maandag 11 september 2017

Hakdag

Nog even en dan gaat onze houtkachel weer aan. En iedereen die houtkachel stookt weet het: je wordt er twee keer warm van: één keer als je het hout zaagt en klooft en één keer als je het stookt. 

Wij hebben drie houthokken en normaal gesproken liggen die voordat het stookseizoen begint allemaal tjokvol. Dit jaar loopt het een beetje anders. Twee hokken liggen vol met hout van vorig jaar. Daarmee kunnen we deze winter fijn stoken. Maar het grootste houthok was nog leeg. Er kan 10 kuub hout in dit hok en dat is een flinke berg!

Vorige week is het kachelhout bezorgd en afgelopen zaterdag is alles gezaagd en de helft gekloofd. Dat was het werk van vier mannen en een knul: Willem, Wim, Dirk, Leendert en Henk. 

Deze week wordt de werkploeg nog even flink uitgebreid. Dan wordt het een heel familiegebeuren, om al het hout verder te kloven, van de zaagplek naar Alblasserdam te vervoeren, in het hok te stapelen. Een mega-klus. Maar vele handen maken licht werk. En zo'n familie-hakdag is ook nog eens heel gezellig.