zaterdag 28 april 2012

Oranje boven

Gisteren en vandaag werd er op school Koninginnedag gevierd. Gisteren met de kleuters, vandaag met de overige groepen. De kleuters mochten ´s morgens hun fiets versieren. Het was de bedoeling, dat ze ´s middags met hun fietsen naar De Alblashof zouden gaan om daar voor de oude mensen te zingen. Helaas gooide de regen het plan een beetje omver. De kleuters zouden hun fiets op school laten staan. Regen en crêpepapier is nu eenmaal niet zo´n goed combinatie.

Eerst was er om kwart over 1 het traditionele zingen bij de vlag met de hele school. Maar in plaats dat ik in het ´publiek´ stond, stond ik bij de schoolkinderen. Henk was namelijk aardig van slag door alles wat anders ging. Hij wilde zijn feesthoed niet op en hij wilde mij niet loslaten. Ok, dan blijf ik toch fijn bij jou :-). Er werd  gezongen en getrompetoeterd, totdat de lucht loodgrijs werd en de eerste regendruppels vielen. Onder het zingen van Piet Hein, Piet Hein, Piet Hein, zijn naam is klein marcheerde iedereen zo snel mogelijk de school binnen.

Het volgende programma-onderdeel was de wandeling naar De Alblashof. En hoewel het geen lange wandeling is en iedereen zich verheugde op de stoet kleurige kinderen besloten de juffen het er met het oog op de pittige buien toch maar niet op te wagen. Er waren gelukkig heel wat moeders met de auto en alle kinderen werden over de auto´s verdeeld. Zo kwam het, dat we uiteindelijk per auto én wat vroeger dan gepland bij De Alblashof aankwamen. Terwijl de kleuters voor in de recreatiezaal gingen zitten werden de in de haast uit hun middagdutje gewekte bewoners fijn geïnstalleerd. Wat een heerlijk moment, die oude en jonge mensen zo genietend bij elkaar. De kinderen zongen het Wilhelmus en wat Vaderlandse liederen en daarna zongen ze nog wat liedjes uit de oude doos, zoals Altijd is Kortjakje ziek etc. De bewoners zongen spontaan mee :-). De kleuters kregen allemaal een pakje drinken en een spekkie en overhandigden prachtige, zelfgemaakte slingers voor Koninginnedag.Met de auto reden we weer terug naar school en ook daar was er nog wat lekkers. Hoewel de kinderen (en vooral de feesthoedjes) nog best flink verregend waren, keken we terug op een geweldige dag. Henk wilde inmiddels ook zijn hoed wel op. Gelukkig was het droog geworden en konden we met de versierde fiets naar huis fietsen.


Vandaag was het de beurt van de andere klassen. De groepen 3 tot en met 6 hadden een spelprogramma. Voor de groepen 7 en 8 was een apart programma. ´s Morgens gingen ze in groepjes vlotten bouwen en ´s middags gingen die te water voor een heuse vlootschouw. Al twee weken lang zijn de kinderen bezig geweest om allerlei drijvend materiaal te verzamelen en plannen te maken. Ze zouden op heel wat punten beoordeeld worden. Bijvoorbeeld op originaliteit en samenwerking.
Koos zou samen met zijn vriend Pieter een vlot bouwen. Willem heeft er van de week nog heel wat werk aan gehad om te helpen met het verzamelen van materiaal. Er werden ergens gratis tonnen vandaan gesjacherd en  van het bedrijf waar we regelmatig pallets halen voor de kachel kregen we een aantal grote pallets. Het waslijndraad dat Ellen twee weken geleden bij ons achterliet kwam ook mooi van pas. En verder hadden ze bedacht dat ze als boerenjongens wilden gaan en dus haalde Willem bij de ene boer een baal stro en bij een andere twee overalls. De moeder van Pieter kocht rode zakdoeken en zorgde voor een pet. Wat een lol hebben we alleen al aan de voorbereiding beleefd!

Vanmiddag was dan het hoogtepunt. Het vlot ging te water en de jongens moesten een stuk varen tot aan een bruggetje. Koos bediende de vaarboom, Pieter stuurde met een zelfgemaakte peddel. Het was een prachtig gezicht om alle vlotten te zien gaan. Elk vlot was uniek. Iedereen had er duidelijk met plezier aan gewerkt. Niemand raakte te water, het weer werkte mee, kortom: het was feest! Koos en Pieter waren apetrots, want zij kregen de 1e prijs. Ze mochten elk een mooi boek uitzoeken.
Willem is vanavond nog in de weer geweest om 2 vlotten met de aanhangwagen af te voeren. Hè, hè, het zit er weer op. Het is vakantie!!