woensdag 2 februari 2022

Stevig aanpoten

Zo, dat was stevig aanpoten, vandaag! De fotograaf kwam om wintergerechten te fotograferen voor in het kookboek, wat ik aan het maken ben. Elk seizoen zijn er twee foto-dagen en op die dagen moeten er ongeveer 10 gerechten per dag klaargemaakt en gefotografeerd worden.

Niek arriveerde al om 10 uur. We hebben eerst een bakkie gedaan, Maria, Niek en ik. En nadat we wat nieuwtjes uitgewisseld hadden, namen we het programma door. We besloten welke gerechten er vandaag gedaan zouden worden en welke morgen. Daarna gingen Niek en Maria alles klaarzetten op de workshopzolder. 

Alle lappen stof, die we gisteren hadden gekocht, werden gekeurd, gestreken en in een schema gelegd. Er werden twee shoot-tafels klaargezet en verder heel veel serviesgoed en accessoires. Intussen stond ik in de keuken. Ik had daar al wat voorbereidend werk gedaan. Het was zaak om Niek en Maria steeds een stap voor te blijven, zodat ze niet op mij zouden hoeven te wachten. Dat is nog best een heel gepuzzel. Het ene gerecht heeft een lange stooftijd, het andere moet rijzen, een volgende in de oven en weer een ander moet gefrituurd worden. Het moet allemaal precies in elkaar passen.

Tussendoor maakte ik steeds de keuken even netjes, want als je met twee of drie gerechten tegelijk bezig bent, ziet het er in no time nogal ontploft uit ;-).


En natuurlijk moest er ook steeds geproefd worden. Het is maar goed, dat ik een sterke maag heb, want de ene keer was het een pittig soepje, wat ik proefde en een volgend moment zette in mijn tanden in de zoetigheid.


Gelukkig lukte alles in één keer. Behalve dan het laatste gerecht. Zul je net zien. Ik maakte Jan-in-de-zak. Maar ik had geen pannen meer over en dacht, dat het ook wel in de slowcooker zou kunnen. Dat bleek geen succes. Sowieso duurde het veel te lang voordat het water in de slowcooker kookte. En daarnaast bleek de vorm van de cooker niet geschikt. Ik heb een grote ovalen cooker. Daardoor werd Jan een raar uitgerekt, sponzig geval. Totaal niet wat hij zijn moet. Gelukkig is er morgen nòg een shoot-dag en gaat Jan in de herhaling.

Het avondeten stond zó op tafel. Ik had keuze genoeg uit de klaargemaakte gerechten. Dat was fijn. Want ik voelde hem prima zitten. En Maria ook trouwens. Maria had zere bovenbenen van het trappen lopen. En mijn knieën deden zeer van het de hele dag staan. Na het eten hebben wij allebei een poosje onze benen laten uitrusten :-). 

Daarna zijn we met nieuwe moed naar Sliedrecht gereden, omdat ik nog een paar dingetjes nodig had, die ik gisteren niet te pakken kreeg bij de Jumbo. We gingen er nu voor naar de grote Albert Heijn  en daar hadden ze wat ik zocht.

Met de koffie waren we thuis en kwam Maaike gezellig aanwaaien. Eigenlijk hadden we bedacht om vanavond nog web-orders in te pakken. Maar dat lieten we nu maar gaan. Het is eigenlijk ook wel mooi geweest voor vandaag. Ik heb goed naar Muck gekeken. Die was een uitstekend voorbeeld: