maandag 27 december 2010

Eenvoudige ingrediënten met een feestelijk resultaat

Ik vind het altijd een sport om bij feestelijke gelegenheden iets lekkers te maken van eenvoudige ingrediënten, die ik gewoon in huis heb. Op die manier hoef ik niet voor ieder wissewasje naar de winkels te draven, ben ik voordelig uit én kan ik m'n creativiteit kwijt. Voor het ontbijt op eerste Kerstdag maakte ik een broodkrans, naar een idee uit de Bespaarkalender van 2010. Ik maakte een gewoon brooddeeg voor een bruin brood (zie voor een uitgebreide beschrijving mijn logje van 23 juli 2008). Na het kneden en de voorrijs verdeelde ik het deeg in 3 stukken, waar ik strengen van rolde. De strengen maakte ik tot een vlecht en vervolgens de vlecht tot een krans. Ik stak er 3 theelichtjes in cupjes in. Na de voorrijs haalde ik de theelichtjes eruit (de cupjes bleven zitten) en bakte de krans in 30 minuten op 200 graden gaar. Na het bakken en afkoelen deed ik de lichtjes weer in de cupjes. Wat stond dat gezellig op de ontbijttafel, zo'n krans met lichtjes erin! Het kostte me niets extra's dan slechts 3 theelichtjes en een minuut of vijf extra werk.





Voor Tweede Kerstdag had ik als nagerecht pudding bedacht. Ik heb nog pakjes puddingpoeder in de kast, die we van de zomer in Zwitserland kochten. Ik was er echter vrijdagmiddag niet meer aan toe gekomen om puddingen te koken. Prompt kwam er een ander toetje op tafel. Gewoon met simpele dingen uit de voorraadkast, maar daarom niet minder lekker! Ik had een paar trossen rijpe bananen (vrijdagmiddag rond sluitingstijd voor een prikje gekocht). Van twee afgeprijsde (0,50) chocoladeletters, die we net na Sinterklaas op de kop tikten, én een scheutje melk roerde ik op het kleinste gaspitje een heerlijke chocoladesaus. Maria mocht een pakje (houdbare) slagroom mixen. Ik maakte voor ieder een kommetje klaar met daarin een schep chocoladesaus, een dot slagroom en een (gepelde) banaan. Smikkelen maar!