donderdag 27 juli 2023

Een regendag

Vannacht  werd ik om een uur of half drie wakker en ik hoorde de regen op de tent tikken. Daar was dus de door de weervoorspellers beloofde regen! Om 6 uur hoorde ik de regen. Om 7 uur hoorde ik de regen. En toen om een uur of acht iedereen ontwaakte, regende het nog steeds. Volgens de weer-app was er toen juist 3 mm gevallen en zouden dat er aan het einde van de dag 11 zijn. Poeh!

We maakten plaats in de voortent, zodat daar een tafeltje en vier stoelen konden staan. Het paste precies. Zo konden we droog ontbijten. Mét brood met gebakken ei. Alleen duurde het minstens een kwartier voordat ik theewater had, omdat m´n gas steeds uitwaaide :-).
Ik had intussen een programma voor deze dag bedacht, afgestemd op een hele dag regen. We zouden naar kasteel Hoensbroek gaan. Daarna een stukje Mergellandroute (van de ANWB) rijden. Een stop maken bij een ijsboer en/of bij een boerderijwinkel. En tenslotte zouden we gaan wokken bij Jin Poo in Hulsberg. Daar zijn we vorig jaar ook met Henk geweest en dat vond hij zó leuk, dat we bedacht hadden, dat we dit op de laatste avond van onze vakantie wéér zouden doen. Nu is het eigenlijk morgenavond pas de laatste avond van onze vakantie. Maar met die regen leek het ons een goed plan, om dit een dag naar voren te halen. Het is nu bijna geen doen om buiten, onder de luifel van de tent, te koken.

Iedereen vond het een prima plan en dus boekte ik vast online de kaartjes voor het kasteelbezoek. Vorige week had een lieve plaatsgenoot nog wat infoboekjes van Zuid-Limburg bij ons in de brievenbus gedaan. En daarin stond niet alleen info over het kasteel, maar ook nog een leuke kortingsbon voor maar liefst 20 procent korting op vier kaartjes. Altijd leuk. Je moest een tijdslot boeken. Volgens mij is dat nog uit het corona-tijdperk. Maar goed. Ik boekte voor toegang om 12.00 uur.

Willem smeerde broodjes voor tussen de middag. En na het douche- en opruimrondje hadden we nog een uurtje de tijd, voordat we weg zouden gaan.

Bij kasteel Hoensbroek was het, zoals verwacht, behoorlijk druk. We moesten zoeken naar een parkeerplaatsje. Toch konden we alles goed bekijken. We kregen een gidsje met een plattegrond en daarmee konden we een route door het kasteel lopen. Het is enorm groot en je bent er echt niet zomaar uitgekeken.

Op weg naar de ingang

In de gevangenis.
Handig dat Henk L. z´n hoofdlamp mee had 

We klommen steeds hoger in de toren.
Op het ooievaarsnest zaten drie ooievaars.
Pa, ma en kind?

Weer wat hoger geklommen, 
keken we niet meer omhoog naar het nest,
maar zagen we het van boven af!

Prachtig uitzicht.
Ik kan me indenken, dat je met mooi weer
heel ver ziet!

Bovenin de toren een wir war van balken.
Een kunstige constructie!

Vanuit de hoogte keken we uit 
over de landerijen bij het kasteel.
Kijk, daar liggen mooie Lakenvelders.

En nog maar een plaatje van die
kunstige constructie.
Alles zonder ook maar één spijker.
Alles met pen-gatverbindingen.

In de groene slaapkamer was alles roze. 
O nee, groen natuurlijk :-).
Prachtig!

In deze zaal vinden tegenwoordig
huwelijksvoltrekkingen plaats.

In elk vertrek waren enorme haarden
met schoorsteenmantels. 
Steeds anders. 
Deze kamer vond ik er heel huiselijk uit zien.

Een idee voor als we ooit ook een schoorsteenmantel
hebben: een paar mooie, opgezette vogels.

Henk L. was best onder de indruk van 
het kotsgat in de eetzaal.
Ongelofelijk dat iedereen zó zat te schransen, 
dat ze ervan moesten kotsen.
En dat die kots dan zo in de gracht terecht kwam. Bah!

In de keuken vooral veel ´beest´ 
wat er gegeten werd.

Ook de zolder was erg leuk. Met een heel oud uurwerk en een film, waarin je alle vertrekken nog weer langs zag komen. Ook was er een bijzonder leuke activiteit voor kinderen. Ze konden daar een wapen kleuren. Als de tekening af was, konden ze hem op een scanner leggen en dan sprong er een figuur in een soort levend schilderij van zijn/haar paard en die had dan het zojuist gekleurde wapen op zijn/haar rug. Bovenin het schilderij kwam dan ook nog de naam van de tekenaar van het schild te staan. Heel speciaal!

In de kelder waren allerlei spelletjes te doen en daar waren veel kinderen fanatiek bezig. De herrie was een beetje over de top voor ons. We hadden het wel gezien. Bovendien was het inmiddels dik na tweeën en we kregen trek. Tijd om het kasteel te verlaten.

Daaag.

We reden even naar een supermarkt in Brunssum om nog wat te drinken te kopen en wat hartigs voor bij de broodjes, die we bij ons hadden. Vanwege het tijdstip en vanwege het feit, dat de rondleiding eindigde in het restaurant in het kasteel (waar het heerlijk rook), hadden we ´lekkere trek´ gekregen :-).

We reden richting de Brunssummer heide en parkeerden op een parkeerplaats in het bos. Daar lieten we ons alles lekker smaken. O ja, intussen regende het nog steeds, hé! Het was echt een ongelofelijk natte dag.

Willem zocht uit, waar we het beste op de Mergellandroute konden aanhaken. Dat was nog wel een kwartiertje rijden. Prima.

De Mergellandroute voert door allerlei kleine dorpjes en we genoten van al het moois wat we zagen. Na een uurtje keken we online, of er ergens in de buurt een boerderijwinkel was. We vonden er één en Willem reed er heen. Het erf was verlaten en we zagen niet meteen de ingang van de winkel. Maar daar zagen we een mevrouw de deur uitkomen. Het was de boerin. We zeiden, dat we voor de boerderijwinkel kwamen. Dat was prima, al was het maar een klein winkeltje, zei ze. Het werd behalve door de boerin ook gevuld door de mensen van de zorgboerderij, die de mevrouw runt.

Ik zocht wat dingen uit: een lekkere zomerthee en zelfgemaakte kersenranja (in hergebruik koffiemelkflesjes). Ik zag ook eieren. Kippeneieren, kwarteleieren, maar ook nog andere. Ik vroeg, of het misschien eendeneieren waren. Maar het waren kalkoeneieren. Nog nooit op, dus gingen er zes mee. Die krijgen we nog wel op, voordat we naar huis gaan.
De klok draaide door en het leek me zinnig om vier plaatsjes te reserveren bij Jin Poo. Ik belde en vroeg vier plaatsjes om half zes. De mevrouw aan de telefoon vroeg, of kwart over vijf misschien ook mocht. Ja hoor, geen probleem. Dat haalden we gemakkelijk.

En zo zaten we om kwart over 5 met twee hongerige jongemannen bij de wok. Dat is natuurlijk echt Luilekkerland voor zulke knullen :-).Ze lieten het zich van voorgerecht tot aan het nagerecht prima smaken :-).

Zelf heb ik heerlijk soep gegeten en een groot bord groenten laten wokken.


Met een toetje en een Latte Macchiato na, heb ik ook vorstelijk gegeten. En hoe leuk ik het ook vind, om lekker op m´n campinggasje te koken, het een keer voorgeschoteld krijgen is ook wel een keer fijn!

Weer op de camping hebben de jongens eerst hun tent gecontroleerd. Henk W. z´n slaapcabine is kurkdroog. Maar die van Henk L. niet. De jongens komen daarom vannacht maar bij ons in de voortent. Het zal een krappe boel worden, maar het moet wel lukken. En hopelijk kan alles morgen weer fijn drogen. Dan lijkt het een dag droog en ook wat warmer te worden.

Het is al met al weer een fijne dag geweest!