dinsdag 15 oktober 2019

Klaar voor de stort

Nee, het is geen schrijffout. Het is niet: klaar voor de start, maar klaar voor de stort. Wat? Gaan we weer rommel naar de stort brengen? Nee. Ook dat niet :-). De vloer in de boerderij is klaar voor de stort!

In ons nieuwe huis was de helft van de vloer op de begane grond van hout. De andere helft van beton. Die houten vloer is de vloer van het oorspronkelijke woonhuis. De betonnen vloer was oorspronkelijk stal. We hebben erover nagedacht hoe we dit het beste konden aanpakken. Er waren twee problemen: de vloeren waren niet overal even hoog en dus waren er overal opstapjes en afstapjes tussen de verschillende vertrekken. Het tweede probleem was, dat die vloeren (natuurlijk) totaal niet geïsoleerd waren en dat is niet echt aangenaam. We hebben uiteindelijk besloten om de houten vloer eruit te halen en daar een geïsoleerde betonnen vloer te laten maken. Alles moet tenslotte in het woongedeelte ook nog eens op één hoogte komen en we laten vloerverwarming aanbrengen.

De houten vloer heeft Leendert vorige week al verwijderd. Intussen zijn ook de betonnen balken aangebracht, waar de vloer op gestort wordt. Vandaag is het isolatiemateriaal aangebracht. De vloer is nu klaar voor de stort!


Behalve de vloer wordt ook het dak geïsoleerd. Nu is het een pannendak met enkel een laagje stro eronder.


Hier en daar kun je door de spleten zó naar buiten kijken.


Hoewel het gelukkig allemaal kurkdroog is, is het op deze manier stoken voor de mussen. Daarom moeten alle pannen eraf, het stro eruit, isolatiemateriaal ervoor in de plaats komen en daarna de pannen weer terug. Een hele klus! Deze klus staat voor over een dag of 10 op de planning.

Leendert maakt overal goede foto´s van. Dat is voor de subsidieaanvraag. Als je je woning op twee punten isoleert (bij ons dus vloer en dak), dan kun je daarvoor subsidie aanvragen. Maar die verbeteringen moeten dus duidelijk op beeld worden vastgelegd. Inclusief materialen die gebruikt worden en de isolatiewaarde van die materialen. We hopen, dat we zo nog een leuk centje terug vangen. De subsidie wordt verstrekt per geïsoleerde vierkante meter en we hebben aardig wat vierkante metertjes...

Er wordt hard gewerkt in het huis. Dat moet ook wel, want het wordt toch wel heel krap allemaal. Als we voor de Kerst willen verhuizen, hebben we nu nog 10 weken...

Gisteren en vandaag is er hard gewerkt aan het verhogen van een vloer. Tussen de begane grond en de eerste verdieping zat in het stalgedeelte de vloer heel laag. Die vloer is nu minstens een halve meter omhoog gegaan. Alle oude balken en vloerdelen zijn weer hergebruikt. Daarvoor moest vorige week eerst die boktorrenmeneer langs komen. Het hout is behandeld en moet nu 10 jaar houtwormvrij zijn. Nu de vloer omhoog is, is de ruimte op de begane grond dus veel hoger. Wat toont het nu groot!! Het is het gedeelte waar de spullen van de webshop moeten komen staan en waar we dan elke dag de pakketten kunnen klaarmaken. Wat zal dat fijn werken zijn!!Het was leuk om weer even gekeken te hebben en te zien hoe het stukje bij beetje ons thuis gaat worden!