woensdag 23 september 2015

De Jamfabriek

Ik heb het er maar druk mee, met m´n jamfabriekje :-). Maar het is leuke drukte en voor een goed doel. Een onvoorziene bijkomstigheid is, dat ik ineens van alles meemaak. Het brengt beslist reuring in m´n toch al niet saaie huisvrouwenbestaan.

Twee weken geleden was m´n jamvoorraad ineens helemaal uitverkocht. Ik heb toen als een haas potjes besteld en op zaterdag zou de groentenman fruit komen leveren. En toen ging het mis :-(. M´n potjes kwamen niet binnen! Zal je net zien. Ik had ze op woensdag besteld en volgens de track&trace-link van Postnl zouden ze vrijdagmorgen worden bezorgd. Dat werd veranderd in zaterdagmorgen. Geen nood, want ik zou m´n fruit ook pas op zaterdag binnenkrijgen en dan kon ik mooi aan de jamkokerij. Toen ik echter zaterdagochtend nog maar eens op de link klikte om te kijken hoe laat ik de potjes kon verwachten, zag ik een melding, dat de zending vertraging had opgelopen en dat hij pas maandag geleverd zou worden. Balen!

Maandagochtend ging ik meteen weer kijken, wanneer de potjes zouden arriveren. Tussen 9 en 11 uur. Ik jakkerde door m´n huishouding, om de middag vrij te hebben voor het jam koken. Maar om 11 uur was er nog steeds geen bezorger geweest. Ik wachtte tot 12.00 uur en ging toen de klantenservice van postnl maar eens bellen. Volgens de website stond mijn zending nog in het sorteercentrum en was er dus nog helemaal geen bezorger naar mij onderweg! De mevrouw aan de lijn kon mij niet meer informatie geven dan ik al via de site had en adviseerde me nog een dag te wachten en dan naar de afzender te bellen. Dan kon de afzender een zoekopdracht of zoiets in gang zetten.

Intussen stond mijn fruit te verpieteren en dat vond ik echt niet leuk. Ik ging dus niet nóg een dag wachten, maar belde naar de potjeswinkel. Daar zouden ze ´er achteraan gaan´ en mij terugbellen. Nou, ze moeten nóg bellen. Om een lang verhaal kort te maken: de potjes kwamen pas woensdag!

Tja. Dat zijn dan de minder leuke kanten van mijn jamfabriekje. Net als dat pakje wat ik op 29 augustus verstuurde (via DHL) en wat nog altijd niet bij de geadresseerde is aangekomen :-(. Het pakje bleek onderweg schade opgelopen te hebben en is daarom teruggestuurd naar het centrale sorteercentrum in Utrecht. Daar moet het onderzocht worden en dan wordt er een schadevergoeding gedaan. Elke week mail ik, of het pakje al onderzocht is. Maar tot op heden is dat nog steeds niet gebeurd.

Laten we maar snel naar de leuke verhalen gaan. Want die zijn er gelukkig vele! Elke dag krijg ik leuke reacties op de verstuurde pakjes.

Dan laten mensen weten, dat de jam lekker is. Of dat ze de potjes leuk vinden. Of ze willen het recept. Of ze schrijven enthousiast dat ze hun moeder/zus/vriendin hebben blij gemaakt met een jammetje.

Vanmorgen kreeg ik een wel heel hilarisch verhaal in mijn mailbox. Het zat zo: Op een kantoor ging er iemand afscheid nemen. En omdat mijn blog daar op kantoor regelmatig onderwerp van gesprek was en de vertrekkende collega fan, besloot men haar te verrassen met een EenvoudigLeven-kadopakket. Er volgde een mailwisseling, ik stelde het gewenste pakket samen en stuurde het op.

Ergens in diezelfde periode bestelde een mevrouw 12 potjes jam. Ze ging namelijk afscheid nemen op haar werk en wilde iedereen ten afscheid een jammetje kado doen.

Ja, nu ik het hier zo schrijf voelen jullie hem vast al aankomen. Maar ik had die link echt niet gelegd. Toch was het zo! De vertrekkende collega kreeg een speech en daar kwam het kado: het EenvoudigLeven-kadopakket. Ze wist niet hoe ze het had! Want ... zij had dus voor alle collega´s een jammetje als presentje. Behalve het verhaal stuurden de dames ook nog een vrolijke foto mee. Nou, als je zo je dag begint, begin je hem goed, hoor! Wat moest ik lachen!

Een ander leuk verhaal: er stopte gisteren een vervoerder voor de deur. Ik dacht, dat eindelijk dat beschadigde pakketje, waar ik net over schreef, zou terug bezorgd worden. Maar nee. Het was een ander vervoersbedrijf. Ik pakte een pakje aan, wat uit het buitenland kwam. Nou, de enige die weleens iets vanuit het buitenland naar me opstuurt is mijn vriendin Ellen uit Zwitserland. Maar die hoopt al snel naar Nederland te komen en gaat dan heus geen pakjes sturen. Ik keek nog eens goed. Nee. Het kwam niet uit Zwitserland, maar uit Duitsland. Nieuwsgierig maakte ik het doosje open. En toen vond ik me toch iets leuks en liefs! Een Duitse lezeres had een doos vol 3 : 1 suiker naar me opgestuurd. Voor mijn jamfabriekje. En een heel lief kaartje er nog bij. Nou, dan weet je ook even niet hoe je het hebt, hoor! Ongelofelijk toch?


En zo zijn mijn dagen rijk. Rijk aan bezigheden. Rijk aan contacten. Rijk aan lieve mensen om ons heen. Hoe rijk kan een mens zijn? (ook met een lege portemonnee!)

Vanavond belde een mevrouw hier van het dorp, dat er weer druiven voor me klaarstaan. Dat is ook zoiets leuks. Al een paar jaar achter elkaar krijg ik ergens eind september druiven. Het zijn hollandse druiven en de meneer, die ze op z´n tuin heeft, doet er niets mee. Hij geeft ze daarom aan een buurvrouw. En die deelt ze dan weer met mij. Doordat de mevrouw wat tobt met haar gezondheid en een daagje ouder wordt, is er een leuk ruilcircuit onstaan: de meneer geeft de druiven aan de mevrouw, de mevrouw bakt een cake voor de meneer. De mevrouw geeft de druiven aan mij. Ik ontsap de druiven en geef een deel van het sap aan de mevrouw. En zo is iedereen weer blij. Rijk zonder geld! Ruilhandel is toch zó leuk!