maandag 26 maart 2018

Hans naar Malawi

Ergens rond de Kerstdagen las Willem een reportage in de krant over Thea, die uit roeping in Malawi is gaan werken en wonen. Het artikel boeide hem en hij las het tijdens het koffie drinken voor. We praatten er wat over na en als vanzelf rees de vraag: ¨Hans, zou het niet wat voor jóu zijn, om een tijdje als vrijwilliger naar Malawi te gaan?¨ Ja, Hans had er eigenlijk direct wel oren naar!

Een tijdje later informeerde hij naar mogelijkheden om via Stichting Stephanos naar Malawi te gaan. Hij kreeg al snel te horen, dat er op dat moment geen projecten beschikbaar waren om aan deel te nemen, maar dat men er later op terug zou komen.

Het was een tijdje stil en het plan raakte al een beetje naar de achtergrond, toen er opeens de vraag kwam om deel te nemen aan een bijzonder project:

Karin van Meeuwen is een vrouw, die al jarenlang in Malawi werkt en woont. Op dit moment woont ze in de buurt van Lilongwe. In de dorpjes daar in de streek vertellen zij en haar mensen het Evangelie en daarbij geven ze onderwijs in landbouw en andere vaardigheden voor in het dagelijks leven. De focus ligt op (wees)kinderen, maar ook ouders krijgen onderwijs, zodat het hele gezin en hele dorpen kunnen méé-ontwikkelen.
Het is de bedoeling om er een trainingscentrum te realiseren, met daarbij stafhuizen. Op dit moment worden er ook al trainingen gegeven, maar die vinden buiten onder een boom plaats. In een echte klas met een schoolbord is het toch fijner lesgeven en bovendien is dat bevordelijk voor de concentratie.

Hans gaat samen met nog een vrijwilliger bouwen aan dat trainingscentrum/leerboerderij. Er moet een container omgebouwd worden tot woonhuis. Daarnaast is er een schooltje in Nkhoma, wat afgebouwd moet worden. Of dat allemaal gaat lukken, is behalve een kwestie van tijd en mankracht, óók een kwestie van geld.

Wat er verder zoal op het wensenlijstje van Karin staat? Het bouwen (lassen) van een metalen kippenren, het opzetten van een geitenschuur, het maken van een solardroger voor moringabladeren, en het timmeren van een kast voor evangelisatiemateriaal op het kantoor enzovoorts.

Werk genoeg dus :-))

Hans lichtte snel zijn werkgever in. Die was gelukkig direct enthousiast over het project. Het is iets, waar hij helemaal achter staat. Natuurlijk is het voor hem ook even slikken: een werknemer die in de drukste tijd van het jaar weggaat. Maar dat probleem neemt hij op de koop toe. Wel was direct zijn vraag, of Hans toch wel bij hem zou terugkomen, na zijn reis. Ja hoor. Dat is helemaal het plan!

Al met al is het dan ´ineens´ zover en hoopt Hans al over twee weken (!) te vertrekken. De voorbereidingen zijn in volle gang. En daar hoort ook bij: geld inzamelen voor zijn reis en verblijf. Als je zoiets lang van tevoren weet, kun je natuurlijk allerlei creatieve acties verzinnen. Nu het wat ´last-minute´ is, hebben we bedacht om maar gewoon een online doneeractie te starten. We brengen de actie onder de aandacht op deze blog, op facebook, in onze email-adresboeken, in onze familie, bij onze collega´s enzovoorts. Gelukkig hebben we een heel groot netwerk. En nu maar hopen dat er veel mensen een steentje willen bijdragen.

Wil je ook helpen?
Steun dan de actie ¨HELP HANS NAAR MALAWI¨ en klik op de link om naar de doneerpagina te gaan. Je helpt via deze doneerpagina al mee vanaf 5,00 euro. De pagina blijft open staan tot de dag dat Hans hoopt terug te komen (10 juli 2018).

Ga naar de doneerpagina:https://www.doneeractie.nl/help-hans-naar-malawi/-27595

Intussen zal ik uiteraard regelmatig over Hans en zijn plan schrijven. Want hoe mooi het plan ook is, het is toch ook weer een hele onderneming. En uit moederoogpunt: weer een oefening in loslaten....