woensdag 19 januari 2022

Van de lamme en de blinde

Er is hier iets raars aan de hand. Misschien waart er een nieuw virus rond? Het besmettelijke rugpijn-virus? Gisteren viel Maria al uit vanwege rugpijn. En vandaag was ik de klos! 

(Even een aanvulling, omdat ik al gemaild werd en ook de voicemail was ingesproken: het is geen omikron. Heel attent werd ik erop gewezen, dat lage rugpijn een symptoom is van omikron. Maar in dit geval gaat het bij Maria om extreem vastzittende spieren, waar de fysiotherapeut aan werkt. En bij mij is het wellicht een verdraaiing of kou o.i.d. en gaat het met smeren gelukkig alweer een stuk beter).

Eigenlijk begon het gisterenavond al. Zo´n vervelende, lage rugpijn. Toen ik vanmorgen opstond, was het nog erg aanwezig en ik zag er gewoon tegenop om de hond uit te gaan laten. Hij is zo groot en sterk!

Maar goed. Ik ben de dag rustig gestart en ging dan om 9 uur toch mijn ronde met Ciara lopen. Ik had trouwens weinig keus. We waren maar met z´n drieën thuis: Willem, Maria en ik. Willem werkte voor de baas. Maria moet heel voorzichtig doen met haar rug. En dus bleef alleen ik maar over. Hoewel Ciara erg netjes liep, was het een pittig rondje. We kwamen maar liefst vijf honden, twee katten en twee keer kippen tegen. En dat zijn evenzovele uitdagingen.

Toen ik thuiskwam, was Maaike gearriveerd. Die kwam een daagje helpen. Dat was wel heel super fijn! Maaike deed het sjouwwerk en zo konden de meiden samen toch lekker wat doen.

Zelf begon ik dan maar aan m´n huishouden. Beetje slow motion vanwege die rug. Maar slakken komen er ook. En wat vandaag niet afkomt, blijft gewoon liggen tot morgen.

Ik verschoonde een bed en maakte de rest van de bedden netjes op. Ik houd van strak opgemaakte bedden.


Muck zat lekker voor het raam.


In de andere vensterbank ligt de pet van opa. Die heeft Henk geërfd. 


Ik sorteerde alle wassen. Het is inmiddels een stuk overzichtelijker, dan vorig jaar om deze tijd. Een paar kinderen de deur uit, scheelt bèrgen was ;-).


De rest van de ochtend was ik gewoon lekker aan het opruimen. Dat er nu nog stof ligt en dat er nog niet gestofzuigd is, is niet erg. Het is gewoon lekker opgeruimd en voor nu is dat prima.

Vanmiddag na de lunch ben ik even plat gegaan. Dat hielp echt wel weer even. Daarna ben ik de webshop-orders gaan klaarmaken. Het laatste stukje deed ik samen met Maria. En ja, het voelde echt alsof de lamme de blinde aan het helpen was. Oei oei. We konden er samen wel om lachen, hoor.

En vanavond ben ik toch ook nog maar even wat gaan rommelen. Er moesten broden gebakken worden, want er was geen sneetje meer in huis. Ik bakte twee bruine en 1 wit casino brood. Nu kunnen we weer eventjes vooruit.

In de narijs

En er stonden twee doosjes tomaten. Die had Geertje vorige week voor me op de kop getikt. Het waren doosjes van 6 kilo voor 5 euro. En ik had er twee genomen. Het waren nog prachtig verse tomaten. Maar nu werd het toch tijd om ze te verwerken. Het gaat wel in etappes. Het was teveel voor op één avond. Het wordt tomatensoep, die ik wil wecken. Eén pan staat nu op de kachel. De volgende pan is morgen aan de beurt.
De portemonnee is vandaag niet dicht gebleven. Ik had wat ingrediënten nodig voor de tomatensoep: 1200 gram paprika en een bosje peterselie. Dat was 5,50. En ik haalde nog wat boodschapjes bij de Jumbo: een stukje gember en een struik bleekselderij (ook voor de soep) en 10 worstjes (voor drie maaltijden vlees). Dat was bij elkaar 8,30.
Tenslotte gaf ik nog iets weg. Je weet: van geven word je niet arm! Van de week schreef ik al, dat we zo rijk zijn met een dak boven ons hoofd, een bed om in te slapen en een kelder vol voedsel. Vandaag hoorde ik van overstromingen in Malawi. Sinds onze Hans een paar jaar geleden voor drie maanden naar Malawi is geweest om daar vrijwilligerswerk te doen, heeft dat werk daar een speciaal plekje in ons hart. 

Rond de kerst begint daar normaal de regentijd. Maar de regen bleef maar weg en weg. Nu was het dan eindelijk gaan regenen. Maar zó extreem, dat alle gewassen weggespoeld zijn. De maïs, de rijst, alles is weg. En niet alleen de gewassen, maar ook de huizen (nou ja, hutjes ...) zijn erg beschadigd, of helemaal weg. 
Stichting Stephanos is een noodhulpactie gestart, om de mensen te helpen. De lijntjes zijn kort en de hulp komt, waar hij nodig is. Met het ingezamelde geld wordt bijvoorbeeld maïs en graan beschikbaar gesteld, of worden de huisjes hersteld of herbouwd. Help je ook mee? Dat zou geweldig zijn!!!

Doneer via deze link: noodhulpactie
Of scan de qr-code: 
Je kunt ook de actie delen via social media of anderszins. Hier lees je alles: overstroming in Malawi

We weten niet half hoe rijk we zijn, als je naar die beelden kijkt, toch?