vrijdag 11 december 2015

Broodhart

Woensdag had ik de laatste broodbakworkshop van dit jaar. Door een misverstandje kwam er één deelnemer extra en zaten er dus tien vrouwen rond mijn tafel. Wat was het weer leuk!

De workshop vergt best veel voorbereiding. Voorbereiding waar de ene keer meer ruimte en tijd voor is, dan de andere keer. Deze week schoot het voor geen meter op met die voorbereiding. Telkens kwam er wat tussen. En zo kwam het dat het in de randen van de nacht moest gebeuren. Maar het lukte! Toen de vrouwen op woensdagochtend bij me binnenstapten, stond alles klaar.
Aan de ene kant heeft brood bakken weinig geheimen meer voor me. Ik bak tenslotte al vanaf 1999. En dan niet te weinig ook. Er zijn weken bij, dat ik 25 tot 30 broden bak. Toch vind ik het leuk, om regelmatig te experimenteren. Soms kan je met een heel kleine aanpassing al iets nieuws creëren. Zo kwam ik deze week op het idee om kadetjes in mijn hartvormige siliconen taartvorm te bakken. Het resulteerde in een leuk broodhart. Een kado-ideetje voor bijvoorbeeld een bruiloft, als het bruidspaar liefst geld wil krijgen. Dan kun je bij het saaie envelopje dit originele extraatje geven. Als kado bij een zoveel-jarige echtvereniging is het natuurlijk ook leuk. Zo komt dat siliconenhart toch eens wat vaker uit de kast, behalve met Valentijn of Moederdag.Voor de liefhebbers volgt hier het recept.

Ingrediënten:
500 gr tarwebloem van goede kwaliteit
300 ml handwarm water
2 tl gedroogde gist
1 1/2 tl (bakkers)zout
20 gr vet (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
losgeklopt ei

Werkwijze:
Kneed van de ingrediënten (behalve het ei) gedurende 20 minuten een mooi, soepel deeg. Het deeg mag niet aan je handen plakken (dan doe je er wat bloem bij) en moet elastisch/niet te droog zijn (dan doe je er wat water bij). Je kunt het deeg met de hand kneden, in een goede keukenmachine, of in de broodbakmachine. Leg het brooddeeg voor 30 minuten in een licht met olie ingevette kom (= de voorrijs). Sla dan het deeg door (de lucht eruit duwen) en vorm het tot een bol en laat die even rusten. Snijd met een mes klompjes deeg van de bol van ca 65 gram. Vorm van de deegklompjes mooie bolletjes. Leg de bolletjes in het siliconenhart en laat ze rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bolletjes met een kwastje met losgeklopt ei en zet de vorm in het midden van de oven. Bak het broodhart in 18 minuten mooi bruin en gaar. Laat het hart op een rooster afkoelen.

Gisteren en vandaag stonden in het teken van de was.

Er hing al wat droog

Verder hoefde ik niet naar was te zoeken...

Eerst maar alles gesorteerd in bakken en op hopen

Uiteindelijk komt het wel goed...
 ´t Duurt ff, maar dan heb je ook wat ;-)

Ook heb ik een beginnetje gemaakt met de voorbereiding van het plaatsen van de nieuwe keuken. Volgende week komt hij!!! Maandagavond moet m´n hele keuken en bijkeuken leeg zijn, zodat de mannen op dinsdagochtend meteen kunnen beginnen. Wat ben ik benieuwd hoe het wordt! Als het goed is, is de klus woensdagmiddag geklaard. En voor donderdagochtend staat er dan een fotosessie gepland met de leverancier (De Keukenspecialist). Ik denk, dat ik heel blij zal zijn, als alles achter de rug is :-).

Ik had nog een mooie portie tomaten liggen. En dus verraste ik de meute met pizza´s. Ik bak altijd twee hele bakplaten vol. Maar een derde zou ook best op komen ;-).
Ik krijg al bezorgde vragen: hoe ga je dat doen met eten, als je keuken wordt verbouwd? Geen probleem, hoor. De eerste dag gaat waarschijnlijk de frituurpan aan en eten we van wegwerpbordjes. En op dag twee wordt het, denk ik, erwtensoep. Opgewarmd op m´n petroleumstel of op de kachel. Komt helemaal goed! Meestal maak ik veel werk van het eten. En dan is zo´n makkie ook weleens fijn :-).

Vandaag stond er haas op het menu. We hadden, zoals elk jaar, twee mooie hazen gekregen. Willem moest ze slachten. De ene ging geslacht en wel naar de gever. De andere was voor ons. Ik heb de haas vanmorgen gebraden en daarna heel zacht gestoofd in de slowcooker. Niet iedereen houdt hier van wild. Maar die er wel van houden, zijn er wild van, zeg maar. Die haas was dus als een haas verdwenen ;-).

Willem nam de rug