maandag 26 september 2011

Maandagse start

Vandaag was het weer zo'n heerlijk gevarieerd opstartdagje. Ik begon zoals ik elke maandagochtend met mijn werk begin: twee wasmachines aanzetten. Daarna streek ik nog snel een half uurtje wat strijkgoed van vorige week weg. In die tijd dacht ik na over de komende dag. Al snel was het 6 uur. Tijd om wat kinderen uit bed te roepen. Leendert moest nog e.e.a. voor school doen en Willem ging samen met hem aan de slag. Zelf nam ik Maria onder m'n hoede. Die moet iedere dag wat extra oefenen omdat ze achter loopt met taal, spelling en rekenen. Om half 7 was het tijd om de ontbijttafel te dekken. Alle kinderen die nog op bed lagen moesten er nu ook nodig uit. Kom op! We moeten weer aan de slag!

Sinds vorige week donderdag rijd ik iedere dag met de auto heen en weer naar school. Maria mag haar knie niet belasten, want ze heeft een slijmbeursontsteking in haar knie. Ik houd er niet van om me in de drukte van de ochtendspits door de nauwe straatjes per auto naar school te wurmen. Maar goed, het is even niet anders.

Toen ik thuis kwam heb ik eerst wat noodzakelijke en minder noodzakelijk computerklusjes gedaan. Daarna begon het gewone rondje: wassen ophangen, kippen loslaten en later voeren en weer in hun hok laten, de rommel opruimen, koffie drinken met Dirk, de vaat, stofzuigen, de ochtend vloog voorbij. Ik wilde graag aan het einde van de morgen aan kant zitten, want ik wilde in de middag mijn folderwijk doen. Morgen ga ik namelijk zomaar een dag uit! En dus moesten de folders vandaag gedaan zijn in plaats van dat ik het over twee dagen verdeel. Helaas kwamen de folders maar niet en halverwege de middag heb ik gemaild, dat ik mijn wijk deze week niet gedaan kan krijgen op maandag/dinsdag. Gelukkig was dat geen probleem en mag ik bij wijze van uitzondering woensdagochtend bezorgen. Dat was een pak van m'n hart, want ik liep er aardig over te stressen.

De dag begon inmiddels al een heel andere richting uit te gaan dan ik vanmorgen bedacht had. Maar dat ben ik wel gewend :-). Het maakte dan ook totaal niet uit dat ik zomaar een telefoongesprek van bijna 3 kwartier voerde. Ik sjeesde vervolgens weer naar school om de kinderen op te halen en daarna hoefde ik me niet te vervelen in de keuken. Er stond nog weer een vaat en er stond spinazie op het menu. Dat is ook altijd een beste klus om een doos vol spinazie te wassen en na te kijken. Gelukkig werd ik bij het eten koken geholpen door Koos. Die mocht me gisteren ook helpen in de keuken en vond dat zó leuk, dat hij vandaag graag wéér wilde. Hij mocht pruimen wassen, halveren en ontpitten, want als toetje wilde ik pruimentaart bakken. Als dank voor de hulp mocht hij de gardes van de mixer aflikken :-).

Intussen kwamen de folders en het was wel duidelijk waarom die zo verschrikkelijk laat waren. Hebben wij normaal hooguit 26 pakken folders, deze keer waren het er 54! Dat is werk aan de winkel dus. Maar goed. Wat mij betreft is dat een klus voor woensdagochtend. Morgen is er een auteursdag van uitgeverij De Banier, de uitgeverij waar mijn boek is uitgekomen. Ik kijk er naar uit om andere auteurs te ontmoeten. Er is een leuk programma voor deze dag. Ik zal er vast nog over bloggen. Vanavond heb ik de strijk gedaan, brood gebakken, kinderen geholpen bij hun huiswerk, de route voor morgen bestudeerd en nu ben ik moe. Ik wilde eigenlijk nog een preischotel klaarmaken voor het avondeten van morgen. Wie weet komt daar morgenochtend vroeg nog wat van. Anders maken de mannen maar iets van macaroni klaar. Dat is ook gemakkelijk.