dinsdag 25 september 2018

Tussen de bedrijven door

Even een berichtje tussen de bedrijven door. We zijn als gezin weer helemaal op stoom: werken, school, catechisatie, huiswerk, ouderavonden, artsenbezoeken, handwerken, visites, therapieën, grieperig/snotterig zijn, de webshop, klussen, huishouden, het ene rijgt zich aan het andere.

Veel dingen gaan tussen de bedrijven door: een administratief klusje, een telefoontje, iets uitzoeken. En ook in de keuken doe ik kleine klusjes, tussen de bedrijven door. Zo had ik een paar kilo goudreinetten liggen, die snel verwerkt moesten worden vanwege valschade. Dat werden 4 potten appelmoes.


Er zijn er hier een paar, die het liefst bij elke maaltijd appelmoes hebben. Maar dat lukt me niet. Op de één of andere manier is appelmoes in voorraad maken altijd een ondergeschoven kindje. Daar kom ik niet zo aan toe. En appelmoes kopen doe ik niet. Gekochte appelmoes vind ik nergens naar smaken. Dus is zoiets simpels als appelmoes hier zo onderhand een luxe artikel. Dat is niet erg, want dan wordt er tenminste nog eens ´hoera´ geroepen, als het er wèl is :-).

Vanmorgen vond ik bij het opruimen van de shop een doosje krentenbroodverbeteraar, wat nog maar kort houdbaar was. Nu ben ik niet zo van de broodverbeteraar, maar ik wilde het ook niet weggooien. Dus besloot ik om krentenbollen te bakken. Ja, ook al tussen de bedrijven door ;-).

Het werden trouwens rozijnenbollen en ik maakte ze naar het krentenbollenrecept van Lévine. Een aangepaste versie dus:

450 gram bloem
6 gr droge gist
25 gr suiker
30 gr krentenbroodverbeteraar
30 gr boter
270 ml water
8 gr zout

Dit 10 minuten kneden (met de hand of met een apparaat). Dan 300 gram rozijnen erbij. De rozijnen uit de webshop zijn gewassen en ongezwaveld en doe ik er dus bij zonder spoelen/weken. Nog 10 minuten kneden.

Deeg 30 minuten laten voorrijzen in een licht met olie ingevette kom. Het deeg doorslaan en opbollen.
Stukjes deeg af steken van 75 gram (je hebt er dan 14) en die tot bolletjes vormen. De bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat laten narijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. Bakken: 15 minuten op 200 graden hetelucht. Direct na het bakken bestrijken met gesmolen boter.


Het doosje krentenbroodverbeteraar is nog (lang) niet op. Wat een straf! Nu ´moet´ ik nog een aantal keren bollen bakken. Wat vervelend nou ;-).