zaterdag 6 juli 2019

Koffie

Ik schreef er al eens eerder over. Over koffie!

Al zo lang als Willem en ik getrouwd zijn (en dat is toch al ruim 32 jaar) zet ik koffie ´met de hand´. Gewoon water koken in een fluitketel en dat opgieten op koffie in een koffiefilter op een glazen koffiekan.


Toen wij trouwden had je allang koffiezetapparaten. Die zijn volgens mij al heel oud. Maar ik heb nooit behoefte gehad aan zo´n raar apparaat op m´n aanrecht. Bovendien vinden wij echte, met de hand gezette, filterkoffie veel lekkerder. Om te beginnen is het water uit de fluitketel veel heter en bekom je dus veel hetere koffie dan uit een apparaat. Ten tweede giet je dat water in je eigen tempo op. Mijn moeder leerde me, dat je koffie L A N G Z A A M moet opgieten: met kleine beetjes tegelijk. Ten derde doseer je naar eigen smaak (wij houden van sterke koffie).

Met de komst van de Senseo-apparaten begon er een heuse koffiezetapparatenmode. Die Senseo bleek een gat in de markt en vele leveranciers sprongen erin. Koffie uit pads werd koffie uit cupjes en cupjes werden vervangen door .... stokouderwetse koffiebonen. WAAH! De koffieboon werd gewoon weer HIP! En nee, die bonen worden tegenwoordig niet gemalen met een koffiemolentje, zoals ik er ook één aan de wand heb hangen.



Nee, die bonen doe je in een apparaat (van een paar honderd euro). Dan hoor je een hoop geraas, alsof er een complete fabriek wordt opgestart. En na een poosje is je bakkie koffie klaar. Precies zoals jij dat wilt: espresso, cappucino, latte, noem maar op.

Nou, beste mensen, bij mij kun je die variaties ook gewoon krijgen, hoor. Maar daar heb ik geen fabriek voor nodig. Behalve de al genoemde glazen koffiekan met filterhouder en de wandkoffiemolen, heb ik ook al jaaaaaaaren een melkopschuimer. Ook weer zonder stekker. Gewoon een melkkannetje wat je met melk op het gasfornuis zet. Vlak voordat de melk kookt (omhoog komt) draai je het gas uit en stamp je een paar keer flink met de bijbehorende stamper. Je hebt dan melk met een schuimkraag, waar je bijna in kunt bijten, zo lekker stevig. Espresso kun je bij mij ook bestellen. Dan zet ik gewoon extra sterke koffie en gebruik daarvoor (soms) espressobonen. Op zondag drinken wij bij het ontbijt een espressootje. Dan vind ik het gemakkelijk om m´n perculatortje te gebruiken. Je weet wel: zo´n kannetje water op het gasfornuis, waar je bovenin het metalen filterbakje grof gemalen koffie doet.



Als het water kookt, komt het omhoog, loopt over de koffie en zakt door het filterbakje. Loeisterke, gloeiendhete espresso levert dat op. Mmmm.

Koffiebonen malen doe ik niet altijd. In elk geval wèl altijd op zondag en bij speciale gelegenheden. Maar ook als we gewoon zomaar eens zin hebben in een extra lekker bakkie. Als je zelf je bonen maalt (met de hand), zelf koffie zet (met de hand), zelf melk opschuimt (met de hand), is koffie zetten bijna een ritueel. En zo´n met aandacht gezet bakkie, drink je natuurlijk ook met aandacht op. Uit een gezellig kopje! Als ik niet zelf maal, gebruik ik altijd snelfiltermaling. En voor het daagse kopje koffie hoeft dat van mij niet persé van een duur merk te zijn. Dat mag ook best huismerk zijn.

Van de week had ik mazzel. Ik zag pakken huismerkkoffie in een uitverkoopbak bij Albert Heijn liggen. Niets mis mee. De verpakking is alleen inmiddels gewijzigd. Daarom waren deze pakken koffie afgeprijsd naar 1 euro. Voor een pondspak! Ik hoefde niet lang na te denken: alle tien de pakken, die er lagen, gingen in mijn boodschappenmand. Ping ping, kassa. Ik betaalde 10 euro voor iets waarvoor je normaal 25,90 moet neertellen. Dat is nog eens leuk winkelen ;-).