vrijdag 6 oktober 2017

Keukenpraat

Vanmorgen maakte ik eerst m´n keuken fijn aan kant om de ruimte te hebben om eens lekker los te gaan. Alle oppervlakken zoveel mogelijk leeg, zodat ik alle ruimte had om te hakken, te snijden, te wegen, te koken, te braden.


Maandag had de groentenboer wat spullen gebracht, waar hij vanaf wilde. Het waren een paar verrassingsdozen, zeg maar :-). In één van de dozen zaten bruine linzen. Niks mis mee, dan enkel het zakje, wat gescheurd was. Ik had alles in huis om een simpele linzensoep te maken. Mmmm.


Daarna ging ik aan de gang met de riblappen voor in de hutspot van vandaag. Terwijl de soep en het vlees stonden te pruttelen, kwam Willem tussen twee klantenbezoekjes in even thuis. Kijk, dan zet ik graag even een bakkie koffie. Handig dat ik tegenwoordig een zespits gasstel heb.
Koffiezetten doe ik al meer dan 30 jaar gewoon ´op de hand´: water koken, koffie door een filter (liefst gebruik ik ook nog zelf gemalen koffiebonen) en dan gekookte boerenmelk uit de opschuimer. Zo krijg je echt de aller-, allerlekkerste koffie.


Kijk, de linzen zijn gaar. Dan kan de staafmixer er door om er een mooi glad soeppie van te maken.


Het vlees mag nog een paar uurtje sudderen. Lekker met ui, bouillon, laurierblaadjes en ontbijtkoek.


De winterpeen komt ook uit de dozen van de groentenboer. De penen zijn een tikje rimpelig. Dat geeft niets. Gewoon een poosje in koud water leggen en dan frist de boel weer helemaal op. Daarna worden de penen en uien gesneden. Gewoon met de hand, niets aan de hand :-)


Er waren ook nog champignons die verwerkt moesten worden. De mooie hield ik apart. Die maakte ik schoon, sneed ik in partjes en mochten m´n droogoventje in. De minder mooie exemplaren zijn prima voor soep of ragout. Ik weet nog niet wat ik er van maak. Vandaag kwam ik daar niet meer aan toe. De rest van mijn vrijdagprogramma moest namelijk ook gewoon af. De grote beurt van de jongenskamer leverde ook deze week weer een bult wasgoed op. Dus heb ik maar weer een preek op de app afgestoken, inclusief een foto van de washoop. Of het effect heeft? Ik weet het niet. Er kwamen goedbedoelde suggesties van de brussen, zoals: volgende keer gewoon uit het raam gooien :-). We gaan het zien. Voor vandaag kwam de wasbult gewoon op de rest van de washopen terecht. Nee, die was kwam vandaag ook niet klaar. Het schoot niet op met telkens een bui regen over de bijna droge was :-(.


Maar goed. Aan het einde van de middag was er in elk geval een lekker prakkie hutspot.


En het was ook weer gewoon vrijdagavond geworden. Met tijd om even met Henk naar de kringloopwinkel te gaan en met iets lekkers bij de koffie en met een gezellig zanguurtje. Wat wil een mens nog meer?