zaterdag 20 februari 2010

Zaterdag

Zoals beloofd, vandaag het laatste logje van deze week. Wat een heerlijke dag hebben we gehad! Het begon eigenlijk al gisterenavond, toen we in ons bed stapten, zonder dat we de wekker hoefden te zetten. Wij zijn niet zulke uitslapers, maar één dagje de vrijheid, om je niet te hoeven laten leiden door de wekker, is toch wel fijn. Het was even na achten, toen ik het welletjes vond in bed en besloot op te staan.

Op zaterdagochtend gaan we nooit met z'n allen aan de ontbijttafel. De kinderen maken die dag zelf hun ontbijt klaar. De grotere kinderen zorgen voor de kleintjes. Ze eten dan boterhammen met gesmolten kaas (uit de magnetron) of (havermout)pap. Dat gaat in etappes. We hebben er kinderen bij, die graag op tijd opstaan en er zijn er een paar bij, die liever uitslapen. We willen graag, dat iedereen uiterlijk half 10 beneden is. Willem en ik ontbijten die dag altijd samen op de bank. Ik zet dan koffie en smeer brood of maak havermout. We bladeren even de krant door en bespreken de plannen voor de dag.

Vandaag hadden we een wat ingewikkelde planning. Leendert en Koos gingen naar de logeeropvang in Elspeet. We mochten ze daar tussen 3 en 4 uur brengen. Willem vond het wel leuk, als ik zou meegaan. Maar dan konden we maar één kind meenemen, behalve Leendert en Koos. We hebben namelijk maar vijf gordels in de auto. Geertje had gisteren een goed idee geopperd: er mochten wel wat kinderen bij haar komen. Dat bleek de oplossing. Maria speelde bij Noa, Hans ging naar een vriendje en zou 's avonds bij tante A. gaan eten. Maaike, Jan en Henk gingen naar Geertje. Bleef alleen Dirk nog over. Die kon natuurlijk prima alleen thuis blijven, maar vond het eigenlijk ook wel erg leuk om naar Geertje te gaan en dat was prima.
Willem kreeg een goede ingeving. We zijn al een tijdje op zoek naar een nieuwe houtkachel, maar willen een schaap met vijf poten. We hadden er één op internet gevonden bij Het Stokertje in Epe. Dat is maar 20 auto-minuten bij Elspeet vandaan. We hadden dus een heel goede gelegenheid om daar samen even te gaan kijken, nadat we Leendert en Koos hadden weggebracht.

Toen we alles geregeld en doorgebeld hadden, gingen we nog even de zaterdagklusjes doen. Willem ging met een paar kinderen naar de bieb. Dat is eigenlijk altijd een klein feestje. Wat is er fijner dan met een flinke tas boeken thuis te komen! Ze gingen meteen nog even langs de boekwinkel, waar een bestelling klaar lag. En naar de supermarkt voor karnemelk (maar Willem nam ook een flesje wijn mee ;-) ). Inmiddels had ik de was verzorgd, de boel opgeruimd en logeertassen klaargemaakt. We lunchten met groentensoep en brood en waren klaar voor vertrek.

Alles liep volgens planning en we stonden rond 4 uur in Epe. De kachel was helaas toch niet wat we in gedachten hadden. Maar al pratend met de verkoper, zijn we toch weer een stukje informatie rijker geworden. Het is dus niet voor niets geweest.

Op de terugweg dronken we koffie langs de snelweg. Ik had een thermoskan meegenomen. Luxe om zo even met z'n tweetjes te zijn.

Om half 7 waren we weer in Streefkerk, om de kinderen bij Wim en Geertje op te halen. Ze zaten daar nog te eten. Zelf hadden we gedacht om thuis een restje preischotel op te bakken. Maar Wim was nog hard aan het patat bakken en we konden daarom meteen een vorkje mee prikken. De kinderen waren enthousiast. Ze hadden een fijne middag gehad.

Na het eten bracht ik Dirk meteen naar Papendrecht, naar de jongerenavond van onze kerk. En Willem haalde Maria op bij Noa.

Nu is alles rustig. De jongste kinderen liggen op bed. Het werk is gedaan. Alles is klaar voor de rustdag. Het zal raar zijn, morgen, met drie kinderen minder in huis.

Uit de huishoudknip:
3 euro biebgeld
20 euro voor twee bijbels
4,75 voor 3 liter karnemelk en een flesje wijn
Totale uitgaven vanaf 15 februari: 160,45