donderdag 2 oktober 2008

Inkopen doen

Gisteren belde m'n aanstaande schoondochter me op, om te vragen, of ik met haar meeging naar de Makro. Er was een BK pannenset in de aanbieding, wat ze wilde hebben. Dus togen we gisterenavond gezellig naar de Makro. Het pannenset viel tegen, dus dat werd niet gekocht. Maar Geertje had nog een boodschappenlijstje voor haar moeder en zelf wilde ik in elk geval m'n kruidenvoorraad aanvullen. Kruiden en specerijen kan je daar echt voordelig kopen. Vooral als je zakken koopt. Ik heb allemaal grote bussen kruiden op m'n rek en als die leeg zijn, vul ik ze met de goedkope kruiden uit de zakken. Je betaalt dan echt maar een schijntje vergeleken met die dure kleine zakjes en potjes uit de supermarkt. En kruiden zijn natuurlijk prima houdbaar. Die kan je, ook met een klein gezin, best in grote hoeveelheden kopen. Op de markt in Rotterdam wil ik ook nog wel eens voorraadje nemen. Daar staan verschillende kraampjes met zakjes kruiden. Je kijkt je ogen uit, zoveel soorten als er zijn! Je betaalt daar 2,50 voor 3 zakjes, waar doorgaans 100 gram in zit. Een enkele keer ga ik boodschappen doen in de Turkse supermarkt. Ook daar zijn grotere verpakkingen kruiden te krijgen.



Als ik bij de Makro ben, kijk ik ook altijd even bij de bakprodukten. Ik sta me dan te verlekkeren bij al die grootverpakkingen puddingpoeder en sorbetsauzen enzo. Maar uiteindelijk ben ik altijd te vrekkig om ze kopen. Dan houd ik het toch maar simpel bij m'n zelfgekookte toetjes van simpele basisingrediënten als custard, griesmeel, bloem, maizena, grutten en dergelijke. Alleen heb ik een grootverpakking gele room poeder gekocht. Dat kan je lang bewaren en is altijd gemakkelijk om in huis te hebben. Al was het maar om in een handomdraai puddingbroodjes te maken. Die puddingpoeder kostte iets meer dan 6 euro voor een kilozak. Dat blijkt dus in een grootverpakking een stuk voordeliger dan die kleine zakjes uit de supermarkt. Verder heb ik een voorraadje Soubry 9-granenmeel gekocht. Daar bak je zulk heerlijk brood van! Jammergenoeg was het niet in de aanbieding. Anders had ik wel wat meer meegenomen.
Tenslotte heb ik me uitgeleefd bij het schap afgeprijsde artikelen. Ik kocht een 5-literkan limonadesiroop, die erg kleefde en daarom voor 2,12 in het schap stond. Een gedeukte doos midi-stroopwafels, 150 stuks, kocht ik voor iets meer dan 6 euro. Die zijn wel handig om af en toe mee naar school te geven. Dan nog een 5-literkan allesreiniger met een heerlijke citroengeur. Alleen het etiket was er af en daarom stond hij er voor 1,59! Een stuk of 12 literpakken luxe Appelsientje pakken, waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld de smaak friszure appels met sappige kiwi, of sappige sinaasappels met frisse guanabana. Deze sappen waren bijna aan de datum en waren afgeprijsd naar 0,27. Daar weten we hier wel raad mee. Ook een beschadigde doos chipszakjes en nog wat pakken toiletpapier, waarvan ik niet kon zien wat er mee mis was, kwamen op onze kar terecht. Op zich ben ik niet zo'n Makro-fan. Meestal betaal je nèt zoveel, of nog meer dan in de gewone supermarkt. Behalve als je voor speciale merken gaat. Maar merken boeien me niet. Ik koop alles altijd zoveel mogelijk merkloos of van Eigen Merk. Maar met zoveel afgeprijsde artikelen is het nog wel de moeite waard om er eens heen te rijden. Jammer, dat ik zelf geen pasje heb. Nu ben ik altijd afhankelijk van iemand met wie ik mee kan gaan.