woensdag 4 april 2012

Goedkope groenten bewaren

Op dit moment zijn de groenten over het algemeen vrij duur. De wintergroenten raken op. En dat is maar goed ook, want zodra de temperatuur stijgt heeft niemand meer trek in spruitjes en boerenkool. Dan verlangen we weer naar een blaadje groen. Dat groen komt op dit moment uit de kas of uit het buitenland en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan en is verre van milieuvriendelijk. Als je toch graag iets groens wil eten, kan je je toevlucht nemen tot bijvoorbeeld brandnetels of molsla (jong paardenbloemblad), die je zo uit de vrije natuur kunt plukken.

Maar eigenlijk wilde ik het over iets anders hebben. Je kunt op dit moment namelijk prima je slag slaan voor wat betreft aardappels, uien en stoofpeertjes. De aardappels en de uien zijn nagenoeg niets waard. Het is gewoon schandalig, dat de boeren er niets voor kunnen krijgen en dus de boel maar onderploegen. Sommige boeren proberen nog wat aan partikulieren te slijten. Je kunt daarvoor eens op Marktplaats kijken. Misschien wordt er iets in jouw buurt aangeboden. Ik kwam o.a. uien tegen die maar 4 euro per 25 kilo kostten en aardappels voor slechts 0,10 per kilo. Voor aardappels moet je wel een koele en liefst donkere bewaarplaats hebben, anders gaan ze met wat warmer weer snel uitlopen. Uien kun je ook koel en donker bewaren, maar je kunt bijvoorbeeld ook eens een flinke voorraad uienjam maken. Als je ´recept uienjam´ intikt bij google, kom je heel wat recepten tegen.

Stoofpeertjes zijn op dit moment ook heel goedkoop. Het zijn de laatste van het seizoen en ze moeten dus op. Ik kocht laatst bij mijn vaste groentenboer (van Os in Papendrecht) een hele kist voor maar 4 euro. Dat waren kleine Giesser Wildemannen. Je schilt je wel zo ongeveer een rsi-arm op die kleine peertjes. Het is een geduldswerkje. Maar lekker dat ze zijn!
Vorige week zaterdag heb ik ze een slag groter gekocht. Die kostten 15 kilo voor 8,50 en dus maar net iets meer dan 0,50 de kilo.
Stoofpeertjes inmaken is heel gemakkelijk. Je kunt het ook als je totaal geen inmaak-ervaring hebt. Het gaat zo: je stooft de peertjes met wat water, suiker naar smaak, een kaneelstokje en eventueel een scheut bessenwijn in een paar uurtjes zachtjes rood. Je maakt een voorraadje opgespaarde schroefdekselpotten (met ´klikklak-deksels´ brandschoon. Je kunt dat het best doen met heet sodawater en daarna schoon spoelen met warm water. Je vult de potten tot bovenaan toe met de hete peertjes en het stoofsap. Je draait er voorzichtig de uitgekookte dekseltjes op en je laat de potten afkoelen. Tijdens het afkoelen hoor je de dekseltjes met een ´klak´ dichttrekken. De peertjes zitten nu vacuüm en zijn jaren (!) houdbaar.