donderdag 13 mei 2010

Huiselijkheid

Het zal vast met het koude weer te maken hebben, dat de meivakantie hier vooral heel huiselijk verloopt. Ook op deze Hemelvaartsdag hebben we eigenlijk niets bijzonders ondernomen. Vanmorgen zijn we eerst met z'n negenen naar de kerk geweest. Toen we thuiskwamen was er, net als 's zondags, koffie met iets lekkers. Slagroomtaart was het vandaag. Mmm! Daarna schoven we eigenlijk al snel aan tafel voor een eenvoudige lunch. Leendert had met zijn neef afgesproken, om vanmiddag naar Skateland in Rotterdam te gaan. Hij wilde daarom SNEL eten. Ik had een grote pan tomatensoep gekookt. Dat is de lievelingssoep van het hele gezin. Ik maak de soep altijd van verse, rijpe tomaten. Dan proef je zomaar de zon en de zomer. Vanwege de feestdag kreeg iedereen, die dat wilde, er een klodder room bovenop en lekkere witte kadetjes erbij.
Na het eten splitsten we op. Willem ging Leendert naar Skateland brengen, Hans en Koos gingen mijn zus en zwager helpen, die aan het verhuizen zijn, Trijnie ging vanwege rug- en nekklachten een paar uur zwemmen, Dirk boog zich over examentrainingen, een aantal kleintjes vermaakten zich in het speeltuintje naast ons huis en Henk lag lekker te snurken op de bank. Hij is al een paar dagen ziek, het arme kereltje.




Hoewel ik natuurlijk best met een handwerkje op de bank kon gaan zitten, heb ik me toch maar een schop onder m'n achterste gegeven en ben aan de was en strijk gegaan. Anders kom ik er morgen weer niet doorheen geprakt. Ik heb extra was en strijk, vanwege de kledingwissel, die ik deze vakantie doe. Koos had al verschillende keren gevraagd, of ik de zakdoeken en theedoeken wilde bewaren, omdat hij die wilde strijken. Ik was het al een paar keer domweg vergeten. Maar nu heb ik er aan gedacht en Koos heeft ze keurig gestreken :-). Een paar jaar geleden kocht ik speciaal voor de kinderen een strijkplank op een rommelmarkt voor maar 1 euro. Ze mogen mijn oude strijkijzertje gebruiken en zijn zo trots als een pauw, als ze tegelijk met mij aan de strijk zijn. Stereostrijken noemen we dat :-).



Intussen heb ik ook wat bakwerk gedaan. Zes bruine broden en één wit. Nu hoef ik zaterdag niet zoveel meer te bakken.

Vanavond hebben we gefondued. De kinderen hadden dat nog nooit gedaan. Ze wisten zelfs niet wat het was en hoe het moest en dat zorgde voor de nodige onrust. Maar toen het uitgelegd was zagen ze het best zitten. Geertje werkt in de thuiszorg en had pas van een cliënt, die de voorjaarsschoonmaak deed, zo'n ouderwets fonduestel voor ons gekregen. En toen ik van de week bij de Kringloopwinkel was, kwam ik een soortgelijk geval tegen. Op dat moment ontstond het idee, om vandaag te fonduen. Het is vermakelijk om die ouderwetse stelletjes te zien. Het idee, dat het in de jaren 70 ongetwijfeld heel hip geweest is :-).



Het enige minpuntje is, dat die stelletjes zo'n spiritusbrandertje hebben. Een jaar of 17 geleden heeft Willem ernstige brandwonden opgelopen bij een ongeluk met zo'n brandertje. Hij heeft toen een paar weken in het brandwondencentrum gelegen en heeft op verschillende plaatsen huidtransplantaties gehad. Het was voor het eerst, dat we zulke brandertjes weer gebruikten. En eerlijk is eerlijk, dat was wel een beetje traumatisch voor hem (maar hij zag ook wel het nut ervan in). Gelukkig is alles helemaal goed gegaan. Ik had een lekkere groentenbouillon getrokken en daarin gaarden we allerlei lekkers: varkensfiletstukjes, kipfiletstukjes, in reepjes gesneden slavinken, garnalen, champignons en gehaktballetjes. Om de kleintjes niet te lang te laten wachten had ik ook twee blikjes coctailworstjes gekocht. Die worstjes waren natuurlijk zó warm en met stokbrood en pindasaus was dat een snelle maagvulling voor de kleine ongeduldigen. Verder leerde ik ze, dat ze ieder stukje vlees 5 minuten in de bouillon moesten houden, om het goed gaar te krijgen. Ze zaten dus steeds verlangend op de klok te kijken, of ze hun vorkje met lekkers al uit het pannetje mochten hengelen :-).

Ik moet ook nog even mijn moederdagkado showen. Ik kreeg een azijnpot. In zo'n pot kan je van restjes wijn azijn maken. Het is iets, wat ik al heel lang wilde. Eigenlijk wilde ik hem eerst voor mijn verjaardag vragen. Maar azijn maken kun je het best in de zomer doen. De bacteriën die de wijn in azijn moeten veranderen, doen het het best bij 25 graden. Nu we afgelopen zaterdag in Almere bij De Brouwmarkt waren, vond Willem het een mooi moment om er zo'n azijnpot voor me te kopen. Zodra het mooi weer wordt zet ik de pot bij ons boven op zolder. Daar is het het warmst. Als starter gebruik ik een zelfgemaakte wijn, die niet zo lekker is uitgevallen. Dan hoef ik die in elk geval niet door de gootsteen te gieten. Ik ben benieuwd naar het resultaat.