maandag 10 juli 2023

Vakantie zonder vakantiegevoel

Raar is dat: het is zomervakantie in onze regio. Maar het voelt helemaal niet als ´vakantie´. Dat heb je, als je geen schoolgaande kinderen meer hebt. Nou ja, we hebben dan officieel nog één schoolgaand kind: Henk. Maar hij deed examen en was dus allang klaar dit schooljaar en heeft niet, zoals andere jaren, de weken, dagen en tenslotte de uren naar de vakantie afgeteld. 

Wat er ook voor zorgt, dat ik geen vakantiegevoel heb, is, dat we volgende week naar de Terdege Zomerfair hopen te gaan en het daar nog best druk mee hebben. De laatste loodjes. Maar vooruit. Wat wèl echt als vakantie aanvoelde, waren de eerste uren van deze dag. 

Het was zo´n heerlijke zomerochtend en ik was al om kwart over vijf buiten. Op dat tijdstip is het eigenlijk altijd wel stil, maar nu leek het stiller dan anders.

Ik ben de tuin gaan opkalefateren. Vorige week is er toch wel het één en ander gehavend, toen storm Poly over ons land raasde. Het is slechts klein leed, hoor. Een paar omgewaaide dahlia´s, een afgebroken cherrytomaat, een gehalveerde courgetteplant, dat. En verder was ik vorige week wat minder in de tuin bezig geweest en dat was meteen te merken aan al het onkruid. Ongelofelijk hoe hard dat de grond uitschiet, als je even niet oplet!

Het liefst wil ik dan de hele tuin in één keer in orde maken. Maar er stond vandaag wel méér op het programma dan alleen de tuin. Ik besloot daarom dat twee uurtjes m´n taks was. En ook in twee uur kun je echt wel het nodig doen. Ik wiedde en wiedde en wiedde. En ik bond het één en ander op. 

Wat is het toch genieten:

de courgettes vol in bloei

Rode kool, die al zo mooi sluit
en zo een kooltje gaat vormen

Broccoli in wording.
De eerste keer dat ik broccoli kweek.

De bonen zijn nog niet zo groot.
Maar ze zien er gezond uit.
Komt vast goed.

Volop dahlia´s (en andere bloemen)
in de voortuin

Tenslotte keek ik even bij de bijenkasten. Oeps!! Ik zag dat bij één kast de bijen niet meer vrij in en uit konden vliegen, omdat het gaas voor de kast totaal overwoekerd was met haagwinde. Ja echt, in één week, hè! Dat moest ik toch even gaan oplossen. 

Ik trok mijn imkerkiel met sluierhoed en mijn laarzen aan. Mijn broek liet ik maar even achterwege. Ik dacht, dat het zo´n vaart niet zou lopen. Ik klom over het hek het weilandje van de buren in om daar vandaan de haagwinde weg te halen. Emmer en mesje mee. Ziezo. Maar zodra ik een gaatje in het haagwindegordijn had gemaakt, kwamen de bijen daar doorheen en direct gingen er een paar aan mijn benen hangen en werd ik gestoken. Hè nee, dat was niet de bedoeling. Ik ging dus even terug om een broek aan te trekken en maakte het karweitje af. Ook bij de andere kast heb ik de aanvliegroute mooi vrijgemaakt. 

Intussen was het 7 uur en tijd voor het ontbijt. Ik maalde verse havervlokken en kookte havermout. Lekker met rozijnen. En Willem nog een likje boter en een lepel honing erin. Bij mij moet er nog 2 kilo gewicht af, dus hield ik het maar ´kaal´en dus met minder calorietjes ;-).

Eenmaal aan de havermout, begonnen mijn handpalmen enorm te jeuken. Een reactie op de (twee) bijensteken in mijn been. En toen ik even later in bad ging, zag ik dat ik overal over mijn romp uitslag had. Ik had al eerder uitslag aan één kant, omdat ik al sinds een dag of tien gordelroos heb (au, au). Maar nu zaten er in dat gebied allemaal nieuwe blaasjes en voor de rest over mijn hele romp lichtrode puntjes. Ik besloot dus maar even de huisarts te bellen, zodra het 8 uur was. En ja, de assistente zei, dat ik om half 10 kon komen.

Intussen kwamen Maria met Julian en Willemijn met Vera aan. Maria kwam werken en Willemijn kwam Vera brengen, want ik zou een dag oppassen. Wat een gezelligheid, twee van die heerlijke kindjes!

Bij de dokter was ik snel klaar. Ik kreeg anti-allergiepilletjes. De uitslag op mijn romp is inmiddels weg. Mijn been ziet er nog niet uit!

Maar veel last heb ik er niet van.

Ik heb de hele dag fijn met Maria samengewerkt. We hebben de orders ingepakt en de molen-bestelling gedaan. Ook pakten we tarwemeel, tarwebloem, speltmeel, kruidcakemix en citroenzuur in. En we assembleerden 6 wonderpannen, die Henk alvast gepoetst had. Henk heeft vanaf zijn examen tot aan vorige week vrijdag bij Hans gewerkt. Maar die is vanmorgen op vakantie gegaan en Henk heeft dus vrij. Gelukkig wil hij wel elke dag pannen poetsen. We hadden totaal geen voorraad meer en willen er toch ook flink wat meenemen naar de fair. Superfijn, dat hij het poetswerk doet!

Tussendoor waren we steeds bezig met hapjes en flesjes en slaapjes en luiertjes :-). O ja, ik maakte ook nog snel even een xxl-bruisbal. Op de fair geef ik workshops xxl-bruisbal maken. En ik had een kleurstof, die ik nog niet uitgetest had. Dus, hup, ook nog maar een bruisbal gemaakt. 

De dag vloog weer om. Dat gaat zo, als je steeds bezig bent. Tegen half 5 stapten Maria en ik in de auto om de pakjes naar de post te brengen. Maria gaat meestal even mee. Het is vaak toch best een gesjouw met zware dozen. En als m´n caddy gelost is, gaat zij dan direct door naar huis. Henk paste even op Vera. Dat kwam mooi uit, zo. En toen ik thuiskwam was Willem intussen thuisgekomen. Die zat al heerlijk met Veertje te kroelen :-).

Vera kreeg nog een lekker prakkie, voordat ze opgehaald werd. En daarna was het voor mij tijd om voor onszelf een prakkie te gaan koken. Ik wipte een maaltje worteltjes uit de tuin.


En even later zaten ze in de pan. Verser kan niet :-).


Gekookte aardappels erbij en voor de mannen een gehaktbal (die ik nog van vorige week over had). Willem en Henk een ijsje na. Ik hield het bij magere yoghurt. Ja, dat is vast minder calorieën dan roomijs ;-).

Vanavond houd ik m´n gemak. Heb net de tekst voor de nieuwsbrief geschreven, die Willem nu aan het opmaken is. Nog even een logje schrijven. En zo nog even in de keuken rommelen. Het is mooi geweest voor vandaag.