woensdag 2 maart 2016

Wasmachine en buitenboel

Mijn wasmachine had een kapotte pomp en een defecte motor. Ik had deze wasmachine een paar jaar geleden gekregen van iemand die in een seniorenflat ging wonen en daar een nieuwe wasmachine wilde hebben. De machine was weliswaar oud, maar deed het nog prima. Eerst had ik hem als tweede machine. In die tijd draaide ik meestal één was per dag met dit apparaat. Toen mijn ´hoofdwasmachine´ het begaf, besloot ik geen nieuwe te nemen, maar het verder met m´n ´reserve-apparaat´ te doen. Vanaf die tijd (toch wel zo´n tweeëneenhalf jaar, schat ik) draaide het oude beestje zo´n 15 tot 18 wassen per week. In al die tijd is er maar één keer wat mee geweest. Een kleinigheid. Ik weet niet eens meer wat. Maar nu was het goed raak. In een machine van 25 jaar oud ga je geen nieuwe motor meer zetten...

Wat nu?

Als ik naar onze portemonnee kijk, zou ik het beste een tweedehands wasmachine kunnen aanschaffen. Maar...de wasmachine is toch verreweg het belangrijkste apparaat in ons huishouden. Een apparaat waar je eigenlijk blind op moet kunnen vertrouwen. Liever dus geen tweedehandsje waarvan je niet weet hoe lang je er zonder kleerscheuren mee kunt werken. We namen het besluit: het geld wat ik op de beurs verdiend had, kreeg, nog voordat het binnen was, een bestemming. Er ging een nieuwe wasmachine komen!

Mijn allereerste wasmachine (bijna 30 jaar geleden aangeschaft) was een Bosch. Daarna had ik altijd een Miele. Tot volle tevredenheid. Maar ja. Een Miele is in aanschaf nog altijd een paar honderd euro duurder dan bijvoorbeeld een Bosch. En als je er wat aan hebt, ben je meestal ook duur uit. Daar staat tegenover, dat een Miele langer meegaat (althans: volgens de boekjes).

Ik besloot een kijkje te nemen op de website van onze witgoedwinkel. Misschien was er wel een Miele in de aanbieding? Nee dus. Wel een Bosch. Een mooie, zuinige wasmachine. Ik bekeek de aanbieding. Las reviews over deze Bosch. Keek of de prijs goed was. En was om. We gingen voor de aanbieding van de Bosch!

Vanmorgen, al snel na negenen, hing ik aan de telefoon met onze Witgoedwinkel. Voor dit soort aankopen ga ik het liefst voor lokaal. Molenaar Witgoed is dan ook al bijna 30 jaar onze vaste leverancier. We kunnen ook altijd een beroep doen op de reparatiedienst. En de wasmachine wordt gratis bezorgd en geplaatst. Ik vertelde wat mijn keuze was. De witgoedmeneer gaf een advies voor een net iets ander model en legde ook uit waarom. Prima. Dan doen we die! Fijn als er meegedacht wordt! Het allerliefst had ik m´n apparaat natuurlijk dezelfde dag in huis gehad. Maar dat ging hem niet worden. Ze zaten volgeboekt. Het wordt dus morgen. Ik kijk er echt naar uit!!

Na het uitzoeken en bestellen van de wasmachine, stond er een koud klusje op mijn programma: de buitenboel zemen! Zaterdag heeft Leendert de straat en de schuine kant van ons huis met de hogedrukspuit onder handen genomen. Daar was ik heel blij mee, want de boel was verschrikkelijk groen. Leendert kon van z´n werk een hogedrukspuit en een steiger lenen. Die steiger heeft hij bovenop ons garagedak opgebouwd. Zo kon hij de schuine kant van ons huis mooi schoon spuiten. Daarna deed hij de straat: het trottoir voor ons huis, de oprit en onze betegelde achtertuin. Het is enorm opgeknapt. Alleen zat het opgespoten zand tot bovenaan de ramen. Dat had ik me al gerealiseerd, voordat Leendert met de klus begon. En ook wist ik, dat ik zaterdag niet aan zemen toe zou komen. Maar waarom zou ik daar om malen? Ik was veel te blij, dat de straat zo mooi schoon gemaakt werd. Die ramen kwamen later wel.

Nu was het gisteren het prachtigste weer van de wereld om ramen te zemen. Maar ik had er geen tijd voor. Daarom moest het vandaag dus maar. Bij twee graden en waterkou. Brrrr. Maar terwijl ik bezig was, kreeg ik het vanzelf warm. En WOW! Wat is het heerlijk, nu alles weer glimt en blinkt! Ik ben er reuze blij om.