woensdag 29 september 2010

Drukte en consuminderen

Wat een klus is het toch altijd om een achterstandje in je huishouding weg te werken! Normaal gesproken ziet het er hier op maandagmorgen al zo'n beetje uit alsof er een bom is ontploft, maar na de hektiek van vorige week was het nog wel een haartje erger. En dat krijg je uiteraard niet in één dag weggewerkt. Maar nu het dan woensdagavond geworden is, krijg ik er weer een beetje zicht op. Fijn om me nu weer helemaal te kunnen concentreren op het gezin (behalve dan nog wat dingetjes die al in de pijplijn zaten). Ik merkte vooral bij Koos een grote onrust vanwege de rommel in huis. Zowel fysieke rommel als rommel in het dagritme. Dan merk je weer wat een belangrijke taak je als vrouw en moeder hebt, ook al bestaat die 'alleen maar' uit de huishouding doen. Vergeet dat 'alleen maar' maar! Het is en blijft een serieuze klus, ook al wordt het beroep door menigeen ondergewaardeerd en hebben we er zelf ook niet altijd zo'n erg in, hoe belangrijk onze taak is.

Wat ik ook merkte is dat consuminderen en het druk hebben eigenlijk geen goede combi zijn. Zaterdag gingen we met z'n achten naar de Leesenluisterbeurs. Normaal gesproken zorg ik dan, dat er een complete catering wordt meegevoerd, omdat het anders niet te betalen is. Maar ik heb vanwege de tijdsdruk toch echt moeten smokkelen en dat was bepaald niet consuminderig. Om te beginnen was er 's morgens al een klein misverstand. Ik had een stapeltje pannenkoeken in de magnetron staan om die gesmeerd en wel mee te nemen. Maar Willem wist dat niet en toen de kinderen vroegen: "Mogen we een pannenkoek?" zei hij: "Ja hoor, pak maar." Toen ik dat ontdekte was er geen tijd meer om iets nieuws klaar te maken en daarom stuurde ik Hans snel naar de winkel om kadetjes en krentenbollen te halen.
Ik wilde ook genoeg te drinken meenemen, maar ik had geen oog en oor over om me er mee te bemoeien. De paar zielige litertjes limonade die uiteindelijk in de tas waren beland waren echt niet genoeg. Daarom hebben we wel één en ander op de beurs moeten kopen. Kosten: 2 euro per flesje. Ook hadden we geen koffie meegenomen en we kochten dat á 1 euro per kopje.
Ik had er gelukkig wel op tijd aan gedacht om voor iedereen een leesenluistergids te halen bij de christelijke boekhandel. Op vertoon van zo'n gids kreeg je een muntje ter waarde van een euro en daarmee konden de kinderen fijn een workshop illustreren volgen.
Al met al was het uitstapje voor ons doen best duur (wél leuk, maar dat is een ander verhaal) en dat lag dus echt aan gebrek aan tijd en voorbereiding. Toch wel weer eens een goed moment van bewustwording. Ik heb acuut besloten de rest van het jaar zo min mogelijk activiteiten buiten het gezin te plannen. Ik leef toch liever mijn rustige, gezins-consuminderleven ;-)