dinsdag 30 december 2014

Met uitzicht op de maan

De kerstvakantie verloopt precies zoals alle kerstvakanties hier altijd verlopen: het is gezellig druk, rommelig en vol afwisseling. Eerst de aanloop naar de Kerstdagen, dan de Kerstdagen zelf, de veel te korte dagen met Ellen, Marco en Markus en dan vandaag ook nog het feestje van Jan.

Jan was al in de zomervakantie jarig. Maar ja, middenin de zomervakantie zijn de meeste vrienden weg. Dus vieren we zijn feestje altijd (flink) wat later.

Jan zit in groep 8 en het laatste basisschoolfeestje heeft altijd een bijzonder tintje. Dat mag dan ook wat uitgebreider gevierd worden. In overleg met Jan besloten we met de kinderen naar een sterrenwacht te gaan. Het werd Sterrenwacht Tweelingen in Spijkenisse. Na wat heen en weer gemail over wat een goede datum zou zijn, prikten we een datum ergens in November. Dat leverde problemen op, want middenin een schoolweek pas om 22.00 uur thuiskomen van een feestje, is niet zo'n goed idee. Daarom verschoven we het hele gebeuren naar de kerstvakantie. En wat hebben we geluk gehad! Want juist vanavond schoven de wolken weg en hadden we prachtig uitzicht op de maan!

Maar zover was het nog niet. De jongens arriveerden al om half vijf. Ze kregen drinken en een chocoladekoekje. Daarna mocht Jan aan de slag. Hij moest opdrachten uitvoeren om z'n kadootjes te verdienen.

Intussen dekte ik de tafel en deed de frituurpan aan. De patatten lagen al voorgebakken klaar. Eigenlijk had ik iets anders willen eten, omdat ik de frituurpan vast had willen klaarmaken voor de oliebollenbakkerij van morgen. Maar nee. Volgens Jan wilde IEDEREEN patat eten. Nou ja. Dan patat ;-).

Willem maakte onze beroemde pindasaus en we schoven met z'n dertienen aan tafel. Altijd feest.Na het eten reden we met z'n negenen in twee auto's naar Spijkenisse. We werden er om 19.00 uur verwacht. De twee mannen van de Sterrenwacht die deze avond voor ons verzorgden, stonden ons al op te wachten. Helemaal blij dat het helder was. Want ja, wat is er nu leuker dan zelf door die mooie grote telescoop naar de maan te kijken!

We kregen een korte introductie en klommen toen de smalle trap op naar boven, naar de koepel. De koepel werd opengeschoven en de telescoop in orde gebracht. Het licht ging uit en daar stonden we. Eén voor één mochten we kijken. Eerst gewoon 'zomaar', maar daarna gericht naar een bergkam en een bepaalde krater. De namen weet ik niet allemaal meer, hoor. We kregen zóveel informatie! Alle vragen werden beantwoord, of het nu ging over wat we zagen of over de apparatuur waarmee we keken. Het was heel interessant.


Op het laatste werd er nog weer een ander hulpstuk op de telescoop geplaatst. Hiermee kon prachtige foto's op Willem z'n smartphone worden gemaakt. Hoe gaaf is dat!We zijn, denk ik, een klein uurtje boven geweest. Daarna gingen we naar beneden, waar het lekker warm was en naar koffie rook. De jongens kregen cola en er was wat te snoepen. Willem en ik kregen koffie met koek. Intussen werd er een computerprogramma opgestart waarmee we de sterrenhemel konden bekijken. We kregen een uitgebreide lezing over sterren, sterrenbeelden en alles wat er zoal aan vragen van ons langs kwam. Het bleef boeien van a tot z.

Ter afsluiting kreeg Jan nog een informatief boek over de zon. Daar kan hij nog uren in lezen en kijken.

Het was al met al heel geslaagd. De Sterrenwacht in Spijkenisse is elke vrijdagavond open voor belangstellenden en zeker een bezoekje waard. Ik denk, dat we daar op een heldere avond vast nog weleens te vinden zullen zijn.

We reden terug naar huis en brachten de jongens thuis. Nog even uitzakken en bloggen. En dan nu maar snel een tukkie gaan doen. Morgen wil ik bijtijds opstaan om oliebollenbeslag te maken.

Alle lezers wens ik een goede jaarwisseling toe!