maandag 8 december 2014

Leuke combinaties

Al jaar en dag kook ik met wat er op dat moment voorhanden is. Wat groenten en fruit betreft is dat dus: dát wat ik aan het einde van de markt voordelig bij de groentenman/de boer kon kopen. Soms heb ik heel veel van hetzelfde en moet ik dus variaties op het thema bedenken. Want drie dagen achter elkaar hetzelfde op tafel zetten....is niet zo'n goed plan.

Gelukkig ben ik aardig creatief in de keuken. En dat maakt dat er soms leuke combinaties ontstaan, die samen een gerecht vormen. Meestal vergeet ik zulke combinaties meteen. Jammer, want ze zijn soms best leuk om te delen.

Vanavond had ik zó'n lekkere combi. En daarom tik ik er nu meteen maar een logje over. Wie weet kan het inspireren.

Ik ben redelijk bedolven onder de bananen. Ze zien er niet uit. De beste bananen zijn gespikkeld. Die noemt de groentenman 'tijgerbananen'. De slechtste bananen zijn helemaal zwart. Maar...dat is alleen maar de buitenkant! Van binnen zijn de bananen prachtig blank. We eten ze uit het vuistje. Ik maak er jammetjes van. Ze gaan in muffins of cakes. Ik bak ze in een beetje boter, een beetje kaneel erover en mjammie: een heerlijk toetje. Ik maak ook heel veel smoothies. En die maak ik steeds een beetje anders. Gisteren was er een combi met een paar overrijpe mango's. Vandaag ontstond er een nieuwe, verrassende, winterse smoothie:

- een half potje kwark
- een groot glas water
- heel veel rijpe bananen (ik schat zo'n 2 kilo)
- een flinke snuf kaneel
- en de verrassing: een stuk marsepein

Dit alles flink geblend in m'n Magimix leverde 2 liter heerlijke smoothie op! Het kwam als toetje op tafel.

Het stuk marsepein was al over de datum. Ik heb het een hele tijd geleden gekocht. Volgens mij bij Xenos. Thuisgekomen zag ik dat ik marsepein had gekocht, terwijl ik dacht dat ik amandelspijs bij me had. Het zag er nagenoeg hetzelfde uit. De gevulde koeken die ik wilde bakken gingen dus niet door en de marsepein belandde in mijn bak met bakspullen. Daar zou ik nog wel eens een bestemming voor vinden...dacht ik. Niet dus. Ik had totaal geen inspiratie voor dat blok gelige marsepein. Ik had er natuurlijk wat kleurstofjes op los kunnen laten en er iets mee kunnen boetseren voor pakjesavond. Maar nee. Het blok lag inmiddels in het zicht op mijn aanrecht te wachten op mijn inspiratie, die niet kwam ;-).
Tot vanavond. Ik heb gewoon een stuk marsepein afgebroken en in de smoothie gedaan. En dat was me een portie lekker!
Heb je dus een stuk marsepein (misschien gekregen van de Sint) wat je niet lekker vindt om zó uit het vuistje te eten, dan weet je nu: het past prima in een smoothie :-).

Sowieso is smoothie natuurlijk een heerlijk iets om van alles in te verwerken. Overrijp fruit of bladgroente die snel op moet: doe maar in de blender. Beetje vocht erbij en voilà. Restverwerking voor beginners en gevorderden :-).