woensdag 30 oktober 2019

Pannen schrobben

Maandag is Leendert begonnen met het dak van de boerderij. Het dak is oud en totaal niet geïsoleerd. Het is nog precies zoals het in 1932 is gemaakt: riet, latten en dakpannen. Er werd bij de notaris besmuikt gnuivend opgemerkt, dat we ´een cabrio´ hadden gekocht, toen bleek, dat ons huis energielabel ´G´ had. G is het laagste wat je kunt hebben en betekent gewoon: géén isolatie. Dat dak moest dus zéker aangepakt worden! Eerst was er het plan om er aan de binnenkant isolatie tegenaan te maken. Maar dan bleef je zitten met een laag vies en oud riet, wat bij lekkage vreselijke vlekken zou geven. Het was daarom beter om alle pannen van het dak te halen, het riet te verwijderen, isolatie aan te brengen en de pannen weer terug te leggen. Een enorme klus, maar Leendert had er heel veel zin in.

Al vòòr zeven uur kregen we een enthousiaste foto vanaf het dak gestuurd. Het was het mooiste weer wat je bedenken kunt en samen met een maat ging Leendert hard aan de slag.



´s Middags reden Jaap en Maaike nieuwsgierig even langs, om te kijken, of het vorderde. Jawel!




En om een uur of vijf ging Hans op de terugweg vanaf zijn werk in Boxtel ook even poolshoogte nemen. De jongens waren nog kei- en keihard aan het werk. De kap moest namelijk op deze dag nog helemaal waterdicht gemaakt worden. Ze konden wel een paar extra handen gebruiken en Hans appte, dat hij niet thuis kwam eten. Hij ging helpen.

Na het eten stapten Maria en ik in de auto, om óók naar Bles te gaan. Wij zouden gaan pannen schrobben. Het plan was om alle pannen weer schoon op het dak terug te leggen. De pannen moeten met de hand geschrobd worden, want met een hogedrukspuit gaan ze kapot.

Toen we in Bles aankwamen, was het nog een drukte van belang. Met man en macht werd er gewerkt.


En op zolder lagen er stapels en stapels dakpannen voor ons klaar.


We waren nieuwsgierig of ze gemakkelijk te schrobben waren. Nou, dat viel toch eigenlijk best tegen. Het is niet zomaar vuil wat je er vanaf borstelt. Het zijn hardnekkige (korst)mossen, die op de pannen vastgekoekt zitten. Deze mossen tasten de pannen aan en moeten er dus vanaf. Al snel vonden we een manier. De pannen worden eerst stevig geborsteld en met een plamuurmes wordt het mos afgestoken. Dat is de droge behandeling. Daarna krijgen ze nog een natte behandeling, waarbij ze prachtig schoon geboend worden met water waaraan een schepje natriumpercarbonaat is toegevoegd. Het ís een heel werk, maar dan héb je ook wat.


Sinds maandagavond is het dus pannen boenen geblazen! Maandagavond kwam mijn vriendin helpen.



Gisterenmiddag nam Willem een middag vrij


en kwam neef Henk ook langs om te helpen. Gisterenavond kwam Wilma weer een poosje. En vanmiddag waren Maria en ik samen.



Intussen zijn er al heel wat pannen gedaan, maar we zijn nog lang niet klaar. Het ging niet meer lukken binnen Leendert z´n planning om de pannen schoon op het dak terug te krijgen. Die is namelijk gisteren al begonnen met het terugleggen van een deel van de pannen. Maar geen nood. We hebben het plan een beetje aangepast. Aan één kant van het dak worden de pannen vuil terug gelegd. Daar kunnen we later altijd nog een keer een bedrijf voor laten komen, om ze schoon te maken. Aan de andere kant van het dak komen de schone pannen. Aan die kant worden de pannen pas over een week of twee terug gelegd. Dan moeten we dus uitgeboend zijn. Dat lijkt gemakkelijk haalbaar. Maar hé! Het zijn wel twééduizend dakpannen ...

Hopelijk zit het weer ook bij die andere kant van het dak een beetje mee. Deze drie dagen waren buitengewoon mooi voor dit werk. De dagen beginnen toch wel heel bijzonder, zo vanaf het dak bekeken :-).





Intussen was er gisteren en vandaag ook een sloopbedrijf bezig. Deuropeningen maken, muren uithakken, badkamer slopen. Het was me een herrie vanmiddag! En het resultaat lijkt onderhand wel een gatenkaas. Wat een klus, wat een klus.


Leendert heeft vanmiddag alvast twee dakramen geplaatst. Dat is mooi werk! Je kunt steeds beter zien, hoe het gaat worden.



Hopelijk liggen de andere twee ramen er ook snel in, zodat we iets warmer kunnen werken, als we weer pannen gaan boenen. Vanmiddag was het echt heel koud op zolder, met de uitgezaagde gaten in het dak. Brrrr! Ondanks het harde boenen was ik verkleumd tot op het bot en ben bij thuiskomst even snel in een warm bad gegaan. Heerlijk!