maandag 29 augustus 2022

Over een excursie en over buiten leven

Vorige week vrijdagavond was er iets leuks. We gingen op excursie! Het was net een schoolreisje ;-).

Hans z´n vriendin is een dochter van een bakker. Zij werkt zelf ook in het bedrijf van haar vader en had al een paar keer gezegd, dat het haar zo leuk leek om ons de bakkerij te laten zien. Nou, daar hadden wij ook zeker wel oren naar.

Vrijdag was het zover. Of we om 19.00 uur bij de bakkerij wilden zijn, want dan werd er nog gewerkt en konden we de bakkerij in bedrijf zien.

Niet iedereen van ons gezin kon. De één had een bruiloft en een ander al een andere afspraak. Maar we waren uiteindelijk nog met een gezellig ploegje.

We liepen eerst door het kantoor, waar Thirza haar bureau heeft. Dat is echt leuk, dat je er nu een beeld bij hebt, als ze over haar werk vertelt.

Daarna gingen we de bakkerij in. Wat was alles groot! We kwamen eerst langs enorme vriescellen en liepen daarna naar het gedeelte waar het brood begint: bij het kneden. Wat een enorme kneedmachines! De ´deegkommen´ zijn gewoon badkuipen :-).


We liepen langs een band, waar een jongen hard bezig was om zaadjes op brooddegen te doen 


en keken onze ogen uit bij de enorme rijskast. En even verderop zagen we de broden langzaam door de oven naar voren rollen, terwijl ze gebakken werden. Hier en daar kon je een deurtje open doen en het bakproces volgen.


Aan het einde van het bakproces komen de broden dan uit de oven en worden ze met soort prikpennen uit de blikken gehaald. 


Via een lopende band komen ze aan bij het sorteerpunt. Daar rende een meneer heen en weer om de broden te sorteren volgens de bestellingen van de filialen en legde ze in de kratten. 


Maar binnenkort gaat er veel veranderen. Het hart van de bakkerij wordt vernieuwd: de oven! Om dat te zien moesten we buitenom naar de zijkant van het pand. Daar wordt de oven ter plekke opgebouwd. Het is eigenlijk een complete fabriek. Als hij straks in werking is, kunnen er maar liefst 900 broden per uur in  gebakken worden. Ook de nieuwe rijskast stond er al. Vooral de mannen waren erg geinteresseerd in het technische verhaal en bestudeerden de plattegrond met de oude en de nieuwe situatie. Wat een denkwerk is daarvoor nodig geweest. Bijzonder. 

Toen merkte er één op: ¨Maar jullie doen toch ook gebakjes enzo?¨ Ah, ja, natuurlijk! Dat moesten we ook nog zien :-). Daarvoor moesten we naar boven, want dat gebeurt allemaal op de eerste verdieping. Ook hier kregen we een rondleiding en zagen we de koude en de warme afdeling van het gebak. We verbaasden ons over de slagroommachine, waar een hele tank slagroom achter stond. Als er heel veel slagroom gespoten moet worden (bijvoorbeeld met koningsdag over de tompoucen), dan kan de bakker met z´n spuitzak op één plaats blijven staan en worden de werktafels met tompoucen gewoon langs hem heen gereden. Slim.

In de vergaderruimte/denktank roken we meteen bij binnenstappen: anijs! Jawel hoor! Daar lagen de pepernoten al klaar. In deze ruimte bedenkt Thirza altijd leuke seizoenscreaties met chocolade. Ze liet zien, wat ze zoal bedacht had als herfstpakketjes. Super leuk!

Al babbelend liepen we weer naar beneden en kwamen we bij het beginpunt uit: het kantoor. We kregen als kers op de taart (om het zo maar eens te zeggen) nog een heerlijk geurend, net gebakken brood mee. Wat was dit een geweldig leuke excursie!


We genieten hier verder elke dag enorm van het buiten leven en van het buitenleven. Elk kopje koffie en bijna elke maaltijd zitten we op ons terras. Vrijdag hebben we weer buren gekregen. Zo gezellig!






Heerlijk voor die schapen! Een malse wei met schaduw van bomen voor als het warm is. In het begin moesten we er even aan wennen, dat er ineens geluid naast ons terras was. Eén van de schapen hoest nogal en ik dacht steeds dat er een vent stond te hoesten. Ha, ha. Gelukkig hoest het beestje vandaag al een stuk minder dan vrijdag. Ik vond het gewoon zielig klinken. Maar ja, ik heb dan ook heel geen verstand van schapen. Misschien is het wel normaal.

Ook van onze eigen dieren geniet ik enorm. Willem rijdt elke dag even met Ciara naar het buitengebied, waar ze lekker kan ravotten.


En Muck? Die denkt echt dat ze de koningin is (zoals katten betaamt). Die vindt dat ze best op de salontafel kan gaan liggen, als haar dat zo uitkomt. Maar nee, daar moet ze echt vanaf. En zonder op of om te kijken loopt madam dan nuffig weg, als ik zeg, dat ze eraf moet.


Zaterdag had Willem zin om er even tussenuit te gaan. ¨Wat ben je aan het doen?¨ vroeg hij. ¨O, niks bijzonders, hoor. Ik werk even de voorraad van ImseVimse bij.¨ ¨O, je bent dus aan het werk!¨ ¨Mwah...¨ ¨Nou, kom op, laat dat werk maar even voor wat het is. We gaan er ff tussenuit.¨

Goed plan! Willem wilde naar de markt. Ik had wel zin om eens naar de kringloopwinkel van Woord & Daad in Noordeloos te gaan. Dan doen we dát, besloot Willem.

Hij hoopte er de Institutie van Calvijn te vinden, die hij graag wilde hebben. Nou, hij bofte. We stapten binnen en Willem struikelde zowat over een doos, waarin de Institutie lag :-). Hij was nog niet eens geprijsd, want was pas binnen gekomen. 

We drentelden heerlijk op ons gemakje rond. Willem vond nóg een boek wat hij graag wilde lezen en ik vond een geschikt bloempotje voor één van m´n vele stekken. Helemaal leuk.

Via polderweggetjes reden we rustigaan weer naar huis. Je ziet dat het toch echt al nazomert. Bij Goudriaan zag ik een grote groep ooievaars in de lucht. Een prachtig gezicht! Ze maken zich klaar voor de trek en verzamelen zich hoog in de lucht.


Thuis dronken we koffie. Op het terras natuurlijk :-). En Willem ging in z´n Institutie zitten lezen, terwijl ik buiten m´n strijkplank uitklapte. 

Ik ben ook elke dag in de moestuin te vinden. Dat is pure ontspanning. Het is nu extra leuk, omdat er zoveel oogst is. We kunnen elke dag uit de eigen tuin eten. Vanmorgen trok ik weer een maaltje worteltjes uit de grond en kwam daarbij een prachtige rups tegen:



Terwijl ik bezig was, kwam er een nieuwsgierige buurpoes langs. Ze had zin om eens lekker aangehaald te worden, want ze bleef maar kopjes geven ;-).


Ik heb vandaag weer hard aan m´n boek gewerkt. Dat deed ik in de vroege uurtjes, toen het nog fijn stil was in huis. Vanaf een uur of 9 heb ik in de webshop gewerkt. Maria is er op maandag ook. Het werk vlotte lekker en daarom besloten we om vanmiddag een poosje aan de interne verhuizing te gaan werken. 

De drie slaapkamers aan de voorkant van het huis, waren de kamers van Koos, Maaike en Maria, die nu alledrie getrouwd zijn. Het kamertje van Maria was al door Henk ingepikt. Daardoor sliep Hans nu in z´n uppie in een enorme slaapkamer. Die slaapkamer is denk ik wel 40 vierkante meter en is naast de inpakruimte van de webshop. Die inpakruimte wordt zo langzamerhand wat aan de krappe kant. Daarom hadden we bedacht om die grote slaapkamer bij de webshop te trekken en dan kon Hans Maaikes oude kamertje krijgen. 

De grote slaapkamer wordt ´non-food-ruimte´. We gaan er de wonderpannen opslaan en ook willen we de werktafel, waaraan de pannen worden geassembleerd en schoongemaakt daar neerzetten. Er is dan nog volop ruimte voor een administratiehoek, die nu onder de trap in de inpakruimte is. En tenslotte willen we er  kratten met ingepakte voorraad opslaan, waar nu geen plaats voor is. 

De bedoeling is, dat we het in een week of zes helemaal rond krijgen. Het was dus een goed idee, om er vandaag maar gewoon mee te beginnen :-). Hans kan vannacht in elk geval al in z´n nieuwe kamertje slapen! Het begin is er.