donderdag 26 juli 2018

Zomervakantie 2018, dag 9 en 10; snipverkouden!

Poeh! Ik ben al twee dagen snipverkouden. Echt zó vervelend! Ik denk, dat ik kou gevat heb. Misschien door de airco in de auto, of door de nachtwind, die door het open raam over m´n bezwete hoofd gleed. Wie zal het zeggen. Voor nu is het gewoon lastig en vermoeiend. Zeker omdat ik er ook een zere keel en een vol hoofd bij heb. Vanmiddag voelde ik me echt even zielig ;-).

Maar goed. Lang genoeg gezeurd. Laten we kijken wat er zoal passeerde in Huize Luijkensteijn.

Gisteren was een tikkie een saaie dag. Er moest van alles gebeuren, maar het ging niet zo van harte vanwege het gesnuf en vanwege de warmte. We deden ons werk gewoon in een lagere versnelling. En omdat ik me zo´n oersaaie moeder vond, besloot ik zomaar midden in de week te gaan bbq-en. Dat idee werd met gejuich begroet. Maria hielp met de voorbereiding. Ze maakte een groenteschotel en een bak met zoete aardappelstukjes klaar. Voor de vleeseters waren er restanten van een bbq, waar Koos zaterdagavond was: worstjes en shoarmarollen. We deden er nog hamburgers en stukjes frikandel bij. Samen met salade en broodjes en pindasaus en stokbrood met kruidenboter en ananasspiesen was het een overvloedige maaltijd.


Ondanks de warmte en de lamlendigheid had ik 8 broden gebakken. Allemaal voor andere mensen. Zes voor een klant, die ze mee wil nemen op vakantie (omdat ze niet tegen gewoon winkelbrood kan) en twee voor twee vrouwen, die het Moermandieet volgen. Ook Maria bakte nog wat: de laatste twee proefbaksels voor de Terdege Zomerfair. Gemberboterkoek en kokoskoek. Ai, ai, hete ovens in een steeds warmer wordend huis is ook niet alles. Temeer daar de warme dagen nu niet meer opgevolgd worden door koele nachten.


Hans had van maandag- op dinsdagnacht geen oog dicht gedaan. De jongens slapen dan ook met z´n vieren op 1 kamer. Dat is normaal al best benauwd en warm, maar nu was het niet te harden. En als je dan overdag hard moet werken, heb je je rust toch echt wel nodig. Hij besloot daarom maar buiten te gaan slapen. Gewoon op een matje onder z´n muskietennet. Op z´n Malawiaans :-).Hij had trouwens mazzel. Hij moest om 6 uur opstaan en dat was juist op tijd. Vanaf een uur of zeven heeft het hier vanmorgen zowaar geregend!! Eerst een korte bui, maar later ook langer. Hans was juist op tijd opgebroken en ik had de tijd om m´n was af te halen (die ik buiten had laten hangen, waarom ook niet) en de parasol in te klappen.

We dronken ons bakkie koffie vanmorgen dan ook maar een keer binnen.


Na de regen kwam weer zonneschijn en het werd vandaan dan ook ´gewoon´ weer dik dertig graden. We raken er al aan gewend! Het was hier op het dorp Paardenmarkt. Het dorp staat die ene dag in het jaar volledig op z´n kop. Ik kon dan ook niet mijn pakjes bij mijn gewone postnl-punt inleveren. Ik besloot de gok te wagen, dat ik hiervoor wèl op de Dam terecht kon. Anders moest ik naar Papendrecht uitwijken. Gelukkig was de winkel op de Dam bereikbaar. Dat scheelde me weer een ritje.

Ik maak langzaam maar zeker mijn voorraad vers voedsel op, omdat we DV volgende week niet aanwezig zullen zijn. Behalve dan Hans, maar die eet in z´n eentje niet zoveel. Het leuke van restjes opmaken is, dat je dan lekker creatief kunt zijn. Vandaag maakte ik twee vellen vers bladerdeeg op, die bijna aan de datum waren. Maaike en Maria hadden die voor me meegenomen uit België, toen ze daarheen gingen om speciale geleisuiker, die hier niet wordt verkocht. Ook vellen bladerdeeg zie je hier niet. Je kunt natuurlijk wel plakjes bladerdeeg aan elkaar ´plakken´, maar die koelverse vellen bladerdeeg uit België zijn veel handiger. Ze passen precies in een vorm van 28 cm. Er stond ook nog een kistje tomaten (van maandag). Kijk, samen met de vellen bladerdeeg werden dat twee heerlijke tomatentaarten. Ik maakte er meteen het aangebroken potje mosterd-dilledipsaus bij op. Heerlijk met geitenkaas, peper en italiaanse kruiden. We hebben gesmuld. Ik had er een simpele groene salade bij. En als vakantie-verrassing (elke dag iets leuks!) had ik appeltaartijs van Hertog gekocht. Dat is deze week in de aanbieding bij Dirk van de Broek. Het ijs was lekker, maar wel erg zoet (vond ik). Ook miste ik iets: een volle smaak. Ik keek eens bij de ingrediënten en begreep toen wel waarom. Hertog ijs stond altijd bekend om het gebruik van verse melk. Maar in dit ijs zat gehydroliseerde (als ik het goed onthouden heb) magere melk en magere melkpoeder. Ik voelde me gefopt. Sinds wanneer zijn ze daarop overgestapt? En die ´rijk bestrooid met stukjes zanddeeg´ betekende concreet: 1 procent! Wat mij betreft is dat geen 3,17 voor 900 ml waard (de normale winkelprijs. Ik betaalde nu 1,99).Vanavond hebben Willem en ik tot het donker werd buiten achter de laptop zitten werken. Toen kwamen de muggen klieren en zijn we naar binnen gegaan. Hans slaapt vandaag weer buiten. Nu samen met Henk in een pop-up tentje. En Jan die spookt vannacht, want die wil sterren kijken. Ze doen maar :-).