maandag 2 augustus 2010

Uitkomen met je (vakantie)geld

Al jarenlang houd ik er voor de vakantie een speciaal vakantiebudget op na. Dat geldt zowel voor de vakanties die we thuis als voor die we elders doorbrengen. Als in mei Willem z'n vakantiegeld wordt gestort stel ik meteen het budget vast, wat we aan de vakantie willen besteden. Het ligt er maar net aan of we op dat moment grote uitgaven hebben, die van het vakantiegeld moeten worden betaald, hoe groot het budget uiteindelijk is. Ook al is het budget niet zo groot, het is toch altijd een extraatje bovenop de gewone maanduitgaven en het wordt dan ook echt aan extraatjes besteed.
Dit jaar was ons vakantiebudget hoger dan normaal. Dat komt, omdat we geen ruimte hadden om zelf boodschappen mee te nemen naar Zwitserland en het 'gewone leven' daar nu eenmaal veel duurder is dan hier. Om wat voorbeeldjes te noemen: een gewone zak chips kost 5,40 franc (bijna 3 euro) en een zak broodjes kost ook al snel 5 franc.
Het was echter al meer dan een jaar geleden dat we werden uitgenodigd om naar Zwitserland te komen en we hadden dus kunnen sparen.

Het vakantiebudget is een echte familieaangelegenheid. Het budget wordt gedeeld door het aantal dagen vakantie en iedere dag wordt het dagbedrag in de portemonee gedaan. De kinderen weten dan dat we het die dag met dat geld moeten doen.
Het geld wat over blijft wordt de volgende dag bij het dagbudget van die dag gedaan. Ook die dag proberen we dan weer wat over te houden. Op die manier kunnen we sparen voor een echt uitstapje, wat geld kost.

In deze vakantie hebben we een daagje naar Braunwald opgespaard op deze manier. Ik had de foldertjes al bestudeerd en had gezien, dat er speciale familiekaarten verkrijgbaar waren. Deze kaarten kostten 76 franc (ongeveer 45 euro) en er mochten dan op 1 dag 1 of 2 volwassenen met ten hoogste 5 kinderen onbeperkt in alle kabelbanen. Ik hoopte, dat ik maar 2 familiekaarten hoefde te kopen (voor 11 personen), maar was daar niet zeker van. Dirk en Trijnie zijn namelijk 19 en 20 jaar en gelden als volwassenen. Ik had daarom royaal francs gespaard en op de een na laatste dag van de vakantie togen we naar Braunwald. Daar werden we bij de kassa aangenaam verrast. De meneer achter de kassa vroeg of het allemaal eigen kinderen waren en zei, dat daar speciale regelingen voor waren. We mochten allemaal op 1 familiekaarje van 76 franc naar binnen! Zoiets heb ik in Nederland nog nooit meegemaakt.
Hoe dan ook, het was op die manier een goedkoop daagje uit en ik hield flink wat francs over. Maar daar had ik een leuk idee voor. Op de dag van vertrek zouden we om 6 uur uit ons huisje gaan. En om geen onnodige rommel meer te maken bedacht ik om met het hele gezin te gaan ontbijten bij de McDonalds in Zürich (ongeveer anderhalf uur rijden van Linthal vandaan). Dat idee werd met een luid gejuich begroet. Overigens begrepen ze het eerst niet helemaal. Ze dachten dat we op onze nuchtere magen hamburgers zouden gaan eten :-). Maar toen ik vertelde dat je bij McDonalds ook echt kunt ontbijten waren ze daar toch erg benieuwd naar. Het is helemaal goed gekomen. Alleen schoot de meneer achter de kassa lichtelijk in de stress toen hij na twee keer vragen besefte, dat ik toch écht 10 ontbijten wilde hebben. Die meneer stond maar alleen en we hielden de hele boel op. Maar lekker was het! En een hele belevenis!