dinsdag 13 september 2022

Eten wat de tuin schaft

We eten al een paar weken lang ´wat de tuin schaft´. Elke dag is er wel iets te oogsten. Wat is dat een heerlijkheid. 

Officieel mogen wij van het RIVM niet elke dag van onze moestuin eten. Althans, dat is het advies. Dat heeft te maken met de uitkomst van een onderzoek naar genx  pfas in de moestuinen in de buurt van Dordrecht. Maar goed. Het RIVM zegt weleens meer iets. Als ik (een maand of twee geleden) in de krant lees, dat er op een bak Nederlandse aardbeien eigenlijk een waarschuwing moet staan voor zwangeren en jonge kinderen vanwege een te groot gifgehalte, dan denk ik iets...

In elk geval eten we zo lang de tuin schaft van de tuin. En wat er aan overvloed is, wordt zuinig bewaard voor de winter. Zaterdag had ik voor het eerst enorm veel trek in bloemkool. En laat ik dat nu net níet op de tuin hebben. Dus kocht ik een bloemkool. Alsof ik mezelf trakteerde :-).

Ik ben overigens volop aan het leren moestuinieren. Dit is m´n derde jaar nog maar en steeds leer ik iets bij. Ik lees veel en kijk ook wel filmpjes. Soms is het lastig, omdat je compleet tegengestelde informatie vindt. Maar goed. Dan volg je gewoon wat je het beste lijkt en ga je dat uitproberen. Lukt het? Dan is het voor herhaling vatbaar. Lukt het niet? Dan doe je het een volgende keer anders.

En voor je denkt, dat ik een enorme lap grond tot m´n beschikking heb? Nee hoor. Het is ongeveer 65 vierkante meter. Toch vind ik de oogst verrassend groot. Zeker als je bedenkt, dat ik nog lang niet eruit haal, wat erin zit. 

Pas oogstte ik de laatste wortels. Nou ja, ik heb nog een klein rijtje staan, wat ik later zaaide. Die worteltjes zijn nog te klein en het is de vraag, of het nog wat wordt, dit seizoen. Maakt niet uit. Het was m´n eerste jaar, dat ik wortels zaaide. Ik had er niet zoveel fiducie in, maar het is verrassend goed gelukt. Wel moet ik een volgende keer dunner zaaien. Leerpuntje.


Je komt de wonderlijkste wortels tegen. Zo zul je ze in de winter nooit aantreffen. Neem dit innig met elkaar verbonden stelletje nu eens. Geweldig toch?


Ook spinazie had ik dit jaar voor het eerst. Ik had Turkse en Nieuw-Zeelandse spinazie. Beide soorten zijn zogenaamde boomspinazie. De Nieuw-Zeelandse spinazie is me het best bevallen. Het leerpuntje is, dat ik het DV volgend jaar eerder moet zaaien. Dan heb je er ook langer lol van. Ik had van tevoren al gelezen, dat één zaadje uitgroeit tot een enorme plant. Dat is inderdaad het geval. Mijn plant is nog groter dan ik bedacht had. Hans en Henk houden niet van spinazie. Maar Willem en ik zijn er dol op. Prima, want je bent wel even bezig voordat je 400 - 500 gram hebt geplukt. En dat is wel de hoeveelheid die we met z´n tweeën eten.


Zaterdag kon ik me niet langer beheersen. Dat bovenste appeltje aan de appelboom lonkte al dagen. Het kleurde steeds een beetje méér en zag er steeds lekkerder uit. Ik heb hem geplukt en samen met Willem gedeeld. Heerlijk! Maar voor het mooi net nog een tikje onrijp. De rest van de appeltjes laten we lekker nog even hangen.


Intussen heb ik ook al kilo´s tomaten geplukt. Ik heb één plant met gewone tomaten en vier planten met san marsano´s. Dat zijn van die langwerpige, italiaanse tomaten. De san marsano´s zijn heerlijk vlezig. De gewone bevatten meer sap. Ik gebruik de tomaten door elkaar en heb al een paar keer verse tomatensaus gemaakt voor bij de pasta. Een deel van de oogst wilde ik wecken, zodat we er van de winter ook nog van kunnen genieten. Ik maakte er maaltijdsoep van, met tomatensap uit de blender, paprika, wortel, ui en witte bonen. De wortel, ui, paprika en witte bonen haalde ik zaterdag op de markt op het Afrikaanderplein in Rotterdam. Daar heb je de paprika´s bijvoorbeeld voor maar 85 cent per kilo. In de supermarkt heb je daar net één paprika voor...



Het leverde me negen potten soep op en ik heb daarbij drie kilo tomaten verwerkt.


Gisteren rooide ik m´n bieten. Ik had er nog aardig wat staan. Nu staat er alleen nog een klein rijtje naast die worteltjes, die ook nog te klein zijn. Het is afwachten, of die nog wat groter zullen worden. Maar deze heb ik alvast. Deze week wil ik ze wecken. Ik heb al een voorraadje staan van eerder dit seizoen. Dat wordt dus kroten eten van de winter :-).


Wat de tuin gisteren schafte? Een mooie krop andijvie. Daar maakte ik stamppot rauwe andijvie van. Het eerste stamppotje na de zomer. Lekker hoor.


En vandaag oogstte ik m´n eerste rode kool. Deze wil ik ook graag van de week verwerken. Ik weck rode kool altijd met appelmoes en die heb ik juist vanmorgen gekookt. Ik heb een liter of 5 appelmoes. Dat is best wel veel. Maar die kool is dan ook wel enorm. Hij weegt meer dan drie kilo!


En intussen kookte ik de gisteren gerooide bieten op m´n vuurduveltje in de tuin. Behalve dat ik het gezellig vind om dat kacheltje te stoken, heb ik zo ook de kooklucht en warmte niet in huis. 


Vandaag heb ik het tweede deel van m´n pompoenen geoogst. De planten waren helemaal op. De bladeren hingen grijs van de meeldauw over het betongaas. Ik vond het er zó belabberd uitzien. En met regen op komst leek het me een goed moment om ook de laatste pompoenen eraf te halen. Het zijn er negen. Grote en kleine. En eerder had ik er al een stuk of acht. Kunnen we de bieten afwisselen met pompoen :-). Het grootste deel zal soep worden. We zijn dol op pompoensoep. Maar ook pompoentaart vinden we lekker. En geroosterde pompoen uit de oven als onderdeel van een baketray, daar kun je me voor wakker maken.


Ik heb gisteren nog 8 bloemkoolplantjes geplant. Het is winterbloemkool. Als het lukt, heb ik in maart/april 8 bloemkolen om te oogsten. En als het niet lukt, heb ik voor 2,40 euro iets geprobeerd. De eerste fout heb ik al gemaakt, zag ik. Ik heb ze te dicht bij elkaar gezet. Dus moet ik ze deze week nog maar een keer verplaatsen en ze voldoende ruimte geven. Ik plantte ook nog vier andijvieplantjes. Hopelijk groeien daar mooie kroppen uit en kunnen we daar ergens in de komende maanden een paar keer stamppot van eten. 

Nog even over de markt in Rotterdam. Zaterdagochtend hadden Willem en ik zin om de boel even de boel te laten en één van onze favoriete uitstapjes is dan de markt. Het kwam extra goed uit, dat ik al bedacht had om maaltijdsoep te wecken met de tomaten van de moestuin. Nu kon ik de andere benodigde ingrediënten mooi van de markt meenemen. Ik noemde al paprika´s voor 85 cent de kilo. Maar ook de andere groenten kocht ik voor een schijntje van wat je er in de supermarkt voor betaalt. Er staan ook altijd meerdere kramen met olijven/kruiden/peulvruchten. Dus kocht ik meteen een zak witte bonen en een zak linzen. 

Terwijl we daar zomaar samen ronddrentelden, bedacht ik ineens, dat ik ooit een mailtje kreeg met een uitnodiging om eens in de kringloopwinkel bij het Afrikaanderplein te komen kijken. Door corona was daar nooit iets van gekomen. Maar nu konden we dat mooi eens doen. We zochten even uit, waar die kringloopwinkel zat. O, gewoon op het hoekje bij de bloemenmarkt. Mooi. Gevonden. 

Het was een niet heel grote, maar wel heel gezellige kringloopwinkel. Er was veel goede kleding. Daar heb ik op m´n gemakje lopen snubbeken. Willem liep al meteen de trap op, naar de boeken. ¨Kijk Teun, de Bijbels zijn gratis,¨ ontdekte hij.


Ja, dat is niet zo vreemd, want deze kringloopwinkel is ten bate van de christelijke hulporganisatie Woord & Daad.

Wat een mooi initiatief, om zo laagdrempelig midden in de stad bezig te zijn! Er stond een lange tafel met koffiekannen erop. Willem had wel zin in koffie en vroeg, of hij koffie kon kopen. Nee, de koffie was gratis, werd hem verteld. En terwijl wij aan de tafel zaten, kwamen er vanzelf meer mensen en was het ook heel eenvoudig om een praatje aan te knopen. Er kwamen een mevrouw en een meneer binnen. De meneer zat in een rolstoel. Willem wilde met hem ook een praatje maken. Maar de mevrouw vertelde, dat meneer niet meer kon praten en niet meer kon eten en drinken. Hij had ALS. Maar ze vonden het nog zo leuk, om af en toe eens vanuit Vlaardingen naar het Afrikaanderplein te komen. 
Een andere mevrouw vroeg, of er soms ook Oekraïense Bijbels waren. Nee, die waren er op dit moment niet. Ook met deze mevrouw hadden we een praatje. 
Ik denk zomaar dat deze kringloopwinkel voortaan standaard bij ons rondje Afrikaanderplein hoort ;-).



Wat we verder zoal deden in de afgelopen week? Kroelen met Vespertje natuurlijk :-).



Vrijdagmiddag ging ik met Henk naar de tandarts en vrijdagavond was er de receptie van een nichtje dat trouwde. We gingen op woensdagavond met mijn vriendin Wilma naar een GBS-kerkdienst in ons dorp  en op donderdag ging ik naar een trouwdienst in onze eigen gemeente (in Ablasserdam). Gisterenavond was het de opening van het catechisatieseizoen. We genoten nog bijna alle dagen van maaltijden en koffiepauzes in het zonnetje.


O ja. We zijn ook nog bezig met een interne verhuizing. De grote jongenskamer wordt bij de webshop getrokken. En nu zijn er zomaar twee stevige stapelbedden over. Iemand belangstelling? Ik heb ze op MP staan. Ze zijn af te halen (één of allebei) in ruil voor een Intratuinbonnetje. Dat is zomaar voor de aardigheid. Dat ik binnenkort weer eens een gezellig plantje voor in het erkerraam kan halen.



Je vindt de advertentie hier: https://www.marktplaats.nl/plaats/m1882935427/view

LET OP: INMIDDELS GERESERVEERD

Nou. Dat was het weer voor vandaag. Nog even m´n Frans oefenen en dan is het langzamerhand bedtijd. Je me couche toujours trop tard...