zaterdag 5 juli 2014

Minimaliseren

Minimaliseren kan natuurlijk op alle denkbare terreinen van het leven. Het is iets wat helemaal past in een eenvoudige lifestyle. De laatste tijd heb ik enorm veel gelezen over minimalisme. Ik doe er zelfs een korte cursus voor (waarover later meer). Daarbij heb ik ontdekt, dat of je nu minimaliseert op het gebied van voeding, van spullen, van werk, van verplichtingen, of wat dan ook, het eigenlijk vooral neerkomt op het minimaliseren van de keuzes. En dat voelt heerlijk. Veel stress in ons leven komt voort uit keuzestress. Dat begint 's morgens al als je je aankleedt. Als je de kast opendoet en kunt kiezen uit 20 outfits met 10 daarbij passende schoenen en ook nog eens de nodige accessoires die je uit verschillende lades en vakjes moet vissen, is dat een stuk moeilijk dan wanneer er vijf met zorg bij elkaar gezochte eenvoudige outfits in de kast klaarhangen. Daarom ben ik deze week opnieuw met aandacht aan de slag gegaan met minimaliseren.

Minimaliseren in spullen is wat mij betreft de meest tastbare vorm van minimalisme. En tegelijk ook de (mijn!) basisvorm van minimalisme. Het lijkt zo langzamerhand een uitgemolken zinnetje, maar het is een waarheid als een koe: ruimte in huis = ruimte in je hoofd. Ruimte die ik graag vul met dingen waar ik voor kies en waar ik me graag mee bezighoud.

Weg dus maar weer met al die overbodige ballast. Op zoek naar ruimte :-). Letterlijk en figuurlijk!

Was ik vorige week al begonnen met 'elke dag 10 dingen wegdoen', deze week ben ik ermee verder gegaan. En ik heb ervoor gekozen om steeds een fotootje te maken van alle dingen die weggaan en de foto's hier te plaatsen. Hopelijk is dat de stok achter de deur die ik kennelijk nodig heb om de opruimeritus bij mij aanwezig te houden. Mijn persoonlijke doel is om vijf dagen per week (ma, di, wo, do en vr) tenminste 10 dingen uit mijn huis te verwijderen. En dit was de opbrengst van deze week:

Het is niet heel veel, maar toch lekker dat het weggaat!

Waarom 10 messen in de la, als je toch altijd dezelfde lievelingsmessen gebruikt?

Kopjes en mokken die we nooit of zelden gebruiken. Nu lekker ruimte in de kast!

De stapel textiel voor de container telt voor 1 en de stapel kleding voor de kringloop ook.

De zak kleding voor de kringloop telt voor 1 en de zak afval ook
En dat waren bij elkaar 61 items die weg zijn. Heerlijk! Ik ben zelfs al met de kringloopspullen naar de kringloopwinkel gereden om ze in te leven en ... heb er daarna NIETS gekocht :-)))

Het gevolg van die opruimacties is, dat er nu ook gepoetst wordt. Gewoon als vanzelf. En misschien ook wel omdat het zomer is. Het seizoen waarin ik bruis van energie. Vooral als het 30 graden is, zoals gisteren. Dat is voor mij het ideale weertje om lekker te soppen ;-). En dus sopte ik de koelkast. Niet zomaar een snel beurtje, maar uitgebreid. Met een oude tandenborstel met Cif erop om de lastige hoekjes en randjes te poetsen. Tsjaa, elke gek heeft z'n gebrek, moet je maar denken.

Intussen was Willem fijn met Leendert op stap. Leendert was jarig en heeft als kado een workshop kitebuggyen of zoiets gekregen. Ze hebben zich heerlijk vermaakt op het strand van Ouddorp. Helemaal super zo'n zomerdag!

Donderdagmiddag heb ik Dirk kookles gegeven. Hij gaat binnenkort voor 4 maanden naar Suriname om daar af te studeren. Hij woont daar dan in een studentenkamer en moet z'n eigen potje koken. Hoogtijd om daar eens wat lessen in te volgen dus. Gewoon bij moeders in de keuken natuurlijk. Niet volgens een bepaald plan, maar gewoon door te doen, te kijken, te proeven.
We maakten een heerlijke courgetteschotel met aardappels en tomaat. In elkaar geflanst met de spullen die in huis waren. Eigenlijk moet ik eens nadenken of ik nog weet wat er allemaal inging. Want het was heerlijk!


En zo vloog de week weer bijna voorbij. Nog twee weken te gaan hier en dan is het zomervakantie!