maandag 11 februari 2019

Stank en lekkers

Zaterdag stond ons dorp aardig op stelten. Om kwart voor 8 hoorde ik niet anders dan brandweer-sirenes. Ik keek online, of ik informatie kon vinden. Nou, nou, het bleek goed raak:


En:


Er ontsnapte een (eerst onbekend) gas uit een tankwagen op het industrieterrein. Er kwam al snel een alert, dat ramen en deuren beter gesloten gehouden konden worden. Gelukkig was er al snel bekend, dat het gas weliswaar vreselijk stonk (waardoor je braakneigingen kon krijgen), maar dat het niet giftig was. Er stond een erg harde wind en die zorgde ervoor, dat een groot deel van Nederland last had van de stank. Gelukkig zaten wij aan ´de goede kant´ van de wind :-). Wij hebben er in ons huis nauwelijks last van gehad. Maar reed je het dorp uit en kwam je vóór de wind, dan was het echt afschuwelijk.

Afijn. Ons dorp was zo´n beetje de hele dag in het nieuws. Maar gelukkig hoefde ik mijn programma niet te veranderen, noch te onderbreken door deze gebeurtenis.

De zaterdag was anders dan anders. Schoonmama was jarig. Aanvankelijk zouden Willem en ik gewoon zoals elke zaterdag ´s morgens bij haar op de koffie gaan en dan haar oude vriendin meenemen. Maar die liet vrijdagavond weten, dat het niet door kon gaan, omdat ze niet in orde was. Willem vond het daarom leuker om ´s middags naar zijn moeder te gaan, zodat hij dan zijn broers en zussen zou zien. Zodoende hadden we ineens een ´lege´ zaterdagmorgen.

Ik had beloofd een taart te maken. Twee schoonzussen zorgden al voor kwarktaart, monchoutaart en appeltaart. Ik koos ervoor om een dadeltaart te maken. Dat was zó lang geleden. En dadeltaart is zó lekker. En zó gemakkelijk te maken. En zó handig te vervoeren. Kortom: de ideale taart. Deze taart wil je vast ook maken. Ik post daarom het recept :-).

Je hebt nodig:
1 pakje roomboter
150 gram gele basterdsuiker
1 losgeklopt ei
500 gram dadels in stukjes
200 gram biscuitjes in stukjes
150 gram kokosrasp plus 50 gram om te versieren

Werkwijze:
smelt de boter. Doe er de suiker bij en los deze op. Roer er het ei door en klop met een garde alles tot een saus. Doe de dadels erbij en verwarm deze kort. Roer er de biscuitjes en 150 gram kokosrasp door. Doe alles in een met bakpapier beklede taartvorm van 24 cm doorsnee. Strijk de bovenkant glad en bestrooi met de overgebleven kokosrasp. (Eigenlijk had ik een paar dadels moeten bewaren om daar de taart nog wat mee op te leuken. Maar ik had alles gesneden.) Zet de taart voor minstens 2 uur in de koelkast. Snijd kleine puntjes, want deze taart is behalve superlekker, ook behoorlijk ´machtig´.