ze destijds schreef en waar ze met de kennis van nu naar terugkijkt.

Om het geheel compleet te maken zijn er aan elk hoofdstuk portretten toegevoegd van 'consumindergezinnen'.

Al met al is het een vlot leesbaar boek wat uitblinkt in praktijkervaringen. Het is enorm inspirerend en ik zou het elke (aanstaande) ouder willen aanraden te lezen. Ook al zou je het niet overal mee eens zijn en over bepaalde dingen anders denken, dan weet ik toch zeker dat je er handige tips uit haalt, die je meteen in het dagelijkse leven kunt gaan toepassen.

Marieke en ik hebben al die jaren contact met elkaar gehouden, ook al is het bijna altijd digitaal. Om dat te vieren geeft Marieke een korting van 2,50 aan alle lezers van mijn blog. Kijk maar eens op Bespaarboeken.nl. Daar vind je niet alleen de feestelijke herziene editie van ¨Consuminderen met kinderen¨, maar ook andere bespaarboeken die Marieke schreef. Als je bij kortingscode ¨Eenvoudig¨ intikt, heb je alvast een eerste besparing van 2,50 te pakken.