vrijdag 9 november 2012

De laatste loodjes

Het zijn de laatste loodjes van de kledingwissel: het shoppen. Alles wat er ontbreekt en beslist nu nodig is ben ik in deze week aan het vergaren geweest. En, pfff, het zal nooit mijn hobby worden. Zoals ik maandag samen met Hans in een half uurtje uit en thuis was en met mooie schoenen thuiskwam gaat het nog wel. Maar zo gaat het natuurlijk niet altijd. Gisteren heb ik inkopen gedaan met en voor Dirk en voor Willem. Dat kostte me bijna een hele middag. Vandaag ben ik wezen shoppen met Leendert. Dat ging ook bepaald niet vanzelf. Hij had zo zijn ideeën over de schoenen die hij wilde. Ook hij liep, net als Hans, met een (groot!) gat in zijn schoenen en er moest dus echt nú gekocht worden. Maar de schoenen die hij wilde waren nog nergens in de uitverkoop. We hebben er echt ons best voor gedaan om iets binnen het budget te vinden en dat kostte tijd. Uiteindelijk heeft hij de schoenen die hij wilde, maar dan wel voor het volle pond. Het zij zo. Hopelijk doet hij er lang mee. Hij heeft schoenen van hetzelfde merk gekocht als hij had en daar heeft hij 10 maanden mee gedaan. Niet gek!
Wat schoenen betreft ga ik voor goed. Het liefst leer van buiten én van binnen. Je haalt het extra geld bij de aankoop er beslist uit. Als het even kan koop ik in de uitverkoop of bij een outlet. Maar het blijft een flinke onkostenpost om iedereen goed geschoeid te kunnen laten zijn. Sowieso wordt dit met al die kleding- en schoenenaankopen een buitensporig dure maand. Ik ben weleens benieuwd hoe andere (grote) gezinnen dat allemaal voor elkaar boksen. Ik vind het nog een hele puzzle.
Ik zal blij zijn als het geshop gedaan is. Dan kan ik me weer fijn concentreren op de huishouding. Als eerste is dan de tuin aan de beurt. Die wil ik winterklaar gaan maken. Ik wil dan meteen ook het kippenhok een beurt geven. Het moet van zijn plaats en dan steek ik de bovenste (mest) laag af en gooi er een laagje zand op. Ook aan de behuizing van de cavia´s wordt gewerkt. Het hok waar ze nu in zitten is helemaal op. Daarom heb ik een (flink afgeprijsd) nieuw hok gekocht, maar dat moet nog een keer in de beits en dan in elkaar gezet worden. Ze krijgen een fijn winterverblijf. Lekker ruim en droog, met een handige mestlade. Met een flinke laag stro erin zullen ze vast heel gelukkig zijn.
Deze week ging ik naar de Lidl voor melk. Normaal koop ik melk los van de boer, maar vanwege de Dankdag loopt het deze week een beetje anders. Er was een verrassing: iedere klant mocht een bloembollenpakketje meenemen. Ik nam een pakketje met rode bloemen. Echt leuk! Als m´n tuin opgeruimd en winterklaar is gaan de bollen er meteen ook in.

Ook vandaag is er weer uit de voorraad gekookt. Vandaag stond er een stamppot spitskool op tafel. Ik had er geruld gehakt door gedaan. Voor een beetje pit gingen er ook twee tenen knoflook, een fijn gesneden pepertje en een lepel komijnzaad doorheen. De laatste portie druiven kwam op tafel als toetje. Er ligt nu niet veel meer wat bederfelijk is. De komende week staan er zogenoemde bewaargroenten op het menu: hutspot, witte kool, bieten enzovoorts. Voor op de veggiedag heb ik iets met zwarte bonen in gedachten. Die kocht ik een paar weken geleden in een actie bij de Lidl.

De ziekenboeg is jammergenoeg continue bezet. Vannacht is Willem ziek geworden en vanmiddag kwam Hans ziek uit school. Het is een hardnekkig virusje wat de rondte doet.