maandag 17 januari 2022

Blauwe maandag?

Ik kreeg vanmorgen allerlei aanbiedingen in mijn mailbox, die refereerden aan ´Blue Monday´. En eigenlijk dacht ik ook, dat Blue Monday de derde maandag in januari was. Maar volgens Wikipedia is Blue Monday de maandag van de derde volledige week van januari. Dat is dit jaar pas volgende week maandag, dus op 24 januari. 

Nou ja. Dat terzijde. Blue Monday geldt als de meest deprimerende dag van het jaar. Maar deze maandag kon ik daar in elk geval niets van merken. Wat was het heerlijk voorjaarsachtig!

Ik voelde het al, toen ik ergens rond kwart over 5 met de asla van de kachel naar buiten liep, om die te legen. Ik voelde, hoorde en rook het voorjaar! Yes! Even later kwam Willem in wandeltenue de slaapkamer uit. Dat wandeltenue houdt eigenlijk niet veel meer in, dan dat hij zijn Meindl wandelschoenen aan heeft, een muts op heeft en een geel reflecterend hesje over zijn jas draagt. Hij ging z´n maandagochtend-wandeling doen. In het licht van de prachtige volle maan!


Later, tegen negenen, ging ik ook aan de wandel. Met Ciara, de hond. Ik besloot om een keer een ander rondje te doen en liep over het fietspad, langs de uitvalsweg van ons dorp, richting de provinciale weg. Vorige week, tijdens het gewone rondje, moest ik steeds engelengeduld hebben, als Ciara een dikke stengel riet met wortel en al op wilde knagen. Langs het fietspad, waar ik nu liep,  loopt wel een sloot, maar daar is geen riet. Er was wel iets anders, waardoor ik lang op Ciara moest wachten: verse molshopen! Ze moest en zou in zo´n molshoop wroeten en de gang uitgraven. Ik denk, dat ze de mol rook, want ze was heel opgewonden en ik kreeg haar niet afgeleid. Ik stond erg op de vlakte en kreeg het op den duur toch wel heel koud. Ik heb toen de riem losgelaten en ben weggelopen. Ineens had ik haar volle aandacht: ¨Hé, wat gaat het vrouwtje nu doen?¨ Ik hoefde nu alleen nog maar ´HIER!´ te roepen en ze kwam aangedraafd. De rest van de wandeling heb ik ervoor gezorgd, dat ze niet ging graven. Brrr, wat was ik koud geworden!

Al snel kwam vandaag de zon. En wat was dat heerlijk! Deze maandag werd écht een Blauwe Maandag! De lucht was zo mooi blauw! Ik ben niet meer buiten geweest, want ik had het druk met binnen-werk. Maar ik keek steeds verrukt door alle ramen naar buiten.Vanmiddag kwam er zelfs een bootje door de Graaf. Oke, het was een bootje met vissers. En die gaan niet perse varen als het mooi weer is, maar varen ook wel met regen en kou. Maar het zag er toch heel vrolijk uit.


Wat er ook heel vrolijk uitziet? Het prachtige boeket, wat zwager Henk zaterdag nog voor m´n verjaardag kwam brengen. Wat een verrassing. En wat een kunstzinnig boeket! Het bijzondere is, dat de bloemen niet alleen prachtig zijn, maar ook nog eens heerlijk geuren.


Ik heb vandaag niet veel aan het huishouden gedaan. Op maandag is het besteldag in de webshop. De molenaar wil altijd vòòr twaalven de bestelling hebben. En tegenwoordig voer ik dan meteen ook maar zoveel mogelijk de bestellingen bij andere leveranciers in. Meestal ben ik daar vanaf koffietijd tot lunchtijd wel mee zoet.

Vanmiddag maakten Maria en ik samen de weborders klaar. Maria kon niet zo uit de voeten, want het is haar zaterdag in d´r onderrug geschoten. Morgenochtend gaat ze maar even naar een fysiotherapeut. Hopelijk kan die er iets aan doen. Maar goed. In een wat lager tempo ging het ook wel, hoor.


En natuurlijk heb ik ook vandaag weer lekker zuinigaan gedaan. Geen cent uitgegeven. Zuiniger kan niet, he ;-). Ik wil de komende tijd wat voorraden opmaken. Niet alleen omdat de portemonnee dan meer gesloten blijft, maar ook omdat ik dan meer overzicht heb. Zoveel mogelijk doen met wat er is, dus. Dat is altijd wel een goed plan.

Ik diepte runderworstjes op uit de vriezer. Ooit (in oktober vorig jaar, aan het etiket te zien) gekocht met tht-korting. 


Ik had nog een stronk broccoli, die snel op moest. En ook een zakje witlof van 500 gram, wat echt op moest. Tenslotte lag er nog een aangebroken pakje vega-burgers in de koelkast. Er zat er nog één in. Normaal eten de vegetariërs hier alleen op zondag zo´n (dure) vleesvervanger. Maar deze laatste moest nu ook echt op. Alles bij elkaar was het een lekkere maaltijd. Met als toetje kwark met slagroom en pruimenjam. Die pruimenjam is volgens mij al minstens drie jaar oud. Er staan nog zeker 8 potjes in de kelder. 

Er liggen daar ook verschillende zakken koffiebonen. Die krijgen we regelmatig van die en gene toegestoken. Bijvoorbeeld uit kerstpakketten. Als je dan geen bonen-apparaat of koffiemolen hebt, heb je ook niets aan koffiebonen. Maar wij weten er wel raad mee. 


Filterkoffie van versgemalen bonen. Hoe luxe! Weet je trouwens dat koffie heel duur wordt? Het is al best duur, maar het wordt nog duurder. Dat las ik pas in een nieuwsbericht. Het heeft te maken met het duurder geworden transport, met misoogst in o.a. Brazilië en met de dure energie die nodig is voor het branden. Ik neem dus steeds maar een paar pakken koffie mee, als ik boodschappen ga doen. Natuurlijk zit er wel een houdbaarheidsdatum op koffie. Maar dat is toch eigenlijk onzin. Die koffie is vacuüm verpakt en zal hooguit iets in kwaliteit achteruit gaan. Bederven zal het echt niet. Zo kan ik toch nog een poosje genieten van koffie tegen een redelijke prijs.