donderdag 4 mei 2023

Ik heb de hele dag buiten gespeeld!

Wat was het een prachtige dag vandaag! De eerste echt lekker warme dag van het jaar! En precies op deze dag mocht ik van mezelf de hele dag buiten spelen :-).

Ik begon al om 5.45 uur. Bij de bijenkasten stond veel onkruid. In die hoek woekert elk jaar de haagwinde en ik had gisteren al gezien dat er overal ranken uit de aarde kwamen piepen. Verder stond er van alles en nog wat, wat ik weg wilde hebben. Nu houden bijen niet van de geur van uitgetrokken gras/onkruid, dus ik had bedacht, dat ik die hoek ging wieden vóórdat de bijen zouden gaan vliegen. Vanmorgen om 5.45 was het nog een beetje schemerig en nog maar 7 graden. Dan blijven de bijen mooi in hun kast. Het was dus het perfecte moment!

Het was maar een uurtje werk en toen was het weer keurig. Voor zolang het duurt dan. Want ja, die haagwinde, hè ;-). Dat spul groeit nog harder dan kool!

voor

na

Wat ook enorm hard groeit is mijn maggiplant. Vorig jaar was het een gevaarte geworden van minstens twee meter hoog en enorm bossig. Zover wil ik het dit jaar niet laten komen. Ik heb de plant daarom nu alvast een keer flink uitgedund. De blaadjes knipte ik van de takken en deed ik in de voedseldroger. Die heb ik buiten aan gezet, zodat mijn huis nu niet naar maggiplant ruikt. De blaadjes zijn knisperend droog en ga ik nu tot poeder vermalen. Maggiplantpoeder is heerlijk in soepen en stoofschotels, over tomaten en vlees enzovoorts. Je moet er niet teveel van gebruiken, want dan overheerst de smaak. Maar een beetje maggiplantpoeder zorgt ervoor dat je minder zout nodig hebt om een gerecht op smaak te krijgen. Het is een aanwinst in je kruidenkastje.




Eén stengel kreeg Happy, het konijn van Gerwin, dat hier logeert. Hij vond het heerlijk. Maar volgens mij is maggiplant vochtafdrijvend, als ik het me goed herinner. Ik weet niet, of dat wel zo gezond is voor hem. Ik durfde hem dus niet veel te geven.

Die maggiplant verwerken duurde langer dan ik dacht. En ik had een hele lange wens-takenlijst. Dus na het bakkie koffie van 10 uur ben ik snel de moestuin weer ingegaan. Ik wilde alles secuur wieden. Als je dat af en toe echt heel goed doet, kan je het verder best wat minder intensief doen, om toch alles netjes te houden. Het was het tweede intensieve wiedrondje dit voorjaar en het was echt nodig. Bed na bed werkte ik op m´n knietjes met de schrepel door. Tegen lunchtijd was het een plaatje :-)


Er stond ook een verfklus op m´n lijstje. Nou ja, een beitsklus eigenlijk. Ik had van Leendert een prachtige koude bak voor mijn verjaardag gekregen. Het is een ontwerp van Landleven en door hem zelf gemaakt. Het is een bak, die je op kunt vouwen, zodat je hem ´s winters op kunt bergen. Eigenlijk had ik die bak allang in gebruik willen nemen, om bepaalde groenten een voorsprongetje te geven. Maar er was niet eerder van gekomen om die bak te beitsen. Het is niet erg. Sowieso ga ik hem de hele zomer gebruiken. Ik wil er m´n slaplanten in zetten, in een poging om die slakvrij te houden. Maar eerst beitsen dus. 





Hij is bijna klaar. Morgen moet even het golfdakje eraf. Dan kan ik het frame daaronder ook beitsen. En dan kan hij fijn in de tuin. Ik wil hem in de voortuin zetten. Alleen ... die voortuin moest ook gewied worden. Dat stond óók op m´n wens-takenlijst. Het was daar echt een drama. Die voortuin was steeds nog niet af en is dus nog geen zomer naar m´n zin geweest. Maar nu Hans deze week de haag afgemaakt heeft en al het haardhout eruit is, gaat het toch heus ergens op lijken.

Het was het plan om vandaag de hele voortuin de wieden, er daarna m´n vorig jaar gerooide dahliaknollen in uit te planten en tenslotte de rest van de tuin in te zaaien met een zaadmengsel wat ik pas van Thirza kreeg.

Ehm .... volgens mij had ik gisteren óf gedacht dat er 48 uur in deze dag zouden zitten, óf dat ik vleugels had en kon toveren. In elk geval: die plannen zijn niet helemaal uitgekomen. Maar voor een deel wél en daar ben ik heel blij mee.

Eerst heb ik de paar vaste planten en mooi opgekomen zaailingen uit de tuin gehaald. Die krijgen een nieuw plekje.  Ik vond zaailingen van cosmea,



van goudsbloemen en van viooltjes. En verder groef ik wat vergeet-mij-nietjes uit (nog van de vorige bewoner) en ook een weer uitlopende chrysant. De pollen hemelsleutel, één grote pol vergeet-mij-nietjes en een voor het derde jaar opgekomen plant (de naam ontschiet me even) mochten blijven staan. Ziezo. En dan maar weer met de schrepel op de knietjes. En om vijf uur had ik toch ruim 1/3 van de tuin klaar. Hoe fijn!


Ik ben echt superblij met het resultaat. Zie je links achteraan het kippenhok? Ook daar moest nog één onderdeel van gebeitst worden. Dat heb ik vandaag meteen even gedaan. Nu kunnen eindelijk de kippetjes komen. Drie kleine krielkippen komen er. Leuk! 

Achter het kippenhok staat een appelboompje. Het is een beetje een pierig boompje. Wellicht komt dat door de steenachtige grond. Maar vorig jaar heb ik toch een paar kilo appels kunnen oogsten. Ik ben benieuwd naar het resultaat van dit jaar. 


Hopelijk krijg ik de rest van het wensenlijstje deze week ook nog voor elkaar. 

Leendert en Thea kwamen gezellig meeëten. Elk moment kan de baby nu komen. Zo spannend! Maar er was vandaag nog niets aan de hand en dus had ik nog maar weer een lekker ouderwets prakkie gekookt: draadjesvlees, bruine bonen met stroop en appelmoes en gekookte aardappels. Als toetje had ik een bolletje ijs met warme custardvla. Mmm!

Na het eten hing Willem de vlag half stok en om kwart voor 8 installeerde ik me achter m´n laptopje om naar de kranslegging op de Dam te kijken. Elk jaar toch weer indrukwekkend. 

Ik voel dit dagje buiten spelen wel zitten nu. Tijd om zo ongeveer tegen de binnenkant van m´n ogen te gaan kijken.