woensdag 27 december 2023

Mijn moestuin in 2023

Het jaar 2023 ligt bijna achter ons. Tijd om de balans eens op te maken voor wat betreft m´n moestuin. Wat ging goed, wat viel tegen, wat is voor herhaling vatbaar, wat houd ik voor gezien, dat ....

Eerst maar eens de opbrengst. M´n moestuin is niet groot. Ik schat hem op zo´n 60 vierkante meter. Ook dit jaar heeft het me weer verbaasd, wat je van zo´n kleine tuin kunt oogsten, terwijl ik echt geen fanatieke moestuinierster ben.

Dit kwam er vanaf:

25 (kleine!) preien

20,568 kilo rabarber. 

0,996 kilo peultjes

9,213 kilo aardbeien

18 snackkomkommers

1,330 kilo doperwten (gewogen incl. peul)

5 komkommers

1,842 kilo worteltjes

15 courgettes

0,846 kilo broccoli

7,794 kilo bietjes

2,161 kilo Nieuw-Zeelandse spinazie

13,731 kilo sperziebonen

1,434 kilo tomaten

7,923 kilo rode kool

1 bloemkool

1,238 kilo aardappels

9 pompoenen

2,479 kilo appels

Niet gewogen:

munt, ananasmunt, basilicum, maggiplant, citroenverbena, rozemarijn, tijm, bieslook,peterselie, selderij, rucola

Niet moestuin, maar wel een mooie opbrengst:

M´n kippetjes legden 82 eieren en m´n bijen zorgden voor een emmertje honing

Mijn bevindingen:

prei, plantte ik voor de eerste keer. Ik had een bosje preiplantjes bij de boerenbond gekocht en die netjes uitgeplant. Het zag er allemaal best veelbelovend uit. Alleen zijn de preien behoorlijk klein gebleven. Dat komt, omdat ik ze uitgeplant heb in een stuk van de moestuin, waar de grond niet veel diepte heeft. Onder de tuinaarde ligt een laag puin. Bij de vorige bewoners lag daar een grindpad. Als ik daar ooit nog weer een keer prei wil zetten, moet ik de planten flink aanaarden. Dan is de laag aarde uiteindelijk dik genoeg voor lange preien. Al met al vond ik het niet zo´n succes. Die preiplanten zet je al in juni om er dan in de winter van te oogsten. Als je nu een enorme tuin hebt, prima. Maar als je moet woekeren met de ruimte, vind ik de opbrengst niet opwegen tegen de ruimte die het meer dan een half jaar inneemt.

rabarber. Wat drie jaar geleden begon met drie stekken, is uitgegroeid tot drie enorme planten met een fabuleuze opbrengst. 

(snack)komkommer. Ik probeerde opnieuw komkommer te kweken. Maar het lukt mij niet om planten te kweken met een serieuze opbrengst. Ik droom nog van een kas. Zodra ik die heb, wil ik met komkommer in de herhaling gaan. Voor nu houd ik het voor gezien. De snackkomkommer daarentegen deed het erg leuk en de komkommertjes waren heerlijk. Ik had het plantje van een deelnemer aan de workshop ´bak je eigen brood´ gekregen. Komend jaar wil ik zeker snackkomkommers zaaien.

tomaten. 2023 was bij mij een rampjaar wat de tomaten betreft. De planten waren prachtig en hingen veelbelovend vol. Maar door de natte zomerweken kwam vlak voor de oogst de phytophtera erin. Er viel helaas niet veel meer te redden. Super jammer. Komend jaar wil ik toch nog een keer tomaten doen. Ik kreeg diverse tips tegen phytophtera. Onder andere deze:

Verpot je plantjes minstens 3 keer in een steeds grotere pot en steeds beetje dieper: meer wortels.

In je plantgat: per plant: halve bananenschil in stukjes, 2 eetlepels gemalen eierschalen ( kalk) en 3 a 4 flinke lepels koffieprut.
( dat betekent koffieprut sparen, banaan schil bewaren, eierschalen bewaren, drogen en in de blender) banaanschil direct in stukjes knippen met schaar en luchtig bewaren beetje schimmel geeft niet)
Zet de planten lekker diep zodat ze meer wortels maken. 
Haal na 4 trossen ( bloemen)de top eruit en laat de onderste dief zitten.
Verder alle dieven wegnemen.
Van lieverlee ook de onderste takken verwijderen.
Zorg ervoor dat de planten/ blad elkaar niet raakt.
Af en toe van onder water geven.

Deze zomer hebben mijn planten alleen de regen gehad...

Door de toevoegingen in plantgat hebben de planten direct voeding van banaan en steeds beetje kalk.
De koffieprut bevat stoffen oa koper, tegen phytoftera.  Gedurende het seizoen steeds wat koffieprut inhakken rond de planten.
Je ziet als je de koffieprut bewaart dat het groenig wordt( koper).

Broccoli. Het opkweken van broccoliplantjes uit zaad ging heel goed en gemakkelijk. De opbrengst viel me tegen. Ik heb de planten laten staan, nadat ik de hoofdstronk had geoogst. De planten maakten steeds kleine broccolistronkjes aan. Die heb ik geoogst en waren ook erg lekker. Maar de planten waren echt enorm en de opbrengst gering. Niet voor herhaling vatbaar.

Sperziebonen. De bonen plantte ik uit in een periode dat het erg warm en erg droog was. Het voordeel is, dat je dan weinig te duchten hebt van slakken. Het nadeel was, dat de planten aanvankelijk verbrandden en dat het heel lang duurde, voordat ze herstelden en goed aansloegen. Het bizarre was, dat ik dit jaar tot in oktober heb kunnen oogsten!

Courgette. Ik had twee courgetteplanten. Bij beide planten woei de top eruit (niet tegelijk, maar bij twee verschillende stormen). De planten hebben zich allebei hersteld, maar het duurde heel lang, voordat er eindelijk courgettes geoogst konden worden.

Peulen. De peulen hebben het dit jaar minder goed gedaan dan de jaren hiervoor. Geen idee waar dat door kwam. Volgend jaar hopelijk nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Aardbeien. Net als voorgaande jaren had ik weer een prachtige aardbeienoogst. Mijn planten zijn allemaal nakomelingen van drie plantjes, die ik vier jaar geleden bij de Boerenbond kocht. Het is een doordragend ras. Dit jaar had ik nagenoeg geen nieuwe scheuten. Heel jammer, want nu heb ik geen nieuw aardbeienbed kunnen planten en moeten we het volgend jaar met oude(re) planten doen. 

Aardappels. Bij wijze van experiment heb ik 2 aardappels met uitlopers in stukken gesneden en in twee grote potten gelegd. Ik deed er steeds aarde op, als de blaadjes van de plant boven de grond kwamen. Net zolang tot de potten vol aarde zaten. Daarna heb ik de planten laten volgroeien. Het was maar voor de fun, maar ik vond de opbrengst wel verrassend. Ik denk erover, om het experiment volgend jaar wat uit te breiden.

Nou, dat waren zo´n beetje de belangrijkste ervaringen van het afgelopen jaar. Het was weer erg leuk om te doen en ik kijk alweer uit naar het nieuwe moestuinjaar!

Er staat nog boerenkool op de tuin