woensdag 20 februari 2013

Zoetigheid

Gisteren was het de eerste avond van de imkercursus die ik ben begonnen. Ik keek er al heel lang naar uit. De wereld van de honingbij heeft me altijd al gefascineerd. In het natuurcentrum in de Biesbosch, waar Maria en Jan om de andere zaterdag heengaan voor de natuurclub, is een plexiglazen bijenkast. Je kunt het hele bijengebeuren prachtig volgen. Altijd als ik in het centrum ben moet ik even in de kast gluren. Prachtig!

Behalve het willen leren kennen van de bijenwereld is daar ook altijd nog het verlangen om ooit grotendeels zelfvoorzienend te leven. In elk geval wat voedsel betreft. Imker worden is dan een logische stap. Het lijkt me echt fijn om een paar bijenvolken te hebben en daar voor een groot deel onze zoetstoffen van te betrekken. Maar zover is het nog niet.

Tot die tijd zit ik in een spagaat als het gaat om ons suikergebruik. Helemaal zonder suiker lukt (nog) niet. Ik ben wèl het gebruik van suiker steeds verder aan het terugdringen en waar het mogelijk is vervang ik het graag door Stevia. Het punt is, dat je Stevia niet zomaar in de plaats van suiker kunt gebruiken in je oude, vertrouwde recepten. Al was het alleen al doordat je van Stevia veel en veel minder nodig hebt dan van suiker. Daardoor kloppen het volume en de verhoudingen in het recept niet meer en zodoende vergt  het nogal wat geëxperimenteer. En behalve dat ik daarvoor niet zo heel veel tijd heb op dit moment, baal ik er ook van als er wat mislukt en er voedsel moet weggegooid worden. Dat kan ik financieel niet verantwoorden nu, want we zitten in een schrale periode. Er zijn wel veel recepten met Stevia op het web te vinden, maar die vind ik doorgaans zo alternatief. Dan zijn ze vaak behalve suikervrij ook meteen glutenvrij, zuivelvrij of veganistisch. Daar is niets op tegen, maar het maakt de schok voor het gezin veel te groot, als dat wat ik voorzet totaal geen herkenning oproept ;-). Het mooiste is als dat wat ik klaarmaak ´oud en vertrouwd´ eruit ziet en  zo ook smaakt, maar dat het dan een gezonde versie is.
Volgende week is het hier vakantie en dan is de schooldruk even lekker van de ketel. Ik wil dan toch graag nog weer eens wat receptjes gaan uitproberen. Ik heb pas Stevia Kristal Sweet gekocht. Dat is Stevia in poedervorm, die heel sterk op gewone suiker lijkt en ook niet zo heel veel afwijkt in gebruik qua volume. Ik ben erg benieuwd, zeker omdat deze Stevia-poeder geen bittere nasmaak schijnt te hebben. Meteen met de Kristal poeder heb ik ook een promo met Stevia suikerklontjes gekocht. Dat is echt én vertrouwd (gewoon een klontje in je kopje koffie/thee) én lekker én gezond én zonder calorieën. In deze promo krijg je bij de suikerklontjes  gratis een mini pakketje Stevia Kristal Sweet (die ik volgende week wil uitproberen in een baksel) en Stevia SWEET poeder. Echt leuk voor wie laagdrempelig met Stevia wil kennismaken. Bovendien geeft onze adverteerder (astevia.nl) deze maand nog 5% extra korting. Je moet dan ´Eenvoudig´ intikken als kortingscode.

En verder is het hier gewoon druk. Of misschien is het beter als ik schrijf: ´maak ik me gewoon druk´. Ik heb voorjaarskriebels en ben maandag begonnen met extra poetsbeurten. Het gaat maar met kleine stapjes, maar toch zie je na drie dagen buffelen al best resultaat. Ik ben op de slaapkamers van de jongens begonnen. Lekker de kozijnen gesopt, de bedden uitgezogen, raam fijn open. Al het stof en de rommel van de winter mogen weg.
En dan zijn er ook nog jarigen. Zondag werd Hans 15 en gisteren werd Trijnie 23. Zij vieren hun verjaardag samen op vrijdagavond. Dat zal echt huisje Tjokvol worden, verwacht ik. Er is dus werk aan de winkel. Lekker veel taarten bakken en natuurlijk boodschappen binnenslepen, huis poetsen, stoelen lenen enzovoorts. Maar dat is leuke drukte, toch?!