woensdag 31 mei 2023

Rondom Pinksteren

We hebben weer een week vol afwisseling beleefd rondom de Pinksterdagen.

Vorige keer schreef ik over Muck, die door Hans uit de boom werd gered. Gelukkig is Muck weer helemaal de ´oude´. Ze is een paar dagen extra aanhankelijk geweest. Dan ging ze bijvoorbeeld bovenop Willem z´n bureau liggen, als hij daar wilde gaan werken. Maf dier :-). Ook vond ik ze een paar keer heerlijk in een wasteil met sokken. Nou, alsof ze de koningin zelf was, hoor :-).Maar kijk, we hebben nóg iemand, die best graag in een mandje zit!

Julian

Ik schreef vorige keer ook over Paul Lebeau die een demo van de graanmolens kwam geven. Die demo heeft ons enorm geïnspireerd. Paul bakt altijd brood met zelf gemalen/vers gemalen ingrediënten. Hij gebruikt daarbij een percentage tarwe, maar vult dat aan met bijvoorbeeld rogge, gerst, maïs, gierst, kikkererwten, linzen, noem maar op. Je krijgt daarmee heuse energiebommen vol goede voedingswaarden. Hij leerde ons ook, om altijd te bakken met het volledige product. Wel meel dus, maar geen bloem (waar allerlei kostbare voedingswaarden uitgezeefd zijn). En dan ook geen gistbrood, maar zuurdesembrood. Zijn manier van werken met de graanmolens levert eigenlijk een compleet ander voedingspatroon op. Behalve brood, kun je met allerlei producten ook pap maken. Van gierst wordt (o.a. in Duitsland) bijvoorbeeld babypap gemaakt. Ik kwam het hier in Nederland ook tegen (hier bijvoorbeeld). Wat je in de winkel koopt is 75 procent gierst en 25 procent rijst. Dat kun je allebei dus prima zelf malen en dan ben je enorm veel goedkoper uit!

Paul demonstreerde uiteraard de graanmolen, maar hij had ook een apparaat bij zich, waarmee je vlokken kunt maken. Of eigenlijk had hij twee apparaten bij zich: een losse vlokkenpers, en één die je op je kitchenAid kunt zetten. We hebben beide apparaten afgenomen om daar uitgebreid mee te experimenteren. Daar moeten we wel rustig de tijd voor nemen. Tijd, die we nu niet hebben, omdat we keihard aan het werk zijn voor de zomerfair. Maar wat níet veel tijd kost is: elke ochtend even verse havermout maken. Ik heb dat opzetstuk op m´n kitchenAid gezet. Daar gooi ik dan wat haver in en even later heb ik vers geplette havervlokken. Ze zijn zó zacht en zó anders dan de havervlokken, die je normaal koopt. Je kunt die vers geplette vlokken gewoon rauw eten. Maar wij koken er dus even havermout van. Dat is in een minuut gebeurd. Gewone havervlokken moet je minstens 5 minuten laten pruttelen. Maar deze verse vlokken zijn binnen een minuut lekker zacht gekookt. Smullen dit!havermout met rozijnen

Nou ja, één en ander wacht dus op wat tijd, zodat we het geleerde kunnen gaan toepassen. De vlokkenmolens zullen in elk geval wel in de webshop komen. Die bevallen heel goed. Verder heb ik heel veel gefilmd van wat Paul heeft laten zien. Dat gaan we allemaal terugkijken. En in het najaar hoopt Paul nog weer een keer langs te komen, als hij een tour door Nederland maakt. Leuk!


Zaterdag kwam metselaar Corné van Nieuwkoop bij ons. Er moest het één en ander gerestaureerd worden aan onze gevel. Er waren loze roosters, die eruit moesten. Er was een gat (ja, door en door, enkel opgevuld met een prop isolatiemateriaal). Er waren stukken muur, die niet gevoegd waren. Én er waren gaten rondom de nieuw geplaatste raamkozijnen van de webshop. Het stond al een tijdje op mijn wensenlijst om dit aan te (laten) pakken. En nu binnenkort de schilder één kant van ons huis komt schilderen, moest het metselwerk toch eigenlijk wel eerst gedaan zijn. 

Een paar weken geleden bestelde Corné een kado voor zijn vrouw in onze webshop. En toen ik zag, dat hij een metselbedrijf heeft, trok ik de stoute schoenen aan en vroeg, of hij tijd had voor wat restauratiewerk. Tja, zulke bedrijven werken meestal met een wachtlijst. Maar Corné wilde me wel helpen, als ik het niet erg vond, als hij op zaterdag kwam. Want verder zat hij vol. Géén probleem! Ik was allang blij!

En zo kwam Corné dus zaterdagochtend vroeg het pad oprijden.


En even later kwam er nóg een busje voorrijden. Corné had een collega metselaar bereid gevonden om te helpen. Wat was dat fijn! 

De mannen gingen voortvarend aan de slag.

Om half vier was de klus helemaal klaar. Super!! En nu maar hopen, dat de schilder snel komt. Ik sta nu al bijna twee jaar in de wacht. Maar ik ben bíjna aan de beurt. Zo fijn!

Zondag, Eerste Pinksterdag, ging onze ´oude´ dominee bij ons voor. Willem en ik liepen ons daar al weken op te verheugen. Het was alsof hij nooit weggeweest was. Ook op Tweede Pinksterdag ging hij in onze gemeente voor. Maar die dag deed Thirza, de vriendin van Hans, openbare belijdenis van het geloof in haar thuisgemeente in Ridderkerk. En dus gingen we die dag dáár naartoe.

De dominee gaf Thirza als tekst mee Jesaja 4 vers 6:

6 En daar zal een hut zijn tot een schaduw des daags tegen de hitte, en tot een toevlucht, en tot een verberging tegen den vloed en tegen den regen.

¨Die ´hut´ is Christus,¨ voegde hij er nog aan toe. In de kerk bij Thirza werden niet alleen de mensen die belijdenis deden door de gemeente toegezongen, maar zongen zij later omgekeerd de gemeente toe. Heel mooi.

Na de dienst dronken we bij Thirza thuis koffie, praatten na over de dienst en Thirza kreeg geschenken (meest boeken, zoals dat de gewoonte is).

We bleven niet ál te lang, want hadden nog het één en ander op ons programma. Onze Henk zou met neef Henk naar de landelijke jongerendag van onze kerk gaan. Dat was in Leerdam en daar moesten ze uiteraard naar toe gebracht worden. Eerst reden we langs Alblasserdam om neef Henk op te halen. Daarna naar huis, waar Henk zich omkleedde. En daarna maakten we de mooie rit naar Leerdam. Ruim op tijd leverden we de jongens af bij de kerk.


En toen hadden we de tijd ineens aan onszelf. We besloten via ´vermijd snelwegen´ terug naar huis te rijden. Het was zo´n mooie dag voor een ritje door de polder!

We kwamen op de Lekdijk uit


en volgden die tot aan Vianen. Daar stapten we even uit, om wat door het stadje te drentelen.
Vanaf Vianen hebben we daarna toch maar de kortste route naar huis genomen. Ik kookte een lekker maaltje voor ons tweeën.


En na het eten haalde Willem z´n moeder nog een poosje. Zo waren de Pinksterdagen weer omgevlogen.

Gisteren was het druk. Met een werkdag minder, moesten we aanpoten om alle pakketten op de post te krijgen. ´s Avonds reden Willem en ik naar de molen voor nieuwe voorraad meel/bloem/bakproducten. En vandaag waren Maria en ik de hele dag bezig om alle binnengekomen goederen te prijzen en in de schappen te zetten. Ook moest er veel ingepakt worden en natuurlijk moesten ook de bestellingen van vandaag de deur weer uit.

Tussendoor genoten we van het heerlijke weer. Ook nu was er weer van alles te doen om de deur. Er waren dan geen metselaars, maar er waren mannen bezig met het aanleggen van glasvezel. Daar was drie jaar geleden al sprake van, dat dat er zou komen. Die klus loopt echter verschrikkelijk uit. Maar nu werd er flux een flinke sleuf gegraven en in een dag tijd was alles klaar. We weten alleen niet wanneer het aangesloten wordt. Wie weet duurt dat ook nog wel drie jaar ;-).


Gelukkig groeien m´n peultjes gewoon zonder kabel :-). Ik plukte de eerste paar grammen :-).