donderdag 18 augustus 2022

Groene frietjes

Vandaag was het hier wasdag. Ik heb natuurlijk lang zoveel was niet meer, als toen de hele horde nog thuis was. Ik zei het juist vandaag nog tegen Henk: ¨Toen we nog met z´n twaalven waren, kon ik echt niet ongestraft een dag overslaan met wassen. Als ik dat deed, was ik de hele week bezig om dat dagje achterstand in te lopen.¨

Dat is nu echt wel anders. Toch blijft achterlopen met de was iets, wat niet fijn is. En dus heb ik vanmorgen de koe bij de horens gevat en alle was eerst maar gesorteerd. Het was een aardig treintje wat er klaarstond.


Het hoeft echter niet allemaal op één dag weggewassen te worden. Ik denk, dat het halve treintje nu ongeveer weg is. Ik was altijd op het eco-programma. Dat duurt wel langer, maar kost minder energie. En aangezien ik me vandaag een bult geschrokken ben van het nieuwe termijnbedrag voor gas en licht, ben ik extra gemotiveerd om zuinig te zijn/te blijven.

Een wasdroger heb ik trouwens ook al zeker tien jaar niet meer. Alles wordt hier gratis aan de lijn gedroogd.

In de vroeg ochtend-uren heb ik ook alvast een strijk gedaan. Dus dat marcheert allemaal lekker.


En ik deed ook weer een oogstrondje in de moestuin. Wat is alles lekker opgefrist van de regen van gisteren! Wij hebben hier geen hoosbuien gehad, maar een weldadig regentje, verspreid over de dag. ¨Het regent, het zegent¨.


De aardbeien gaan een beetje op raken. De oogst wordt kleiner en ook de aardbeien worden kleiner. Maar dat maakt niet uit. Ik pluk gewoon zolang ze er zijn. En ik weet van de voorgaande jaren, dat er ook in september nog wel steeds wat te plukken valt.

De bonen zijn bij mij echt op stoom. Ik heb stokbonen, maar had ook nog twee stambonen gelegd. Daar hingen vandaag de eerste boontjes aan. Leuk! Wij noemen ze weleens ´groene frietjes´ en dat was vandaag wel een echt toepasselijke benaming. Ik had ze namelijk in de frietbak verzameld en heb ze vanavond zitten afhalen. Ik ga ze wecken.


Vanavond aten we sla uit de moestuin. Ik zag dat die bijna door ging schieten. Dus, hup, we aten sla. Met (zelfgemaakte) linzenburgers en gebakken aardappeltjes. Heerlijk.


Ik liep vanmorgen ook nog even de voortuin in, om mijn voornemen uit te voeren: uitgebloeide bloemen verwijderen. Ik knipte meteen nog een klein boeketje voor in een klein vaasje op m´n moeders kastje. 


Na de lunch reed ik naar de molen om de wekelijkse bestelling op te halen. Henk reed voor de gezelligheid mee. En hij kon natuurlijk ook mooi even helpen met sjouwen.

De rest van de middag heb ik me met de web-orders bezig gehouden. Langzaam maar zeker loop ik de achterstand van de bestellingen in. Ik denk, dat ik morgen aardig ´bij´ kan zijn. Alleen de bestellingen met producten, die hier niet meer voorradig zijn, moeten wachten. Maar ook dat gaat goed komen. Elke dag komt er wel weer wat binnen. Het is fijn, als alles weer ´gewoon´ is!