dinsdag 23 maart 2021

Behulpzaamheid

Gisteren schreef ik over pluimvormige planten, waar ik de naam niet van wist. En, zó leuk, hoe ik van alle kanten mailtjes en appjes kreeg van mensen, die het wisten! Door al die behulpzaamheid weet ik nu, dat het de bloemen zijn van het Groot Hoefblad. Ik heb er zelf ook nog even wat op nagelezen. Het Groot Hoefblad krijgt èèrst bloemen en pas daarna indrukwekkend grote bladeren, zoals rabarberbladeren. Die bladeren ken ik wel. Maar ik wist dus niet, dat die voorafgegaan worden door prachtige bloemen, die al eind maart/begin april bloeien en ook nog eens echte bijen-bloemen zijn. Nu zal ik de komende dagen met nòg meer nieuwsgierigheid en interesse naar die roze pluimen kijken.

Vandaag deed ik het rondje met Ciara pas in de middag. Vanmorgen gaf ik namelijk de workshop ´Creatief met bijenwas´. Er waren maar drie deelnemers, wat eigenlijk wel heel knus was. De workshop met bijenwas heb ik nog niet zo vaak gedaan en schud ik daardoor niet zo gemakkelijk uit mijn mouw, als de workshop ´Bak je eigen brood´, die ik na al die jaren wel kan dromen. Ik merkte dan ook, dat ik hem na afloop best voelde zitten. Tegelijkertijd voel je de voldoening als de mensen blij weggaan. Tijdens de workshop maakten ze een bijenwasdoek, twee waxinelichtjes en een potje lippenbalsem. 

Vanmiddag heb ik samen met Maria de web-orders ingepakt. De dagen hebben op het moment een beetje een ander ritme. We hebben namelijk besloten om Jan tijdens zijn laatste schoolweken naar school te brengen en weer op te halen. Hij loopt een beetje op zijn tenen en dit helpt hem hopelijk de laatste weken door. Hij heeft er zelf voor gekozen om blokweken te maken van het eerste tot en met het achtste uur. De uren dat hij geen les heeft, kan hij op school werken en zo wat achterstanden wegwerken. Hij is er gisteren mee begonnen en heeft er zo nu twee dagen op zitten. Het gaat eigenlijk wel lekker, dus we houden het er maar een poosje in. Willem brengt hem ´s morgens weg en ik haal hem ´s middags op. Het kost me een uurtje van kwart voor vier tot kwart voor vijf. Dat is eigenlijk het uurtje, waarin Maria en ik altijd de pakketten naar de post brengen. Nu doen we dat eerder, of Maria doet het alleen. Het mooie is, dat ik bijtijds thuis ben om wat meer op m´n gemakje te kunnen koken. 

Vandaag was het aardappels, groenten, vlees. Dat eten we vaak een keer of vier per week. Heerlijke, kruimige, Zeeuwse aardappels, wortels en ijsbergsla en kippenworstjes schaftte de pot vandaag. Er zijn op het moment weinig betaalbare groenten. Maar wortels zijn echt voordelig en vinden ze hier heel lekker. De ijsbergsla was 89 cent per stuk en dan neem je de zwaarste (is meestal niet de grootste). Dan heb je lekker veel. Het leuke aan sla is, dat je het elke keer anders klaar kunt maken. Vandaag gingen er wat fetablokjes door, wat in stukjes geknipte gedroogde tomaat, stukjes augurk en honing-mosterddressing. Er kwam ook nog een schaal komkommerblokjes naast. Lekker hoor. De kippenworstjes was nog een vriezervondst van toen ik tijdens de vorst de vriezer schoonmaakte. Het was een pakje afgeprijsde bbq-worstjes van vorig jaar zomer. De tht-datum was 06-06-20. Ze lagen dus echt lang in de vriezer :-). Afijn, de vleeseters vonden ze lekker. Daar zijn we dus ook weer met eer vanaf.

Vanavond heb ik vrijaf genomen. Lekker uitgebreid koffie gedronken met Willem en de kinderen en meegenoten met de bruiloftsplannetjes van Maaike en Jaap. En af en toe doe ik een zet in Wordfeud. Dat vind ik zo leuk, dat puzzelen met letters. Pas verbrak ik m´n persoonlijke record. Ik legde ´geurt´ en dat leverde me in één klap 288 punten op.


Morgen staat er weer een aflevering voor de kookrubriek van Terdege op het programma. Het wordt een vispotje. Ik heb er al zin in, om het te maken. Vorige week heb ik het vast proef-gekookt en werd het hier goed bevonden. Dat is fijn, want dan hoef ik geen aanpassingen meer te doen en kan me helemaal concentreren op het maken van een mooi gerechtje.

En verder wil ik een voorraad wonderpannen schoonmaken en assembleren. Ik hoef me gelukkig niet te vervelen ;-).