dinsdag 21 september 2021

Trouwen, trouwen, strikjes aan je mouwen

 Vroeger zongen we een liedje: 

Trouwen, trouwen, 

strikjes aan je mouwen,

 strikjes op je onderbroek,

 morgen eten we erwtensoep.

Ik weet niet of ik de tekst goed uit mijn geheugen heb opgediept. Ik zocht net nog even op internet, maar kwam wel overal die eerste twee regeltjes tegen, maar niet de rest. Misschien zongen we het vroeger dus helemaal verkeerd, óf heb ik het verkeerd onthouden :-).

Hoe dan ook: het is hier ´trouwen, trouwen´, al wat de klok slaat. Het is zó´n malle periode, dat ik er haast geen woorden aan weet te geven. Het is een tikje stressig, het is druk, het is leuk, het is spannend, het is onbekend, het is uniek, het is gezellig, het is saamhorig en nog heel veel meer.

Er wordt door de hele familie hard meegeholpen, om het huisje van Jaap en Maaike af te krijgen. Of eigenlijk wordt dat door twéé hele families gedaan. Als alle belangrijke dingen in elk geval maar af zijn. Zo werd gisteren het toilet aangesloten en vandaag de warmwatervoorziening gerealiseerd. Dat zijn toch wel cruciale zaken. Maar ook de leuke dingen komen langs. Vandaag kwamen de meubeltjes en wordt er fijn gepoetst en ingericht.

Tegelijkertijd wordt er óók hard gewerkt om de trouwdag onvergetelijk te maken. En ook dát doen we met z´n allen. De kado´s zijn ingepakt, de goodiebags zijn gevuld, de alternatieve corsages van magneetjes voorzien, de bedankjes ingepakt, een parkeerbord gemaakt, ramen gezeemd en nog 1000 dingen meer.

En dan was er zaterdagmiddag het vrijgezellenfeestje van Maaike. Het was voor haar geen verrassing, dat dat die middag was, maar ze wist niet wat er ging gebeuren. We hadden de workshopzolder ingericht als gezellig restaurantje en alles klaargemaakt voor een uitgebreide, lekkere High Tea. En daarna was er een solextocht door de Alblasserwaard, wat extra leuk was vanwege het prachtig weer.En behalve alles rondom de bruiloft van Jaap en Maaike, gaan ook andere zaken door. Zo zijn we vanmorgen op stap geweest voor de trouwjurk van Maria! We zijn meteen heel goed geslaagd. Ik ben onderhand stamgast daar in die winkel, want vorige week vrijdag mocht ik mee met Willemijn, die de tweede pasronde van haar jurk had. Zo leuk: alle drie hebben ze een totaal andere jurk :-).

Nou ja en dan heb je ook nog alle gewone, dagelijkse dingetjes. Een verjaardag van een schoonzus, een mailtje van een juf over het huiswerk van Henk, de pakjes die elke dag naar de post moeten, het eten wat elke dag weer klaargemaakt moet worden. O ja, zondag was het de laatste keer, dat Jaap en Maaike als ongetrouwd stel bij ons waren. Dus Jaap mocht kiezen wat we zouden eten. Spareribs uit de slowcooker bestelde hij. We zaten met z´n twaalven aan tafel en dan maak je dus echt wel serieuze hoeveelheden klaar. Restaurant ´mama´ regelt het wel. Toch fijn, dat je hier gewoon zonder pasje naar binnen mag ;-).

Morgen nog één dagje ploeteren. Maar het gaat vast allemaal wel lukken hoor. Het hoeft allemaal niet perfect. Dat scheelt. Af en toe moet je ook maar eens goed lachen en het één en ander in perspectief zetten. Dan is er een hoop onnodig geneuzel, waar je je niet druk om hoeft te maken en blijft vanzelf over wat wèl belangrijk is.