zaterdag 30 januari 2021

Analyse van mijn kassabon

De laatste weken heb ik geprobeerd om veel uit de voorraad te eten en zo min mogelijk bij te kopen. En ook de komende weken wil ik dat zo nog even blijven doen. Er zijn echt etenswaren in huis, die ´liggen te verstoffen´. Zo heb ik bijvoorbeeld een aardige collectie met potten vol peulvruchten. Wil je die eten, dan moet je dat plannen en het bereiden kost vaak wat meer tijd. Daardoor zijn er potten, die ik vorig jaar uit ons vorige huis vandaan heb meeverhuisd naar hier en waar nog geen boontje of erwtje uit opgemaakt is. 

Ook in de vriezer zaten spullen, die daar al veel te lang lagen. Maar nu gaat het toch heus opschieten. Vandaag maakte ik kippensoep en nam het laatste pakje soepgroenten uit de vriezer. Op de sticker stond als tht datum: 18 maart 2019. Lag dus al bijna 2 jaar in de vriezer...Oeps!

Op zaterdagmiddag race ik dan even naar de Aldi en haal daar alles wat ik nog nodig heb. De afgelopen 3 zaterdagen had ik keurig korte bonnetjes. Maar vandaag was het een serieuze strook en van het totaalbedrag schrok ik een beetje: 104,95!

Daarom besloot ik de kassabon eens aan een nauwkeurige analyse te onderwerpen. Kijk je mee?

Ik haalde 2,5 kilo patat voor 1,99. Normaal maakt Willem die zelf, maar vannacht liep hij te spoken vanwege een gal-aanval. Dus maar een keer gekochte patat.

Hollandse groentenschotel en gebroken bonen uit de vriezer. Samen 2,35. Dat is groente voor morgen. Betaalbaar vers is er op het moment niet veel.

Een grote verpakking frikandellen en een grote doos kroketten. Voor vandaag bij de patat. Daar houden we van over.

Vier pakken à 6 afbak-kaiserbroodjes voor 0,50 per pak. Dit was een aanbieding en de broodjes zijn nog tot april houdbaar. Leek me wel zinnig om op voorraad te nemen.

4 liter halfvolle melk

grote fles natuurazijn

fles zonnebloemolie

2 zakken macaroni à 1 kilo. Dat heb ik toch wel graag op voorraad liggen.

1 kilo h.o.h. gehakt. Hier maak ik 1 portie van voor gehaktballen en 2 porties voor soepballetjes

3 pakjes margarine

2 pakjes scharrelkipdijfilet. 1 pakje was met 30% korting. 2 pakjes is voor 1 maaltijd vlees en kosten samen 3,39

1 pakje runderriblappen, 500 gr. Dat is ook voldoende voor 1 maaltijd en valt met 3,99 ook nog alleszins mee.

1 schaaltje filetlapjes. Voor 1 maaltijd; 3,79

doosje kersenbonbons. Ok. Dat is luxe. Kosten: 1,99.

zakjes kattensnoepjes 1,29

kuipje smeerkaas 0,57

fles huiswijn, rood, 1 liter 3,69. Die is voor de voorraad. Ik had niets meer staan.

een leverworst. Die is voor Ciara. Ze krijgt af en toe een stukje als beloning. Kost 0,89 en gaat wel 2 weken mee.

olijfolie, 1 liter. Was bijna op. Wel een rib uit m´n lijf: 5,29

cheddar smeltkaas, voorraad.

augurken en zilveruitjes. Om met een paar overgebleven aardappels, een appeltje, een uitje en een lik mayonaise een simpel slaatje in elkaar te draaien.

frisdrank voor het weekend: 1 cola, 1 icetea, 2 dubbeldrank

zak koffiebonen, 1 kilo,  extra dark 6,49. Dit is duurder dan gemalen koffie. Maar die was op. Althans, die wij altijd drinken. Dan maar zelf malen. Iets duurder, maar ook iets lekkerder :-).

pak knäckebrood 0,99. Had eerst nog met een luxere in mijn handen gestaan. Toch maar de basic genomen. Het scheelde iets van 30 cent.

2 pakjes houdbare slagroom voor de voorraad

Broodbeleg: pindakaas, gewoon en met stukjes noot, de goedkope. Speculoos, hazelnootpasta, hagelslag, vlokken. We kunnen er weer even tegen.

2 zakken chips, voor het weekend.

2 pakjes vleeswaren voor op brood.

1 pakje ontbijtspek om een keer spekpannenkoeken te bakken.

1 pak gangmakers en 1 pakje bokkepootjes, voor als ik een keer geen zin/tijd heb om te bakken.

1 pot nep feta om sla/salade/pasta/stamppot mee op te leuken lekkeren.

1 zak mini reepjes, merkloos, voor bij de zondagse thee

1 kilostuk jong belegen kaas, 5,99. Dure liefhebberij, maar ja.

2 potten appelmoes voor de vriendin van Koos, die altijd appelmoes uit een pot bij haar eten wil

1 pak creamcrackers, voorraad.

2 pakjes mentosrollen. Daar doen we wel weer even mee.

Nou, dat was hem dan. Eigenlijk helemaal niet overdreven luxe. Samen met alles wat ik nog op voorraad heb, is dit wel voldoende voor een hele week.

Vandaag maakte ik ook weer eens zelf roggebrood. Dat is zó lekker! 

Deze week was ik in de Turkse supermarkt voor fijn griesmeel. Ik vind het altijd heel leuk om daar rond te kijken naar dingen die ik niet ken. Naast de pakjes puddingpoeder vond ik deze doos:


Ik vroeg aan de jongeman bij de kassa, wat dat was. Hij vertelde dat het broodbeleg is. Een soort sesampasta met pistachenootjes. Dat klonk lekker en ik nam zo´n doos mee. En ja, het ís ook lekker!


Het is zoetig, want er zit suiker en glucosestroop in. Het lijkt een beetje op heel stugge pindakaas, qua structuur. Je hebt er niet veel van nodig op je brood. Leuk is dat, iets nieuws :-).