maandag 7 november 2011

Kippen :-)

't Was vandaag een echte kippen-dag. En ja, ik heb het prima naar m'n zin gehad! Eerst was daar ons kippenhok wat nodig uitgemest moest worden. Ik had het eigenlijk zaterdag willen doen, maar was er niet meer aan toegekomen. Maar vandaag moest het beslist gebeuren. Terwijl m'n kippetjes heerlijk in de tuin scharrelden pakte ik veger en blik en verder alles was ik nodig had. De kippen waren er natuurlijk als de kippen bij :-). Nieuwsgierig als die beesten toch altijd zijn! Veegde ik het leghok schoon, kwamen ze daar kijken. Wilde ik de zitstokken uit het hok halen om die af te boenen, zat er prompt een kip op. Heb je geen kinderen aan je rokken hangen, zijn het wel de kippen die je voor de voeten lopen ;-). Maar de klus is geklaard. Ze hebben weer een fijn schoon hok en een dikke laag houtsnippers waar ze in kunnen leggen. M'n kippen leggen trouwens nog iedere dag een ei. En dat terwijl we toch al rap naar de kortste dag op weg zijn. Wel had ik vorige week plotseling zomaar een krieleitje in het hok liggen, terwijl ze normaal maatje L leggen.

Nu ik toch buiten bezig was heb ik meteen de tuin een beetje opgekalefaterd. Het is maar goed, dat het nog steeds van dat heerlijke weer is, want m'n tuin is nog verre van winterklaar. Deze week wil ik elke dag een klein stukje eraan werken. Lekker alles opruimen, wat snoeien, potten leeg- en schoonmaken, bladeren harken, de klimop en de beughaak nog een beetje bijwerken, bollen planten, turfmolm strooien. Nog genoeg werk aan de winkel. Het zou best fijn zijn als ik eens gewoon een hele dag eraan werken kon. Dan was ik meteen klaar. Maar ja, dan ligt binnenshuis alles weer stil en daar ligt ook nog een bult werk. Ik moet nog van drie kinderen de kledingwissel afmaken. Ook daaraan werk ik gewoon iedere dag een stukje.

Maar goed, mijn kippenwerk van vandaag was nog niet gedaan. Vanmiddag had ik met iemand afgesproken die 20 Barnevelders wilde kopen. Dat was geen straf voor mij. Zomaar op de maandagmiddag een ritje door de Alblasserwaard! We kwamen bij de boerderij en ik liet zien waar de kippen lopen. Eén kip liep buiten het hek. Hebbes! Die mocht vast mee. Maar als je soms gedacht had, dat je zo maar even snel 20 kippen kon vangen, dan heb je het mooi mis. We waren met z'n vieren en probeerden steeds een kip te pakken. Het duurde wel een kwartier voordat we er zeven te pakken hadden en de kippen leken steeds sneller te lopen. We stopten ermee. De rest van de kippen zou in het donker uit het hok gepakt worden. Dat gaat beter.

Ik snoof nog even de heerlijke buitenlucht op en tufte weer naar huis. Achter het aanrecht maar. Afwassen en eten koken. Ik braadde een runderrollade, schilde aardappels, kookte verse appelmoes en bloemkool met een bloempapje en maakte een grote schaal vers fruit klaar: banaan, meloen, peer en witte druif. Wat een rijkdom!

Vanavond was het vooral druk met de kinderen. Er moesten er drie naar catechisatie, er was huiswerk te overhoren, rekenen te oefenen enzovoorts. M'n strijkplank staat uitnodigend uitgeklapt, maar ik ben er domweg niet aan toe gekomen. Huishoudelijk werk is nooit eens klaar. Bij mij dan...

En, o ja, er zijn nog genoeg Barnevelders, Lakenvelders, Jersey Giants en kalkoenen voor de liefhebbers! En voor de kenners ook nog andere exclusieve rassen: Australorper: circa 4 stks: 12,50 per stuk
Barnevelder kriel: circa 6 stuks: 10,00 per stuk
Friese hoenders: circa 10 stuks: 18,00 per stuk
Mail me gerust.