maandag 9 augustus 2010

Nazomergevoel

Ineens was het er vanmorgen: het nazomergevoel. Ik weet niet hoe ik dat moet omschrijven. Het hangt als een sfeer om je heen. Kleurende bladeren, ietwat broeierig en natuurlijk van alles wat er te oogsten valt. Hans, Maaike, Maria en Jan gingen al bijtijds op pad om bramen en rozebottels te plukken. De bramen vries ik per 500 gram in tot ik 2 kilo heb. Dan maak ik er bramenjam mee. Ik heb nu anderhalve kilo in de vriezer zitten. De eerste jamproef schiet dus al op. Met de bramen die daarna nog geplukt worden wil ik sap, saus en wijn maken. Maar eerst dus jammmmmmmm.
Van de rozebottels maak ik siroop. Ze moeten morgen maar even flink doorplukken, want ik zet m'n ontsapper pas aan als het de moeite is. Er staat nu drie kwart emmer en dat mogen gerust twee volle emmers worden. Wat heerlijk toch, al dat oogsten!Toen ik vanmorgen de kamer aan het doen was stond ik even in tweestrijd met een bos chrysanten. De blaadjes hingen wat slap en dat maakte de bos tot een treurwilg, terwijl de bloemen nog heel mooi waren. Ineens wist ik een oplossing. De krans die ik in juni op onze Zussendag maakte kon wel een opfrisbeurtje gebruiken. Ik sneed wat takjes van de Buxus en samen met de chrisanten werd de krans weer toonbaar.
Er bleven zelfs nog wat bloemen over voor een klein tafelstukje.

Zaterdag kocht ik bij de Brouwmarkt wat mooie sierflessen. Ik zag die al gevuld met zelfgemaakte witte wijnazijn. En zo geschiedde. Er moeten alleen nog labels gemaakt worden. Dat mag Willem doen. Die is op dat punt heel wat creatiever dan ik. Ik heb dan in elk geval wat culinaire kadootjes op voorraad. Altijd handig.
Vandaag heb ik ook de Slowcooker maar weer eens van stal gehaald. Ik maakte er gans in klaar. Het werd een heerlijk potje! Ik had de gans eerst bestrooid met zout en peper en ze even aangebakken in een braadpan. In het braadvocht schepte ik ook wat grof gesneden ui glazig en kneep er een teen knoflook over. Het braadvocht met ui en knoflook deed ik in de Slowcooker. Ik vulde het aan met groentenbouillon en deed er laurier, een half zakje gedroogde pruimen en een tak verse oregano bij. De aangebrade gans legde ik er bovenop en zo heeft dat de hele dag zachtjes staan garen. Dat was smullen vanavond aan de tuintafel. Heerlijk met boontjes uit de tuin van Ria en gebakken aardappeltjes.