woensdag 19 augustus 2015

Dag 37,38 en 39: ranken, jam en afscheid

Zondag, dag 37

We zaten in de kerk en ik keek op het bord welk Bijbelgedeelte er gelezen zou gaan worden. Het was Johannes 15 : 1 - 8. Daar staat (wij gebruiken de oude statenvertaling):

1 Ik ben de ware Wijnstok, en Mijn Vader is de Landman.
2 Alle rank, die in Mij geen vrucht draagt, die neemt Hij weg; en al wie vrucht draagt, die reinigt Hij, opdat zij meer vrucht drage.
3 Gijlieden zijt nu rein om het woord, dat Ik tot u gesproken heb.
4 Blijft in Mij, en Ik in u. Gelijkerwijs de rank geen vrucht kan dragen van zichzelve, zo zij niet in den wijnstok blijft; alzo ook gij niet, zo gij in Mij niet blijft.
5 Ik ben de Wijnstok, en gij de ranken; die in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht; want zonder Mij kunt gij niets doen.
6 Zo iemand in Mij niet blijft, die is buiten geworpen, gelijkerwijs de rank, en is verdord; en men vergadert dezelve, en men werpt ze in het vuur, en zij worden verbrand.
7 Indien gij in Mij blijft, en Mijn woorden in u blijven, zo wat gij wilt, zult gij begeren, en het zal u geschieden.
8 Hierin is Mijn Vader verheerlijkt, dat gij veel vrucht draagt; en gij zult Mijn discipelen zijn.

Ik zag al wel aankomen, dat Henk er niet veel van zou begrijpen, omdat hij het woord 'ranken' niet kent. Dus legde ik hem dat nog snel voor de dienst even uit.

Evengoed ging het grootste deel van de preek over zijn hoofd heen. In de preek werd namelijk steeds het beeld gebruikt van een landman, die een rank van een slechte wijnstok haalt en die ent in een goede wijnstok. En tja, als je dan niet precies weet wat 'enten' is, dan ontgaat je de essentie.

Maar goed. Zo was er tenminste thuis weer wat uit te leggen. Willem heeft precies verteld, hoe dat 'enten' in zijn werk gaat. Nu was de toepassing van dit beeld een stuk duidelijker.

Maandag, dag 38

Ah, wat is dat even afzien!!! Willem moet weer naar zijn werk :-(. Het is uit met de pret. Om het vakantiegevoel toch nog een heel klein beetje vast te houden, zorg ik voor een ontbijtje, samen op bed. Gewoon simpel een bordje havermout (met sojamelk) en rozijnen. Ook wat het luxe eten betreft is het klaar. We gaan weer terug naar de basis. En dat is prima. Er zijn hier en daar wat kilootjes bij gekomen ;-).

Willem vertrekt naar zijn werk. Het regent en het is somber. Als de kinderen één voor één naar beneden komen, willen ze maar één ding: achter de computer. Ach, het is nog steeds vakantie. Dan zijn de computerregels een heel stuk soepeler. Dus vooruit maar. Dan kan ik intussen aan het werk. Behalve mijn gewone huishoudelijke klussen staat er ook een keukenklus op het programma: aardbeienjam maken! Ik kocht zaterdag bij mijn neef nog (een laatste?) partijtje aardbeien voor jam. Het seizoen loopt ten einde. Maar hé, aardbeienjam is zó lekker! En ik had geen enkel potje meer in mijn marktplaatswinkeltje. Dus vooruit. Nog maar een keer aan de aardbeienjam. Wat ruikt het altijd heerlijk, die jamkokerij! Er staan mooi weer 43 potjes jam op de plank :-).


Aan het einde van de middag ga ik naar de markt voor een verse voorraad aardappels, groenten en fruit. Ik had werkelijk niets meer in huis!
Ik kocht de kofferbak van mijn auto stampvol. Allemaal heerlijkheden!

Voor het avondeten grabbelde ik meteen uit mijn rijke voorraad. Bij de kipfilet, die ik al had laten ontdooien,  kwamen gekookte aardappels en groene asperges. Als toetje was er een banaan. Er wordt hier weleens gemopperd over 'prakkies eten'. Maar nu, na wekenlang vooral veel liflafjes-voer, kon ik iedereen niet blijer maken, dan met gewoon aardappels, groenten en vlees. Vooral Leendert was daar, na bijna twee weken in Bulgarije, heel erg aan toe.

We moesten een beetje opschieten met de maaltijd. Al om kwart voor 7 moesten we de deur uit, om te gaan condoleren. Wat een verdriet was dat, daar in het gezin van mijn oom. Hij was dan ook een geliefd mens.

Dinsdag, dag 39

De dag van de begrafenis. De begrafenis is pas 's middags en 's morgens kan ik dus nog even aan de slag in het huishouden. Het is nog steeds een grijze dag. Maar het is gelukkig een stuk droger. Gisteren is het echt geen 5 minuten droog geweest. Balen voor de kinderen die nu aan het kamperen zijn! Maar gelukkig krijgen we zo nu en dan een appje en ze blijken de moed en de goede stemming er nog steeds in te hebben. Zelfs als ze 's avonds een foto appen van een nat geworden slaapzak. Ze schrijven: we vinden er wel wat op. Goed zo!!

Ik doe mijn werk. Ook weer een deel keukenwerk. Die kofferbak vol groenten en fruit moet natuurlijk wel verzorgd en verwerkt worden. Ik controleer wat er het eerst op moet. Er zijn nog weer een paar kilo aardbeien. Die moeten snel verwerkt worden, want ze zijn nat geweest. Ik pak mijn boeken erbij. Nóg meer jam maken, daar heb ik geen zin in. Wat zou ik er eens mee gaan doen? Ik besluit om in elk geval gewoon limonadesiroop te maken. Dat is lekker gemakkelijk. Maar daarnaast wilde ik ook een deel in een nieuwe uitdaging steken. Die vond ik in het boek Verrot lekker. Dit boek gaat over fermenteren. Dat zou je 'gecontroleerd rotten' kunnen noemen. Vandaar de titel van dit boek ;-). Dit boek was mijn grote wens voor Moederdag en, yes!, ik kreeg het. Maar eerlijk gezegd was er nog niets van gekomen om echt iets met fermenteren te doen. Daar gaat verandering in komen. Het eerste wat ik uit dit boek maak is: aardbeienyoghurtsoda. Hierover later meer.

De tijd vliegt. Willem komt om half 1 thuis uit zijn werk. Hij heeft vrij gevraagd voor de begrafenis. We halen mijn schoonzus op, pikken m'n zus op van de carpool en rijden met ons vieren naar Werkendam. De begrafenis wordt geleid door één van de zonen van mijn oom. Die is dominee en zijn vader had hem voor zijn sterven gevraagd, of hij de begrafenis wilde doen. Heel moeilijk voor hem. Maar het ging heel goed. Wat fijn voor mijn tante en haar kinderen!

De begrafenisplechtigheid verliep stemmig en ingetogen. En terwijl we bij het graf stonden, scheen zowaar de zon. Wat was ik daar blij mee.

Na de plechtigheid zijn we snel in de auto gestapt. Het was al behoorlijk laat geworden en het werd tijd om de avondmaaltijd klaar te gaan maken.

's Avonds heb ik me met de aardbeien bezig gehouden. Ik heb ze schoongemaakt, uitgezocht en ontsapt. Eer ik naar bed ging stond er een grote pan met sap klaar. Eén liter voor de soda. Van de rest maak ik siroop. Maar dat komt morgen wel. Het is al laat en ik voel me behoorlijk vermoeid.